Público
Público

Barcelona aprova el pla d'allotjaments turístics amb el suport d'ERC i l'abstenció de la CUP


Es tracta d'acabar amb "la barra lliure que actua sense control a la ciutat", ha explicat la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que ha celebrat que cap grup municipal hagi posat en dubte la necessitat de regular on s'instal·len els allotjaments turístics.

Sessió plenària a l'Ajuntament de Barcelona.

AGÈNCIES

BARCELONA. El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat en votació nominal aquest divendres el pla per regular els allotjaments turístics de la ciutat, amb el que es vol reduir aquesta activitat en alguns barris del centre.

El Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) preveu zones en les que no hi podrà haver nous establiments i altres de creixement limitat.

El pla planteja dividir la ciutat en una zona de decreixement, en la qual no es podran obrir nous allotjaments tot i que tanquin altres --la zona 1, a Ciutat Vella, part de l'Eixample, el Poblenou, Vila Olímpica, Poble Sec, Hostafrancs i Sant Antoni -, una zona 2 de congelació --només podran obrir nous si tanquen actuals--, i les zones 3 i 4, de creixement limitat.

Ciutadans ha demanat que la votació fos nominal davant la convicció que el pla tindrà conseqüències jurídiques i que, al seu entendre, no té les suficients garanties legals, un extrem rebutjat de ple per la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

Els quinze regidors de BComú i PSC, els grups de govern, i els cinc d'ERC, han votat a favor de l'aprovació i els tres de la CUP s'han abstingut.

Nou regidors de CiU, els cinc de Ciutadans i els tres del PP han votat en contra.

Tots els grups han reiterat en el debat els arguments utilitzats en les últimes setmanes i han coincidit en la necessitat de regular l'activitat d'allotjament turístic a la ciutat, sobre la qual pesa una moratòria de suspensió de llicències a tota la ciutat des del principi deL mandat.

Acord amb ERC


El Govern d'Ada Colau ha presentat en el mateix ple, per exigència d'ERC per donar suport al PEUAT, un pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, pel qual es doblaran aquest any els inspectors i els visualitzadors --de 20 a 40 cadascun - i s'afegiran més en 2018 --fins a un total de 110--, davant del que Alfred Bosch (ERC) ha ressaltat que els republicans seguiran estrenyent per aconseguir mesures que beneficiïn els veïns per acabar amb un "festival que no es pot permetre Barcelona ".

El portaveu republicà, Jordi Coronas, ha defensat que el PEUAT és necessari perquè la ciutat no basi tot el seu model econòmic en el turisme, i ha recordat que el seu acord amb el Govern de Colau permetrà també tornar abordar amb els veïns els hotels previstos a Drassanes i Rec Comtal i l'alberg de la Vila Olímpica.

Per part de CiU, Jordi Martí ha afirmat que es veien "obligats a votar en contra, i no ho fan gens satisfets", perquè han intentat per tots els mitjans convèncer el govern municipal que es tracta d'una mala eina urbanística que ha comptat amb un biaix ideològic , també dels que han votat a favor del pla, que ha empitjorat amb les seves aportacions al tornar-se més restrictiu.

L'abstenció de la CUP

Tot i que els regidors de la CUP s'han abstingut, la intervenció de la seva presidenta, Maria José Lecha, ha estat la més dura, ja que ha acusat de "xantatge" al govern municipal i ha declarat "la guerra al creixement turístic i als projectes hotelers" que seguiran endavant.

Lecha ha assegurat que l'abstenció de la CUP, que permet l'aprovació del Pla especial urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), "no és un vist i plau, sinó el resultat d'un xantatge", perquè el govern municipal ha plantejat que si no s'aprovava el pla s'aixecava la moratòria i s'abocava la ciutat "a la barbàrie".

La presidenta del grup de la CUP ha cridat a la "lluita al carrer contra tots i cadascun dels projectes" d'allotjaments turístics i ha assegurat que seran "el pitjor malson" per als seus promotors. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?