Público
Público

La selectivitat posa la reflexió per sobre de la memòria

Més de 26.000 alumnes s'enfronten al primer dia de les proves per accedir a la universitat

PÚBLIC

Un total de 26.427 alumnes catalans van començar ahir a les nou del matí les proves obligatòries per accedir a la universitat (PAU). El primer examen que van fer els aspirants a universitaris va ser el de llengua castellana, que en principi van trobar més fàcil que el de catalana, segons explicaven als periodistes que els entrevistaven a la sortida de les diferents facultats habilitades per fer-hi les proves. Els estudiants també van comentar que els havia sorprès que hi havia preguntes molt obertes que els obligaven a fer refle­xions sobre temes generals.

L'examen de català proposava aquest any escollir entre un comentari de text sobre La bogeria, de Narcís Oller, o sobre els articles 11 i 12 del projecte de llei d'accés a l'entorn de les persones amb dis­capacitats.

La prova de castellà oferia analitzar un fragment de l'obra Tres sombreros de copa, de Miguel Mihura, o un article titulat Especialista en todo, de Juan Goytisolo, en què l'escriptor i periodista comparava la seva manera de treballar, pròpia del 'segle XIX', i la d'un famós bloguer anomenat Pat.

La jornada va transcórrer sense incidències de cap tipus. Al matí es van fer els exàmens corresponents a les matèries comunes de batxillerat que formen part de la nova fase general: castellà, català i llengua estrangera. A la tarda van tenir lloc les proves de disseny, electro­tècnia i grec.

L'opció majoritària de llengua estrangera va ser l'anglès (25.213 estudiants), molt per sobre del francès (481), l'alemany (72) i l'italià (19). En aquest cas, els alumnes havien de demostrar la seva comprensió lectora, fer una redacció i una prova auditiva. Excepte en el cas de l'alemany, tots els exàmens van proposar articles periodístics per als comentaris de text.

Aquest any el model de PAU ha canviat. D'una banda, hi ha una fase general obligatòria que consta de cinc proves, dues menys que abans. D'altra banda, hi ha la possibilitat de fer exàmens per apujar la nota de manera voluntària.

Les assignatures obligatòries són, a més de les tres llengües, història o història de la filosofia, i una matèria de la modalitat de batxillerat escollida per cada alumne.

Avui es faran les proves d'història, història de la filosofia, dibuix artístic, geografia, matemàtiques, biologia, cultura audiovisual, llatí, literatura i dibuix tècnic. Divendres serà el torn de les matemàtiques aplicades a les ciències socials, química, física, història de l'art, anàlisi musical, ciències de la terra, economia d'empresa, literatura castellana i tecnologia industrial.

Els exàmens havien d'haver començat dimarts, però es van ajornar un dia com a conseqüència de la vaga de funcionaris. Aquest any s'hi han presentat 148 alumnes menys que l'any passat. Fins a 1.300 professors han estat mobilitzats per fer el seguiment de les proves. Els resultats es faran públics a partir del dia 25 a la web accesnet.gencat.cat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias