Público
Público

Declaració d'independència Junqueras vol allunyar les pors del món econòmic a una declaració d'independència

Un document del departament d'Economia destaca que la UE només pot expulsar Catalunya si abans Espanya en reconeix la independència. Afegeix que el trasllat de seus és "temporal" i sense "efectes reals" sobre l'economia

El president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, a la seu de l'Agència Tributària de Catalunya, el passat 4 de setembre. EUROPA PRESS

Públic

"Perquè una Catalunya-estat quedés fora de la UE o de l'euro, caldria que abans Espanya reconegués la seva independència, cosa que no succeirà a curt termini". Així resa un document intern de la conselleria d'Economia, que dirigeix el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, amb què el Govern català vol tranquil·litzar el món econòmic davant una possible declaració d'independència.

El document, de 13 pàgines i amb el títol 'La situació de l'economia en un estat català', assenyala que Catalunya "podria ser expulsada de la UE només si Espanya la reconeix primer com a estat independent". Cosa que implicaria, per tant, que prèviament hi ha hagut un "acord entre Catalunya i Espanya" per negociar la transició a la independència.

Amb aquesta tesi, el departament d'Economia vol combatre la incertesa del món empresarial davant una declaració d'independència no acordada amb l'Estat, en concloure que Catalunya romandria a la UE en qualsevol dels casos dins de la UE fins a aquesta hipotètica negociació. I encara assegura que, fins i tot en cas d'una eventual "expulsió" del club europeu per "venjança" de l'Estat espanyol, "hi ha mecanismes per assegurar que Catalunya es manté al mercat comú", mitjançant un acord bilateral amb la UE o a través de l'Associació Europea del Lliure Comerç (EFTA).

El text admet, no obstant, que la declaració d'independència de Catalunya pot comportar "incerteses de transició", però assegura que les "bases sòlides" de l'economia catalana, incloent-hi molt especialment el seu superàvi en comerç exterior i la capacitat d'atraure inversions estrangeres allunyen les ombres sobre la situació econòmica d'aquesta hipotètica "Catalunya-estat"

Per tot plegat, el document conclou que, encara que Europa no posarà una "catifa vermella" a una Catalunya declarada independent, "segur que es troba la manera de no perjudicar les exportacions ni les multinacionals europees establertes a Catalunya".

El trasllat de seus d'empreses, "temporal" i "sense efectes reals"

El document vol tranquil·itzar igualment davant el degoteig de canvis de seu social de les empreses amb domicili a Catalunya. Explica que aquests trasllats no tenen "efectes reals" sobre l'economia, ja que no afecten "l'activitat real", i que es tracta de moviments de les empreses per "tenir cobertura legal" durant el procés de transició, per "possiblement després revertir-ho".

Sobre aquests trasllats de seu social, el departament d'Economia dedica un apartat especial als casos de Caixabank i Banc Sabadell. Sosté que obeeixen en part a un desig de "tranquilitzar els seus accionistes", però també de "fer pressió política" a la Generalitat per "evitar una declaració d'independència". En part, per "pressions rebudes per part del Govern espanyol".

El text, distribuït a les delegacions del Govern a l'exterior, s'ocupa també d'un aspecte que preocupa fonamentalment a l'interior: el del futur dels estalvis en les entitats bancàries catalanes després de la proclamació de la independència. En aquest sentit, afirma que "una declaració d'independència no implica immediatament la creació d'una Catalunya independent ni la seva continuïtat o exclusió de la UE", perquè una eventual expulsió de Catalunya de la UE només podria tenir lloc si "abans Espanya reconegués la seva independència".

Amb aquesta premissa, el document conclou que, almenys en aquesta fase de transició, els dipòsits de les entitats amb seu a Catalunya seguirien estan coberts "pel Fons de Garantia de Dipòsits Espanyol", així com sota el "paraigua" del Banc Central Europeu. "No hi ha cap risc de perdre els estalvis", proclama -en majúscules- el text.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?