Público
Público

La CUP vol forçar el marc jurídic davant l'ofensiva de l'Estat contra les remunicipalitzacions

Denuncia que una disposició dels pressupostos generals de l'Estat va adreçada a dificultar els processos engegats per diversos municipis per recuperar serveis externalitzats. 

La roda de premsa de la CUP. CUP

PÚBLIC I EUROPA PRESS

La CUP considera que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) suposen, entre d'altres qüestions, una ofensiva contra la sobirania municipal ja que inclouen una disposició que pretén torpedinar la remunicipalització de serveis que diversos consistoris han portat ja a terme o pretenen executar properament. Per tot plegat, la formació de l'esquerra independentista presentarà una proposició de llei al Parlament que blindi aquests processos, malgrat que pugui suposar un conflicte competencial entre Generalitat i Estat. La CUP afirma que cal "forçar el marc jurídic fins al límit de la legalitat" per seguir amb els processos de remunicipalitzacions.

La via per torpedinar-los seria la disposició addicional 27 dels comptes que impedeix que, si hi ha una substitució d'empreses, els treballadors puguin passar a la nova entitat pública, de manera que els treballadors perdran la seva ocupació si un ajuntament recupera un servei que estava externalitzat. Ara mateix, consistoris governats per la CUP treballen en una desena de remunicipalitzacions i ja n'hi ha quatre que n'han completat: la jardineria a Artés, l'aigua a Barberà, la neteja a Navàs i la zona blava a Sabadell.

Salellas ha dit que els PGE reforcen la centralització d'Espanya contra l'autonomia dels ajuntaments, "blinden els privilegis de les empreses que acumulen la majoria de les externalitzacions i suposen un nou atac a la precarietat dels treballadors". El regidor de la Crida per Sabadell Albert Boada veu en la disposició 27 intencionalitat política per protegir empreses i interessos privats, i la regidora a Ripollet Pilar Castillejo ha advertit que aquestes empreses "són l'origen de la corrupció".

Per a Salellas, els PGE "consoliden per via legislativa la possibilitat de perdre el lloc de treball amb la municipalització" i ho ha atribuït al discurs de la por que veu en alguns partits i sindicats davant aquestes iniciatives. Per combatre el que la CUP veu com una "ofensiva", la formació anticapitalista ha registrat una proposició de llei al Parlament amb caràcter d'urgència per "blindar el procés de recuperació de serveis públics" amb l'objectiu que els treballadors d'aquestes empreses puguin continuar com a empleats públics.

La iniciativa, que suposaria modificar de la llei municipal catalana, podria suposar un conflicte de competències entre l'Estat i la Generalitat, però ha afirmat que la seva "voluntat política és clara i passa per sobre de les lleis de Montoro". A més, els cupaires presentaran mocions als ajuntaments i disposicions en contra dels PGE.
Per a Albert Boada, aprovar la disposició 27 suposarà "un debat jurídic" perquè contradiu altres normes, com la Llei de Contractes del Sector Públic i l'Estatut dels Treballadors, que sí reconeixen la subrogació dels treballadors, defensa.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?