Público
Público

Un aeroport per sota de les expectatives

L'inici de la temporada d'hivern a l'aeroport Lleida-Alguaire ha començat amb la suspensió d'una desena de vols de touroperadors anglesos a causa de la boira i la marxa de la companyia israeliana Arkia després de dos anys operant-hi

Edifici principal de l'aeroport de Lleida-Alguaire

Aquest proper dimecres farà vuit anys que va entrar en funcionament un dels aeroports més qüestionats de Catalunya, tant per la seva ubicació com per la gestió i ús que se'n fa d'aquest equipament. L'aeroport de Lleida-Alguaire acollia el vol inaugural un 17 de gener. Un vol que comptava amb passatgers tant il·lustres com el llavors president de la Generalitat, José Montilla. Era l'any 2010 i Vueling va apostar per ser la primera operadora d'aquest aeroport, situat a uns quinze quilòmetres de la capital del Segrià. La companyia low cost va programar dues rutes: Paris i Palma de Mallorca, amb una generosa subvenció per part de la Generalitat entremig.

El d'Alguaire ha estat el primer aeroport gestionat exclusivament pel govern català i més concretament per Aeroports de Catalunya, que és una empresa pública del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La major part del seu pressupost anual, uns 19 milions d'euros, es destina a l'aeroport d'Alguaire (11 milions a l'any). Els esforços per mantenir i incrementar el tràfic aeri d'Alguaire no han acabat de funcionar en tots aquests anys. Tot i que ha incorporat Lleida al mapa aeroportuari, no ha donat l'impuls que s'esperava a la província i a dia d'avui no s'estan complint les expectatives fixades de bon començament.

L'aeroport va néixer sense un pla comercial sobre la taula, i amb el canvi de Govern, el 2011, la Generalitat el va reorientar cap als operadors relacionats amb el negoci de l'esquí dels Pirineus. L'aposta ha donat un resultat més aviat pobre, ja que de moment només hi operen dues companyies i el destí dels esquiadors que porta són les estacions andorranes. Per tant, Lleida no veu ni un duro d'aquests passatgers que arriben a les seves terres.

La boira, un convidat inesperat?

Un altre dels problemes que s'han trobat els operadors i usuaris de l'equipament és la boira del pla de Lleida. A l'inaugurar l'aeroport, el gener del 2010, la Generalitat assumia ja que la boira densa a Alguaire podia impedir els vols "entre dos i tres dies a l'any" (en les dos últimes setmanes han estat quatre), fins i tot amb el sistema d'aterratge instrumental, però no ho va considerar un motiu de preocupació. En aquell moment, esperaven que l'activitat comercial es basés en vols regulars de companyies low cost durant tot l'any. Tanmateix, les dos que van estrenar l'aeroport, Ryanair i Vueling, acabarien cancel·lant les seues operacions a Lleida i, des d'aleshores, només hi va quedar el vol regular d'Air Nostrum entre Lleida i Palma. La Generalitat de Catalunya va apostar llavors pels turoperadors d'hivern, primer amb Neilson i després amb Arkia. Tanmateix, els dies de pitjor visibilitat per boira es concentren al desembre i al gener, de forma que penalitzen l'aeroport lleidatà just en els dies de més activitat. Les desviacions de vols per aquesta raó poden suposar el 10% dels prop de 33.000 viatgers que Alguaire rep a l'any.

L'aeroport de Lleida es queda sense els vols d'Israel

Precisament fa escassament un mes que l'operadora israeliana Arkia anunciava que cancel·la els vols a Alguaire per qüestions operatives pròpies. Portava volant a Catalunya des del 2015 i oferia una desena de vols que transportaven un miler de turistes, sobretot esquiadors entre els meses de desembre i març. Fonts de la Generalitat no descarten que tornin a volar a l'aeroport lleidatà més endavant. "De moment, només han confirmat que els vols estan cancel·lats per qüestions operatives i que l'avió que volava a Lleida no estarà disponible", han explicat.

Lleida s'ha quedat sense els vols de Tel-Aviv però des del mes passat la companyia de manteniment d'aeronaus Aeronpark va iniciar la seva activitat a Alguaire amb serveis d'aparcament de llarga durada de naus comercials. Es tracta d'un pla que ja va presentar Aeronpark el 2012 però en aquell moment hi havia més activitat comercial i Aeroports de Catalunya ho va descartar.

Actualment l'aeroport lleidatà només té activitat comercial els divendres i els diumenges de cada setmana. Els divendres Air Nostrum continua oferint els vols a Palma durant tot l'any i a partir del març també a Maó, però només a jubilats de l'Imserso. D'altra banda, el touroperador Neilson manté els vols fins al març d'esquiadors anglesos, i com a novetat a partir del mes de febrer també arribaran turistes suecs a través de la companyia Quality Travel.

Descens del 14 per cent de passatgers al 2017

L'equipament ha perdut 4.348 passatgers el 2017, quan va rebre 30.406 turistes, una xifra que suposa un descens del 14,3% respecte a les dades del 2016, segons dades del departament de Territori. Precisament el 2016, l'aeroport va registrar la tercera millor xifra de passatgers de la seua història, només superada per la del 2010 (en la inauguració) i la del 2012. El motiu principal de la caiguda és la boira, que va obligar a desviar vols quatre dies a Reus. De totes maneres, el touroperador Neilson continuarà operant la temporada vinent.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?