Público
Público

PSC i PP pugnen a la cambra per ser socis prioritaris del Govern

Mas imposa la lògica de la geometria variable als dos grups després de l'acord pressupostari

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Malgrat els vents d'indignació que bufen entre la ciutadania, la centralitat política segueix sent un valor que cotitza a l'alça al Parlament català. Així ho van demostrar ahir PSC i PP, que van protagonitzar un aferrissat combat per aproximar-se a les tesis del Govern de CiU.

El ple del Parlament va viure com els tres principals partits catalans que es reparteixen el 80% dels escons s'aliaven per facilitar que els tres projectes que esmicolen la llei òmnibus es puguin tirar endavant per tràmit d'urgència. D'aquesta manera, el termini de cada un dels tràmits previstos es reduirà a la meitat i la llei podria ser aprovada a final d'any. CiU, PSC i PP van adoptar aquesta decisió a la junta de portaveus d'ahir al migdia, on ERC i ICV-EUiA no es van estar d'expressar les seves objeccions.

Camacho fa nous oferiments a Mas i el PSC li reclama pactes estables

El PP es va mostrar dimarts molt partidari d'aquests projectes de llei que pretenen agilitzar l'Administració i impulsar el creixement econòmic però que han estat criticats pels grups de l'esquerra per ser un calaix de sastre amb un biaix ideològic que vol destruir el llegat del Tripartit. Els socialistes, per la seva banda, que diuen necessitar temps per saber si presentaran esmenes a la totalitat, demostren amb aquesta decisió que volen ajudar CiU a tirar endavant un macroprojecte que altera 74 lleis i vuit decrets.

Dirigents del PSC consultats per aquest diari explicaven aquesta setmana que els socialistes volen ajudar el Govern en aquests projectes de llei per no semblar 'un partit aïllat a la muntanya' després del seu rebuig rotund als pressupostos d'enguany, que l'executiu de Mas podrà aprovar gràcies al PP.

Els tres grans partits frenen una iniciativa per la dació en pagament

La formació que presideix Alícia Sánchez-Camacho està exhibint amb satisfacció el seu rol de partit de Govern des del darrer mes i mig després d'un llarg període de temps immers en una certa marginalitat. Per aprofundir en aquesta relació, Camacho va fer pública ahir mateix la seva disponibilitat a nous pactes amb CiU: un sobre la reforma de la formació professional, un altre sobre les polítiques actives en el Servei d'Ocupació de Catalunya i un darrer sobre una nova 'legislació d'emprenedors' a Catalunya.

El president es va mostrar receptiu amb aquesta proposició, però instants després va ser objecte d'oferiments similars per part de Joaquim Nadal, president parlamentari del PSC. El dirigent socialista va assenyalar els perills que Mas vagi alternant els seus suports al Parlament recordant que 'la geometria variable, en política, a vegades acaba en un guirigall'. Per això, li va fer una proposta ben explícita: 'Li proposo que pensi i que esculli'. Seguint amb el raonament, Nadal es va plantejar si al president 'potser li haurà arribat l'hora d'escollir amb qui vol acordar les grans línies polítiques en aquest país per treure'l de la crisi econòmica', reblant en l'argument que 'no sempre serà positiu escollir en totes direccions'. Mas li va replicar que això era 'reduccionista' i que el país necessita 'amplis consensos'.

L'acord es produeix també per a la tramitació urgent de la llei òmnibus'

Els tres grans partits encara van tenir temps d'unir les seves forces per aprovar una esmena a la totalitat contra una proposició de llei de Solidaritat perquè el lliurament al banc de l'habitatge liquidi la hipoteca en cas d'impagament. La proposta va tenir un abrupte final, ja que només ICV-EUiA, ERC, SI i Joan Laporta es van aliar a favor de la dació en pagament.

Durant el debat s'intuïen les escasses possibilitats que la proposta de SI tirés endavant, amb un hemicicle pràcticament buit on en alguns moments només hi havia vuit diputats. A diferència de propostes anteriors, la intenció de la formació independentista era abordar aquests canvis legals des del Parlament, i no des del Congrés.