Público
Público

La UpM reclama una mesquita a Barcelona

El secretari de la Unió per la Mediterrània crida a 'deixar de banda la confrontació'

 

J. FRANÇA / E. ESCRICHE

'Necessitem una gran mesquita a Barcelona', va assegurar el secretari de la Unió per la Mediterrània (UpM), Youssef Amrani, ahir a TV3. I va afegir que ho demana des del 1992, quan va ser cònsol del Marroc a Barcelona. Per Amrani 'és una qüestió de transparència. No pot ser que tinguem milers d'oratoris a Espanya on no sabem què passa'.

El secretari va fer aquestes declaracions a tall de comentari a la reforma de la Llei de Centres de Culte que aprovarà el Consell Executiu del Govern de la Generalitat i que ha estat objecte de polèmica al llarg d'aquest estiu. Davant la situació de crispació, Amradi considera que 's'ha de deixar de banda la confrontació i donar aquest missatge de convivència' amb la construcció de la mesquita.

Les comunitats islàmiques estan preocupades pel canvi legislatiu

La nova normativa eliminarà l'obligació que tenien els ajuntaments de reservar sòl públic per a la construcció de centres de culte. Mohamed El Ghaidouni, de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), explica que la nova llei pretén deixar en mans dels consistoris la decisió. El problema, segons El Ghaidouni, està en qui jutja si existeix aquesta necessitat. Assegura, per tant, que aquesta decisió no ha d'estar en mans dels ajuntaments molts dels quals han estat posant traves a l'establiment de nous centres, sinó de la Generalitat.

Davant el canvi, El Ghaidouni diu que 'amb la llei anterior no es va arribar a fer cap reserva de sòl'. El representant de l'Ucidcat afirma que 'no ens sembla un problema en el cas dels ajuntaments en els quals no hi ha necessitats de llocs de culte per les religions minoritàries a Catalunya'.

No és el cas de Salt, on l'Ajuntament va aprovar el passat 23 d'agost una moratòria en què se suspenia durant un any la concessió de llicències per a centres de culte al polígon industrial de Torre Mirona, la comunitat evangèlica ha complert amb la seva amenaça. Ahir van presentar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Salt per la mesura aprovada pel ple. Aquesta moratòria obliga l'entitat evangèlica Holy Ghost Fellowship Ministerio International, que havia demanat permisos a principi d'agost per obrir un nou centre al polígon, a esperar com a mínim aquest any per optar a obtenir-lo.

Els evangèlics recorren contra el veto de l'Ajuntament de Salt al seu temple

Pel Consell Evangèlic de Catalunya i la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya, que han presentat el recurs, la moratòria de l'Ajuntament vulnera el dret de llibertat religiosa i per aquest motiu demanen al tribunal que estudiï el recurs i suspengui l'acord de ple.

Alhora, també han presentat davant l'Ajuntament de Salt un recurs de reposició en què sol·liciten que retiri la suspensió perquè és 'clara i evident vulneració del dret fonamental de les persones, concretament el dret a la llibertat religiosa'.

Els musulmans consideren no tenen mesquita per falta de voluntat política

Quant als prop de 300.000 musulmans de Catalunya, no disposen encara d'una mesquita per falta de voluntat política, segons Mohamed El Ghaidouni. El representant de la Ucidcat afirma que 'durant els últims deu anys hi ha hagut diverses iniciatives, però totes s'han aturat en mans dels polítics'.

La comunitat musulmana no demana finançament públic perquè, recorda El Ghaidouni, 'vivim en un Estat laic', però necessiten la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona per aconseguir la localització i els permisos.

Els oratoris als quals acudeix la comunitat musulmana donen l'abast al dia a dia, però no durant festivitats especials. Reclamen tenir una mesquita perquè, a més de centre religiós, és també un centre social i cultural.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias