Público
Público

El Síndic reclama expedients perl'ús excessiu de força dels Mossos

Ribó alerta de l'acció "desproporcionada" en el desallotjament fallit dels indignats a la plaça de Catalunya

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'Desproporció' durant la càrrega policial contra els indignats a la plaça de Catalunya i 'insuficiència' per fer front als aldarulls del Parlament. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va criticar durament ahir l'actuació dels Mossos d'Esquadra tant el 27 de maig durant el desallotjament dels indignats, amb el pretext de netejar la plaça, com el 15 de juny als voltants del Parc de la Ciutadella. Per això, el defensor de les persones va demanar a la conselleria d'Interior que obri una investigació i un expedient disciplinari als agents que van fer un ús 'desproporcionat' de la força, per tal d'evitar la 'impunitat d'aquestes pràctiques'.

Segons Ribó, els dispositius policials de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van ser 'clarament deficients' i amb 'disfuncions notables'. Pel Síndic de Greuges, que ahir va entregar un informe amb les conclusions de la seva investigació d'ofici a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, l'actua­ció dels agents no va ser proporcionada, sobretot durant el desallotjament de la plaça de Catalunya, en el qual van participar més de 500 agents per a poc més de 350 indignats.

L'informe del Síndic afirma que els agents van vulnerar drets fonamentals

En aquest sentit, l'informe constata que durant la càrrega policial del 27 de maig es van produir agressions policials a manifestants 'en actitud pacífica' i es van vulnerar drets fonamentals. A més, Ribó va negar que hi hagués actes violents per part dels indignats que poguessin justificar les càrregues policials, tal com va assegurar el conseller d'Interior, Felip Puig. Ribó també va desmentir que el Departament d'Interior li demanés actuar com a intermediari amb els indignats i va lamentar que durant 'l'operació de neteja' de la plaça els agents decomissessin objectes personals 'gens perillosos', com ara ordinadors o llibres.

Si el 27 de maig l'actuació a la plaça de Catalunya va ser 'desproporcionada', el 15 de juny va ser 'del tot insuficient', segons el Síndic. Ribó va lamentar que els agents no aconseguissin dispersar la desena de persones que van impedir que els cotxes oficials poguessin accedir al Parlament, i va afegir que l'operatiu policial s'hauria d'haver 'planificat' segons el trajecte i l'arribada dels càrrecs electes.

Però a banda de rebutjar l'actuació policial, Ribó va titllar els aldarulls 'd'inadmissibles' i va defensar la decisió de la Fiscalia d'actuar penalment contra les persones que van participar en les agressions als diputats.

El defensor de les persones proposa la mediació per evitar l'ús de la força

En el seu informe, el Síndic de Greuges demana a la conselleria d'Interior que 'analitzi' i 'millori' els mecanismes de planificació dels dispositius policials i també la seva capacitat per donar una resposta coherent i efectiva a les mobilitzacions socials.

Ribó creu que els fets del 27 de maig i el 15 de juny van palesar que calen canvis en les estratègies policials, i aconsella a la direcció general de la Policia i a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya que revisin 'la formació específica' dels antiavalots. En aquest sentit, el Síndic també va recordar que 's'ha de fer efectiva la disposició legal que obliga tots els membres del cos dels Mossos d'Esquadra a anar visiblement identificats', una mesura que els antiavalots van incomplir reiteradament.

Ribó va desmentir que Interiorli hagués demanat fer d'intermediari

La descoordinació entre la Guàrdia Urbana i els Mossos durant les actuacions contra els indignats és un altre element destacat en l'informe del Síndic de Greuges. Per això, Ribó suggereix que, abans de sis mesos, 's'estableixi un protocol per a la coordinació i per al comandament adequat en les operacions conjuntes'. I és que, segons Ribó, a causa de la descoordinació policial es van posar en perill els principis bàsics de 'congruència, oportunitat i proporcionalitat'.

Per això, el Síndic de Greuges recomana que els cossos policials disposin d'un grup de persones 'formades i capacitades' per a la mediació com a recurs 'alternatiu a la força'.

El Síndic de Greuges també responsabilitza l'Ajuntament de Barcelona del desenllaç policial i dels problemes d'insalubritat que va assolir la plaça de Catalunya. Per Ribó, el consistori hauria de prevenir 'incidents o degradacions de l'espai públic' i 'procurar la ubicació d'acampades de protesta en condicions idònies per exercir el dret de reunió'.

Per això, el defensor de les persones va recordar que és l'Ajuntament qui ha de vetllar per garantir l'ús 'harmònic' i 'comú' dels espais públics. D