Público
Público

Trias fa una oferta per dos anys als socialistes

L'alcalde desitja el suport del PSC per salvar els pressupostos

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va proposar ahir, públicament, al PSC un acord que permeti al govern aprovar els pressupostos municipals dels propers dos anys, segons informa l'agència ACN. Aquesta fórmula és la mateixa que ell va oferir a l'anterior alcalde, el socialista Jordi Hereu, quan estava a l'oposició i que, finalment, no va prosperar perquè el PSC ja tenia el suport d'ICV-EUiA i ERC. El nou alcalde va triar ahir un dinar al Barcelona Tribuna per fer públic el seu oferiment.

Responent a una pregunta sobre els pressupostos de l'any vinent, Trias va dir: 'Tenim dificultats. Aquí hi ha persones que són de grups polítics que avui dia han decidit que volen estar a l'oposició i jo el que intentaré és convèncer-los que el pressupost és important i que cal tirar-lo endavant, que m'ajudin, que s'abstinguin'. Tots els presents van entendre que Xavier Trias estava fent l'oferta a Jordi Hereu, que també va participar en el dinar. Fonts de CiU van confirmar que la principal aposta per formar 'un govern estable' per aprovar els propers pressupostos és tancar un acord amb els socialistes.

De fet, el 52% de les inversions de l'any vinent es van aprovar en els pressupostos de l'actual exercici, de manera que només cal decidir el 48% restant. Teòricament, segons fonts de CiU, no hi hauria d'haver gaires dificultats perquè els dos partits arribessin a un acord i salvessin uns pressupostos que, en un moment d'austeritat, tampoc no prometen grans sorpreses. El líder socialista, Jordi Hereu, també va participar en el dinar de Barcelona Tribuna, tot i que com que ja no és el batlle, no va tenir torn de paraula. Això sí, quan es va acabar l'acte va parlar amb els periodistes i va assegurar que estava 'obert al diàleg' amb Trias però va deixar clar que el seu suport no depèn de la durada sinó del contingut i que 'caldrà més concreció'.

Conscients que l'equip de Trias només compta amb 15 regidors (la majoria és 21), els socialistes es faran estimar i no posaran fàcil l'aprovació dels pressupostos, prevista per al mes d'octubre. Si no hi hagués acord, Trias hauria de pactar amb el PP d'Alberto Fernández Díaz. Per no tancar cap porta, l'alcalde Trias va assegurar: 'Benvingut tot aquell que vulgui fer una majoria estable per aprovar uns pressupostos i tirar endavant la ciutat'. Sense cap mena de dubte, aquesta és la tasca més important que té el nou equip de govern des d'ara fins a la tardor.

El dinar conferència, que va ser organitzat per La Vanguardia i presentat per Pilar Rahola, va comptar amb unes 300 persones. Entre ells hi havia bona part dels dirigents de CiU i del govern, com ara l'expresident Jordi Pujol; el seu fill i president del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol; el conseller Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. Al principi de l'acte, la primera conferència pública del nou alcalde, Trias va parlar durant mitja hora. A continuació es va fer el dinar i, finalment, el torn de preguntes.

En la conferència, titulada Noves prioritats, noves maneres, Trias va aprofitar per demanar 'confiança' a la societat en un moment 'difícil' a causa de 'la greu crisi'. Segons el seu compromís, aquestes noves maneres de liderar la ciutat serà amb la mà estesa: 'Una ciutat no es pot gestionar des d'un sol partit, s'han de buscar complicitats i entesa', va dir. Trias va recordar la seva intenció de buscar acords entre el tercer sector, l'Administració i el sector privat per encarar els efectes de la crisi: 'Tenim situacions límit, gent que ho passa molt malament i no pot seguir', va dir.

També relacionat amb la crisi, el nou alcalde va dir que asseurà a la mateixa taula els agents econòmics i socials, representants econòmics i de la resta de partits, amb l'objectiu de consensuar les propostes econòmiques. 'No serà una taula per donar suport a tot el que diu l'Ajuntament sinó que els partits podran aportar-hi i participar-hi'.

Al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va assenyalar que les retallades de la Generalitat no poden afectar la L9, perquè és 'absolutament bàsica'.