Público
Público

Tots junts contra l'hotel

Acord unànime per investigar la requalificació de l'edifici aconseguida per Millet

JORDI MUMBRÚ

Serà a porta tancada, pe­rò es farà. Tots els partits po­lítics de l'Ajuntament de Barcelona van aprovar ahir, durant el ple, crear una comissió d'investigació per aclarir què va passar amb la requalificació dels terrenys on el Palau de la Música volia fer un hotel. L'acord polític va arribar gràcies a una proposta del grup d'ERC, que es va consensuar dijous per la tarda amb la resta de partits. Després del debat polític, l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va prendre la paraula i va destacar que l'acord per unanimitat 'honora aquesta institució' i va apuntar que ha arribat el moment de 'revisar i rectificar'. En referència als responsables del Palau de la Música, Hereu va afegir: 'Els adversaris dels valors que aquí s'encarnen ja són a la presó'. L'acord també preveu reunir tota la documentació que té l'Institut Municipal d'Hisenda sobre les finques i les dades referents als darrers pagaments de l'impost sobre els béns immobles (IBI).

Malgrat alguns retrets, els partits es van mostrar contents amb l'acord i tots van destacar que el seu màxim objectiu és la 'transparència'. Però fins ara no n'hi ha hagut gaire.

El consistori vol saber què va fallar perquè ningú descobrís l'engany

Des de dijous el president de la Fundació del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, estan en presó provisional acusats d'utilitzar les seves influències per pressionar els polítics de la ciutat i la Generalitat per aconseguir així la requalificació dels terrenys adquirits a La Salle Comtal.

Segons les cartes intervingudes, els dos acusats van aconseguir convèncer els responsables d'urbanisme de l'ajuntament i del districte de Ciutat Vella (PSC), el líder de l'oposició, Xavier Trias (CiU), i també els grups del PP i d'ERC que calia 'desbloquejar' el pro­jecte.

Des que va començar aquest procés, però, l'únic partit que no ha votat a favor de modificar el Pla General Metropolità (PGM) per requalificar els terrenys de l'hotel ha estat ERC.

El ple municipal de Barcelona debat si els regidors van ser pressionats o no

El seu líder, Jordi Portabella, va insistir molt en aquest detall ahir durant el ple. Minuts abans del debat polític, Portabella va atendre els mitjans de comunicació i va explicar que, mentre l'ajuntament tramitava el projecte, Fèlix Millet va insistir molt a parlar amb ell, però la trobada s'anava retardant. Finalment, es van reunir i Millet el va intentar convèncer. Portabella, però, va assegurar que durant aquella reunió no es va sentir 'pressionat' per Millet, que es va limitar a defensar el seu projecte d'hotel. Portabella va recordar que, en la votació següent, el seu partit va tornar a votar-hi en contra, de manera que, segons la seva versió, no és cert que, tal com diuen les cartes, els representants del Palau havien convençut ERC.

La resta de líders, en canvi, es van haver de defensar per haver avalat el projecte. Tots van coincidir a justificar l'aprovació del canvi d'usos dels terrenys al·legant que, en aquell moment, consideraven que l'hotel era positiu per a la ciutat i tenien plena confiança en la Fundació del Palau de la Música. Però el cert és que ja hi havia alguns indicis que haurien hagut de disparar les alarmes.

Quan el 10 d'abril del 2008 el ple va decidir modificar el PGM per requalificar els terrenys, ja feia mesos que Millet havia donat (o venut) els terrenys a l'empresa Olivia Hoteles. L'ajuntament assegura que no es va assabentar del canvi de propietat fins que es va publicar la notícia als mitjans de comunicació. El regidor de CiU, Joan Puigdollers, va dir que se sentien 'enganyats' i va demanar a l'equip de govern que reconegués que 'des de juliol del 2007 ja sabien que havia canviat de propietari' i va recordar que CiU reclama des de fa mesos que es comprovi qui va pagar l'impost dels béns immobles (IBI).

Fonts convergents apuntaven ahir que aquest impost el pagava Olivia Hoteles, un detall que demostraria que l'ajuntament sabia que el propietari havia canviat. Davant dels atacs convergents, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, va respondre a Puigdollers que s'han de sentir enganyats, però no per l'ajuntament, sinó per Millet. I li va etzibar: 'Vostès hauran de fer una reflexió sobre la seva vinculació amb el senyor Millet', en referència a una de les cartes, en què Fèlix Millet li demana a Xavier Trias que ajudi 'a desbloquejar aquest tema'. Puigdollers va assentir amb el cap.

El líder de CiU, Xavier Trias, també va voler comparèixer davant de la premsa per defensar-se. El polític convergent va explicar que, abans de votar a favor, van incloure com a condicions que es limités l'aparcament de l'hotel i es mantingués la façana. 'Com que es van acceptar, vam votar a favor', va justificar. Referint-se a la carta, Trias va dir: 'No hem tingut cap mena de pressió perquè des del principi li hem donat suport'. Tant García-Bragado com Trias (a més d'altres responsables municipals) hauran de declarar la setmana vinent davant de la jutge que porta el cas.

El líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que també apareix a les cartes, va reconèixer que havia parlat amb Fèlix Millet, com hauria fet 'amb qualsevol responsable d'una institució de la ciutat'. Fernández Díaz va explicar que Millet no el va pressionar, sinó que només li va presentar el projecte. El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, també va justificar el seu vot a favor de la requalificació al·legant que ho consideraven positiu. Ell, però, no va rebre ni cap trucada ni cap carta dels imputats.

Millet i Montull van explicar a la jutge, segons va confirmar ahir el seu advocat, Jordi Pina, que va ser l'Ajuntament de Barcelona qui els va proposar la permuta amb un altre edifici de la Generalitat per poder requalificar els terrenys de l'hotel. Sense la permuta, l'ajuntament no hauria pogut donar ús hoteler als terrenys adquirits pel Palau.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias