Público
Público

La victòria del quilòmetre 27

Dues famílies aconsegueixen eliminar un punt negre de la C-55 a Manresa on han mort 12 persones

BRAIS BENÍTEZ

Finalment ho han aconseguit. La Plataforma No + Km. 27, formada per familiars de les víctimes accidentades al quilòmetre 27 de la C-55, feia cinc mesos que reclamava que es millori un punt negre de les carreteres catalanes on, des de l'any 2000, han mort 12 persones i hi ha hagut més de 150 ferits. I ara, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques acaba d'iniciar les obres de millora en aquest tram de la variant de Manresa. Es tracta d'un sector amb un carril per banda amb molt pendent que acaba en un revolt que, quan hi ha pluja, provoca molts xocs frontals. La plataforma la van engegar els familiars de Jordi Guitart, un jove de Castelldefels de 25 anys que va morir en aquest fatídic punt de la C-55 l'abril d'aquest any.

Jordi Guitart tornava d'un cap de setmana a Manresa i es dirigia a jugar una final de pàdel a Sant Boi. Al final de la baixada de la variant de Manresa, l'asfalt moll per la pluja va fer que el cotxe rellisqués, i va envair el sentit contrari. El seu vehicle va xocar frontalment amb un altre cotxe i ell va patir greus ferides, de les quals no es va recuperar.

La plataforma ha recollit 28.600 signatures per la millora del km. 27

'Amb la ràbia de la pèrdua del Jordi vam decidir constituir la plataforma amb l'objectiu que se'ns escoltés per tal de millorar aquest punt i evitar que altres persones passessin el que vam passar nosaltres', explica Gemma Guitart, germana del Jordi i portaveu de la plataforma. 'No ha estat una tasca fàcil'. Actualment, la plataforma la formen dues famílies. Una tercera va abandonar perquè 'no podia suportar el dolor'. 'Es treuen les forces d'on no es pot', afirma la Gemma, que explica que hi ha hagut més famílies afectades que s'han posat en contacte amb ells però que no es veien amb cor de remoure el dolor patit.

'Aquesta feina no ajuda a superar-ho, lluites perquè t'escoltin i remous un altre cop tot el patiment sofert. Però sabent com era el meu germà, reivindicatiu, hem tret els ànims d'on fes falta perquè ens escoltessin', diu la Gemma. Per aconseguir fer sentir la seva veu van iniciar una campanya de recollida de signatures i van acudir a molts esdeveniments arreu del Bages per donar a conèixer les seves peticions. Els mitjans de comunicació han estat un element clau en la difusió de les seves demandes, ja que la web del diari Regió 7 va col·laborar en la recollida de signatures. Una campanya publicitària al mateix diari i a diverses ràdios locals del Bages van contribuir a difondre les seves reclamacions. Les famílies van moure's per tot Manresa buscant establiments que volguessin col·laborar en la recollida de signatures i van trobar un ampli ressò.

'Volem evitar que altres passin pel que hem passat nosaltres'

'Compaginar la tasca que varem emprendre amb les nostres obligacions personals ha estat molt dur. Però hi hem col·laborat tota la família, i quan un cau l'altre s'aixeca', explica Neus Comelles, tieta de Jordi Guitart. 'S'ha de tenir una disciplina organitzativa molt gran', afegeix.

Gemma Guitart va enviar una carta al president de la Generalitat en què reclamava les obres de millora del quilòmetre 27 de la C-55. 'Em va contestar un dels càrrecs de confiança del president i em va adreçar directament al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, però el senyor Joaquim Nadal no s'ha posat en contacte amb nosaltres', explica Guitart.

Han estat presents en esdeveniments arreu del Bages per buscar suport

La plataforma va enviar una segona carta el 27 d'agost en què demanava que se'ls comuniqués si la mesura que havien estat reclamant, la banda de formigó, era tècnicament viable, a més de poder fer entrega de les signatures recollides. 'En aquells moments teníem més de 25.000 signatures, i encara no ens han contestat. La següent notícia va ser diumenge passat, quan ens vam assabentar per la premsa que s'iniciaven les obres', comenta Guitart.

Gemma Guitart sap que ara 'l'entrega de firmes no canvia les coses, però hi ha un esforç impressionant de moltíssimes persones, i entenem que aquest esforç es mereix que el Parlament el conegui directament'. Quan es faci entrega de les signatures ja només restarà veure materialitzades les obres.

Guitart argumenta que sempre queda un punt de desconfiança fins a poder comprovar amb els propis ulls que s'han fet els canvis promesos al tram on va morir el seu germà i onze persones més. 'Estem esperançats. Les mesures proposades ens semblen completament adequades i, per tant, quan ho veiem acabat i fem lliurament de les signatures, la plataforma es dissoldrà'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias