Público
Público

Santa Coloma aposta per Cacaolat com un revulsiu

 

 

MARC USTRELL

Més enllà de qüestionar les polítiques d'urbanisme de Santa Coloma de Gramenet, el cas Pretòria va suposar el punt final d'un model de creixement ciutadà a l'àrea metropolitana de Barcelona. Amb la detenció de l'exalcalde colomenc, Bartomeu Muñoz, i enmig d'un context econòmic no menys convuls, s'esborraven les aspiracions de la ciutat d'esdevenir el Poblenou de l'altra banda del riu Besòs.

Dos anys després d'aquella sacsejada i amb un complex Cúbics que no ha aportat a Santa Coloma el capital ni la revitalització que s'esperava, la ciutadania torna a demostrar el seu ADN reivindicatiu per reclamar noves injeccions econòmiques a la ciutat.

Els colomencs reivindiquen sovint noves injeccions econòmiques

Mobilització ciutadana

Conscients de la situació precària que travessen moltes famílies colomenques, el teixit associatiu i la societat civil s'han unit per reclamar l'arribada de la fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet. Fins i tot hi havia una marxa popular prevista per ahir al matí a favor de la instal·lació d'una nova planta de producció de la marca de batuts, però la pluja va obligar a ajornar l'acte reivindicatiu. Tot i que les entitats organitzadores no han fixat cap data per celebrar la concentració, sembla que aquesta mesura de pressió (batejada com Santakolat) no serà necessària i, si no hi ha cap gir inesperat, l'aliança entre Cobega, Damm i el fons de reestructuració Victory Turnaround, que aposta per instal·lar la planta de producció a Santa Coloma, serà l'adjudicatària de la marca de batuts.

Estimulació econòmica

Damm aportarà les noves instal·lacions i Cobega ajudarà en l'expansió per Àfrica

La mobilització de la societat civil ha arrossegat l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que ha donat suport al moviment de les entitats socials i s'ha adherit al manifest conjunt de suport a l'arribada de Cacaolat. Fins i tot, l'alcaldessa de la ciutat, Núria Parlon, ha enviat una carta al jutjat mercantil en què explica les raons per les quals Santa Coloma mereix tenir la planta de producció del batut.

'La nostra ciutat disposa de molt poc espai per créixer industrialment i la reconversió de la fàbrica Damm seria un gran impuls per a l'economia local', assegura l'alcaldessa Parlon en la carta. Pels organitzadors, l'oferta de Damm-Cobega és 'una gran oportunitat per crear llocs de treball i per assegurar el sector industrial en una ciutat dependent del sector terciari'.

Aposta empresarial

El desembarcament de Cacaolat a Santa Coloma respon a la recomanació dels administradors concursals de Clesa (antiga empresa del hòlding de la família Ruiz-Mateos), que han tingut en compte l'oferta econòmica, el projecte industrial i la bona sintonia entre Damm i Cobega.

El comitè d'empresa també ha mostrat la seva preferència per aquesta proposta i, a l'espera d'una imminent interlocutòria que dicti la venda, el pool d'empreses guanyarà el pols a Vichy Catalán i Capsa i pagarà 67,7 milions d'euros per la unitat productiva de Cacaolat, 66 milions més en inversions i 7,4 milions per la cancel·lació de les hipoteques vigents.

L'aportació de la catalana Damm en aquesta nova etapa de Cacaolat serà el de les seves antigues instal·lacions a Santa Coloma, on es construirà una nova fàbrica que està previst que entri en funcionament d'aquí dos anys. Cobega, per la seva banda, serà l'encarregada de l'estratègia d'expansió per donar a conèixer Cacaolat als països africans.

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias