Público
Público

Presos Polítics El Congrés suspèn els diputats presos 

La Mesa acorda la suspensió d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull després de l'informa favorable dels serveis jurídics de la cambra baixa. S'hi han oposat els representants d'Unidas Podemos. 

Reunió de la Mesa del Congrés. /EFE

La Mesa del Congrés dels Diputats ha acordat aquest divendres suspendre als diputats en situació de presó preventiva d'ERC (Oriol Junqueras) i de JxCat (Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull). Els membres de l'òrgan han pres aquesta decisió en base a un informe dels lletrats de la Cambra en el qual es avalava el procediment de suspensió dels parlamentaris. La presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, va assegurar que era necessari que els lletrats resolguessin tots els dubtes sobre el procediment per a dotar la possible suspensió de totes les "garanties jurídiques", i perquè la decisió de l'òrgan no fos qualificada de "política ".

L'acord de l'òrgan de govern del Congrés ha comptat amb l'oposició dels membres d'Unidas Podemos -entre els que hi ha el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello-, que van plantejar a la reunió més temps per estudiar amb deteniment el dictamen dels serveis jurídics i han expressat el seu "desacord" amb la "urgència" i "falta de temps" per adoptar la decisió, segons ha explicat la presidenta Meritxell Batet.

En l'informe es recull que el procediment a aplicar per a la suspensió és l'aplicació de l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal, i no l'article 21.2 del Reglament del Congrés, com s'apuntava aquests dies. Els lletrats raonen en aquest sentit que l'aplicació de l'article del Reglament no procedeix perquè no es donen tots els requisits per procedir amb la suspensió.

En l'article s'estableix que per poder dur-la a terme cal que concorrin tres requisits: que els parlamentaris estiguin en situació de presó preventiva, que hi hagi un acte en ferm de processament i que la Cambra concedeixi un suplicatori al tribunal que enjudicia als diputats . El Tribunal Suprem ja va comunicar en un dels seus actes que no demanaria el suplicatori pel perjudici que ocasionaria al desenvolupament del judici (hauria de suspendre i els parlamentaris catalans quedarien en llibertat de forma temporal), un postulat que la mateixa presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va acceptar.

No obstant això, l'informe dels lletrats adverteix que en aquest cas no hi hauria la suspensió a través de l'aplicació de l'article 21.1 del Reglament, ja que no es donen tots els requisits que es recullen en la norma. Encara que en l'informe dels serveis jurídics recullen que el Suprem descarta el suplicatori, també recorden que a qui li correspon prendre la decisió sobre la suspensió és a la Mesa de la Cambra, i que l'òrgan no pot apartar-se de l'aplicació restrictiva del Reglament, pel que no procedeix aplicar l'article 21.1, en no donar-se tots els elements especificats.

Per tant, l'informe conclou amb que s'ha d'aplicar l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal. A més, els serveis jurídics precisen que aquesta suspensió ha de ser "automàtica".

Dijous la Mesa va mantenir una reunió de més de tres hores de durada, on els membres de PP i Ciutadans es van enfrontar als del PSOE i Unidas Podemos per la suspensió dels parlamentaris. Tant els de Casado com els de Rivera van sol·licitar que es procedís en aquest mateix moment a suspendre els diputats en presó preventiva, però la presidenta va insistir que calia consultar els lletrats abans de prendre qualsevol decisió.

Prèviament, Batet havia sol·licitat al Tribunal Suprem un informe amb informació sobre com dur a terme la suspensió (recollida a l'article 21.2 del Congrés dels Diputats i també a l'article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal), però el Tribunal va respondre a la tercera autoritat de l'Estat que no era la seva competència decidir sobre els procediments, deixant a la cambra baixa qualsevol decisió sobre l'assumpte.

La decisió ha provocat fortes crítiques de tot el sobiranisme. Un dels afectats, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha ha avisat que "ens han suspès a Espanya, però no ho podran fer a Europa".  Per a Jordi Sànchez, amb la decisió, "Marchena guanya el pols a Batet", però ell manté la seva aposta pel "diàleg i la democràcia". L'alcaldessa de Barcelona i líder dels Comuns, Ada Colau, ho considera "incomprensible" i "un nou capítol de la judicialització de la política". 

JxCat i ERC demanaran a la Mesa del Congrés que reconsideri la seva decisió

En una roda de premsa, els diputats de JxCat Laura Borràs i Jaume Alonso Cuevillas un "cop a l'Estat de dret" per part de la Mesa i han anunciat que presentaran un escrit perquè la Mesa reconsideri la suspensió de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Oriol Junqueras. Borràs ha denunciat que la "ingerència" de la justícia al Congrés, que creu que ha propiciat el PSOE, és "terrible" perquè "modifica les majories i la sobirania popular".

Per la seva banda, Cuevillas, lletrat de l'equip legal de Carles Puigdemont que va aconseguir un escó per Girona a les eleccions generals, ha qualificat la decisió de la Mesa com "un cop a l'Estat de dret", ja que és "inèdit" que se suspengui a un diputat "sense una resolució judicial ferma". Ha admès que no té molta confiança en que prosperi el recurs d'empara al TC, perquè aquest "no ha destacat per la seva imparcialitat", però ha indicat que és un pas necessari per accedir als tribunals europeus i internacionals.

Per la seva banda, fonts d'ERC han explicat que també presentaran una petició de reconsideració adreçada a la Mesa del Congrés perquè revoqui la seva decisió de suspendre als diputats presos. ERC ha protestat per la decisió de la Mesa i ha advertit: "Els han suspès a Espanya, però no podran suspendre'ls a Europa".




¿Te ha resultado interesante esta noticia?