Público
Público

SOS Racisme denuncia la "cacera" dels manters

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'operació policial contra el top manta del cap de setmana passat ha aixecat les crítiques d'associacions d'immigrants i de SOS Racisme. Quatre senegalesos van denunciar davant els Mossos d'Esquadra que van patir agressions per part de guàrdies urbans de paisà a l'estació de metro de Passeig de Gràcia, amb la conseqüència que un d'ells va acabar amb els dits trencats i un altre, amb ferides al cap. El cos de la Guàrdia Urbana va desmentir aquestes acusacions.

Ahir a la tarda, l'Associació Catalana de Residents Senegalesos va convocar una reunió d'urgència per analitzar el que va succeir durant la batuda policial. Hi van assistir unes 200 persones i va ser merament informativa. Durant la trobada, alguns dels assistents van reconèixer que de vegades reaccionen amb males maneres quan els agents els requisen tot el que tenen, tot i que van denunciar que els agents els 'provoquen'. Segons van decidir, evitaran caure en aquestes 'provocacions' i tenir qualsevol actitud negativa cap als agents.

Quatre senegalesos han denunciat agressions de la Guàrdia Urbana

SOS Racisme també va reaccionar i va denunciar ahir la 'persecució desmesurada' i la 'repressió' que pateixen els venedors ambulants, una tendència que ha esdevingut 'cada cop més bel·ligerant'. L'entitat antiracista va demanar a la Generalitat que canviï l'acció repressiva 'per l'acció social constructiva'. 'Pensem que cal afrontar el fet més enllà de l'activitat concreta de la venda, no criminalitzant les persones que hi ha al darrere, sinó solucionant les causes i el context d'aquesta activitat i analitzant-ne les conseqüències', va expressar SOS Racisme en un comunicat.

Segons l'ONG, les causes que provoquen la venda ambulant provenen en bona mesura d'una política d'estrangeria 'que fomenta l'explotació laboral i l'exclusió social', una situació que s'ha vist agreujada per la crisi econòmica i l'atur. Per això, insta l'Administració que centri els seus esforços a solucionar aquests problemes en lloc 'd'incrementar unes accions repressores que no estan funcionant'.

SOS Racisme demana que no es criminalitzin les persones que treballen en el comerç ambulant, i s'eviti així potenciar la relació que s'estableix entre immigració i delinqüència. A més, asseguren que sovint es donen operacions policials 'desmesurades' que esdevenen 'una cacera humana'. 'La repressió desmesurada i de vegades violenta contra els venedors ambulants és un símptoma d'una societat repressora, injusta i discriminatòria, que ataca les víctimes en lloc dels culpables', afirma l'organització, que també alerta del perill que suposen, mediàticament, els discursos 'demagogs i alarmistes' que s'han donat en alguns mitjans de comunicació.

Mentre SOS Racisme redactava aquest comunicat, la primera Comissió de Govern del nou Ajuntament decidia que continuaran pressio­nant l'activitat del top manta. El portaveu municipal, Joaquim Forn, va avançar que 'cal fer complir les lleis' i va recordar que 'hi ha una ordenança que prohibeix la venda ambulant'. Forn va explicar que 'l'acció del cap de setmana passat ja estava prevista, ja que era el primer diumenge que obrien els comerços', i va destacar el mal que la venda ambulant provoca als comerciants. El portaveu va destacar que amb l'arribada dels turistes el top manta 's'ha disparat d'una manera important', sobretot a les zones més visitades, com ara el Parc Güell, el passeig de Gràcia, Ciutat Vella i el Port Olímpic.

Per aquest motiu, va avançar que el nou equip de govern de l'Ajuntament treballarà de valent per 'eradicar la venda ambulant' de Barcelona.