Público
Público

La crònica d'un dia "terrible i inoblidable"

TV3 estrena '1-O', un documental sobre la jornada del referèndum en cinc centres de votació

Imatge del documental '1-O', sobre la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. / Mediapro

públic

L'1 d'octubre torna a les pantalles. TV3 estrena aquest dimarts a les 21.55h, en el programa Sense Ficció, el documental 1-0, una crònica sobre la jornada del referèndum sobre la independència de Catalunya i els dies posteriors, a partir de material enregistrat en cinc centres de votació i testimonis dels protagonistes.

El documental, produït per Mediapro i dirigit per Lluís Arcarazo, relata el que va ocórrer en "un dia terrible i inoblidable, en què més de dos milions de persones van lluitar pacíficament per exercir el seu dret a decidir", en paraules de la productora. Un diumenge de pluja "acompanyat d'un ambient extremadament hostil", en què antiavalots dels cossos de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van carregar en nombrosos col·legis electorals contra les persones que els estaven protegint des de la matinada.

Per a Arcarazo, l'1-O va ser una jornada "terrible" perquè "hi va haver un esclat de violència tremend, que va deixar més de 1.000 ferits". I va ser "inoblidable" perquè, entre els votants, hi havia "un sentiment d'orgull ciutadà compartit, una sensació que s'estava fent una actuació col·lectiva extremadament cívica i pacífica", així com "la manifestació política col·lectiva més important de les últimes dècades", relata.

El film, de 38 minuts de durada, inclou imatges de les càrregues policials, de l'arribada de les urnes als centres de votació i testimonis dels protagonistes de la jornada. Incloent-hi ciutadans víctimes de la violència policial, com ara Roger Español, que va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'una pilota de goma.

No hi apareixen polítics, en canvi. "Hi havia un component emocional, més enllà del contingut polític, que havia de ser reflectit, i és el que intenta el documental", assegura Arcarazo. Afegeix que el film "no parla de les motivacions del referèndum, no jutja", sinó que se centra en "com es va fer i qui ho va fer", per la qual cosa "vam voler centrar el protagonisme en totes aquelles persones anònimes que van anar a protegir les escoles o van protegir urnes", com a "homenatge a aquest empoderament popular". Anònimes, en sentit literal, perquè el film no mostra els noms dels testimonis -amb l'excepció d'Español-. "No importa qui sigui cadascun, perquè aquell dia tothom va ser gent anònima", raona Arcarazo.

El documental, es podrà tornar a veure a internet durant els 10 dies següents a la seva estrena, s'emet tot just poc més de tres mesos després de l'1-O, però els esdeveniments polítics posteriors a Catalunya poden haver "esvaït" el record de la jornada, segons Arcarazo. Que creu, però, que "el temps" posarà en el seu lloc "una manifestació cívica, col·lectiva i política extremadament important, que ni tan sols una repressió tremenda va poder evitar".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?