Público
Público

AUDIÈNCIA NACIONAL La jutgessa decideix empresonar Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, sense fiança

La jutgessa Carmen Lamela ha actuat d'acord amb la petició de la Fiscalia, que acusa els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i d'Òmnium Cultural del delicte de sedició. Immediatament, a diferents poblacions de Catalunya han començat a ressonar les cassoles en protesta per la decisió de l'Audiència.

Els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, arriben a l'Audiència Nacional / EFE

públic

La jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decidit dictar presó sense fiança contra els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, després d'haver-los interrogat durant la tarda d'avui.

La magistrada considera que tots dos dirigents van actuar com a "interlocutors" de les mobilitzacions que van tenir lloc els dies 20 i 21 de setembre mentre la policia espanyola i la Guardia Civil practicaven escorcolls a diferents dependències de la Generalitat i mantenien detinguts diversos càrrecs de l'Administració catalana.

Cuixart i Sànchez, segons la jutgessa Lamela, no van intentar "desconvocar" les manifestacions" i van aconsellar als manifestants que no marxessin cap a casa, perquè "la nit seria llarga i intensa", i no van voler escoltar els "especialistes en seguretat" que els proposaven "evitar o disminuir els riscos". Curiosament, part de l'independentisme va criticar la nit del 20 de setembre Sànchez i Cuixart per desconvocar posteriorment la protesta, quan bona part dels manifestants volia continuar-la.

La jutgessa també argumenta que els manifestants van mantenir un "setge" davant la conselleria, amb la finalitat "d'impedir que els funcionaris de l'Administració de Justícia i els agents poguessin desenvolupar les seves funcions". Aquesta acusació va en la línia del que resa la llei per al delicte de sedició, que, entre d'altres motius, castiga amb fins a 15 anys de presó aquells que "s'aixequin pública i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals", que funcionaris públics exerceixin les seves funcions o donin compliment a "resolucions administratives o judicials".

"Temptació de fugida"

La jutgessa afegeix que ha decidit la presó incondicional sense fiança per a Sànchez i Cuixart per "l'alta probabilitat" que alterin o ocultin proves, pel risc que reiterin en els fets pels quals són acusats, i per la "temptació de fugida", atesa la gravetat de les penes de presó que contempla el delicte de sedició.

Sànchez i Cuixart estan investigats per un presumpte delicte de sedició en relació als fets del 20 de setembre, quan una manifestació espontània de milers de persones va protestar davant la seu de la Conselleria d'Economia per la detenció a càrrec d'agents de la Guàrdia Civil de diversos alts càrrecs del Govern, per la seva col·laboració en els preparatius del referèndum de l'1 d'octubre.

El ministeri fiscal, basant-se en un atestat de la Guàrdia Civil, considera que Sànchez i Cuixart van "enardir la massa", en cridar la ciutadania a protestar davant la seu del departament d'Economia el 20 de setembre, així com l'endemà davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), en protesta per les detencions del dia anterior. Tots dos dies, els líders de l'ANC i Òmnium van subratllar igualment les crides a evitar qualsevol tipus de violència en aquestes mobilitzacions.

Missatges de Cuixart i Sànchez

Els presidents d'Òmnium i ANC han deixat enregistrats missatges de vídeo per si la jutgessa decidia empresonar-los. Tots dos han demanat serenitat i confiança en la mobilització popular. "No podran doblegar-nos si ens sentim forts", ha afirmat Jordi Sànchez. "La llibertat és sencera o no ho és", ha recalcat.

Cuixart ha demanat a la població que mantingui la consciència sobre "la transcendència del moment històric que estem vivint" i ha recordat que en altres moments, durant el franquisme, la seu d'Òmnium ja va ser clausurada i que, si se'n van sortir aleshores, cal tenir "plena certesa que també" ho faran ara". "Si cal tornarem a treballar des de la clandestinitat i amb el profund convenciment de les nostres arrels pacífiques i democràtiques que sempre ens han caracteritzat com a entitat", ha dit.​

Manifestacions de solidaritat

Immediatament després de conèixer-se la decisió de la jutgessa, han començat a sonar les cassoles des dels balcons de diferents poblacions, en protesta per l'empresonament, qualificat per diferents dirigents com una decisió política. Persones com Jaume Asens, Fabián Mohedano, Antoni Castellà, Xavier Domènech, Josep Lluís Carod Rovira i Ernest Benach han afirmat que cal considerar-los com a presos polítics.

A la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, al voltant de les 23:30 hores hi havia concentrades diversos centenars de persones, segons afirmen testimonis en les xarxes socials. A Girona s'ha convocat una marxa aquest mateix vespre i s'ha demanat  atenció a altres convocatòries per dimarts. La plataforma Crida per la Democràcia s'ha pronunciat en el mateix sentit. Concretament ha cridat a una aturada de protesta dimarts a les 12 h davant els centres de treball i, a les 20 h a una manifestació des del Passeig de Gràcia fins a la plaça Francesc Macià.

Imatge de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, al voltant de les 23:30h

Imatge de la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, al voltant de les 23:30h / Twitter @iacma

Els líders polítics no han trigat a manifestar el seu rebuig a la decisió judicial a les xarxes socials. Començant pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Pretenen empresonar idees, però ens fan més forta la necessitat de llibertat". Puigdemont també s'ha expressat pensant en l'opinió exterior, quan ha lamentat, en anglès, que "desgraciadament, tornem a tenir pesos polítics".

El vicepresident de la Generalitat i lider d'ERC, Oriol Junqueras, per la seva banda, ha reaccionat a l'empresonament de tots dos dirigents de les entitats de la societat civil a les xarxes socials dient: "Demanem parlar, seure i dialogar, i el PP via Fiscalia respon amb presó incondicional".

També a les xarxes socials, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, predecessora de Sànchez a l'ANC, ha destacat que han estat enviats a presó "dirigents pacífics, impulsor de mobilitzacions multitudinàries sense incidents". I ha afegit: "Injustificable. No esteu sols, us volem a casa".

Igualment han condemnat l'empresonament dirigents de molts diversos partits catalans. "No entenen res. Creuen que la força de la nostra societat civil s’atura privant de llibertat Sànchez i Cuixart", ha exclamat Marta Pascal (PDeCAT). "No es pot caure més baix", ha exclamat Xavier Domènech (Catalunya en Comú), que ha demanat la llibertat per a tots dos "presos polítics".

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha deixat clar el seu "rebuig frontal" a un empresonament per "convocar una manifestació pacífica". Una decisió que ha qualificat de "barbaritat". "És sadisme, pura crueltat", ha afirmat Quim Arrufat (CUP). "Aquest és el seu diàleg", ha ironitzat Antoni Castellà (Demòcrates). 

Fins i tot des del PSC s'ha condemnat la decisió judicial, i el líder del partit, Miquel Iceta, l'ha qualificat de "desproporcionada". L'excepció a aquesta línia generalitzada de rebuig han estat C's i el PP català. "Cadascú ha d'assumir les seves decisions", han assenyalat fonts del partit taronja citades per Europa Press. Molt més dur ha estat el popular Xavier García Albiol, que ha celebrat que "l'estat de dret acaba posant tothom al seu lloc".

Mesures cautelars per al major  Trapero i la intendent Laplana

Hores abans de dictar presó contra Cuixart i Sànchez, la jutge Lamela havia deixat lliure amb mesures cautelars el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent del cos Teresa Laplana, també investigats per un delicte de sedició en relació als fets del 20 de setembre. Els ha prohibit sortir del territori de l'Estat espanyol i els obliga a presentar-se al jutjat cada quinze dies.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?