Público
Público

Ruiz s'enfronta a un ball de cessaments i dimissions a Salut

El conseller prescindeix d'alts càrrecs designats per CiU

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Amb sis mesos al càrrec, el conseller de Salut, Boi Ruiz, n'ha tingut prou. Ahir va iniciar la remodelació de l'organigrama del departament amb el cessament del director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, Joaquim Esperalba, membre de la sectorial de sanitat de Convergència Democràtica (CDC). Però els canvis continuaran en els pròxims dies i s'allargaran després de l'estiu, una autèntica revolució interna en la conselleria més afectada per les retallades i per les relacions amb els seus proveïdors i treballadors.

L'única peça que a hores d'ara té la plaça assegurada és la seva mà dreta, Roser Fernández, que el va acompanyar des de la patronal Unió Catalana d'Hospitals per convertir-se en secretària general de Salut. Fins i tot la seva cap de gabinet, Núria Martínez, està a la corda fluixa i podria ser cessada abans de les vacances d'agost.

Martínez, Esperalba i l'exdiputat Francesc Sancho actual secretari d'Estratègia a la conselleria van ser les tres persones designades per Convergència per marcar de prop un dels cinc consellers independents del Govern. I després de mig any de feina braç a braç, amb la tensa elaboració d'uns pressupostos d'ajust que es redueixen en mil milions d'euros, les relacions entre la banda de partit i el conseller no han acabat de quallar, fins al punt que l'existència d'aquestes desavinences ha arribat a quedar de manifest fora de la conselleria. I ara el conseller Ruiz sembla que ha agafat la paella pel mànec, en una batalla de contrapoder amb els experts en sanitat de CiU.

Fonts de la conselleria reconeixen que els canvis que s'han fet fins ara no seran els únics. Les modificacions dutes a terme les argumentaven per 'una ordenació dels serveis de salut i posant les bases per a la reforma estructural del sistema sanitari públic amb l'objectiu de garantir-ne la qualitat i la sostenibilitat'.

Queda oberta encara la renovació de les gerències dels hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), que començarà aviat. Aquest ball es podria reobrir després que el Govern nomenés dimarts el nou director general de l'ICS, Joaquim Casanovas, en substitució d'Enric Argelagués. La seva primera batalla haurà de ser el nomenament d'un director de recursos humans, una vegada que va ser despatxat la setmana passada Xavier Saballs, en plena negociació amb els sindicats.

Hi ha dubtes sobre dos alts càrrecs més de Salut que provenen de l'equip de l'exconsellera Marina Geli. Antoni Plasència podria deixar el càrrec com a director general de Salut Pública. El dubte és si deixarà la conselleria, com admet gent del seu entorn, o passarà a dirigir la nova Agència de Salut Pública que ha de constituir el Govern, i que absorbiria les seves competències.

Una altra persona que ja ha plantejat la seva marxa perquè el projecte no l'encisa i té una oferta del sector privat és David Elvira, director de l'Agència d'Informació, Avaluació i Qualitat en Salut. Una tercera persona en discòrdia i que ja ha abandonat el seu lloc a l'ICS a Girona és Maria Dolors Fernández, substituïda ahir mateix per Santiago Cardona.