Público
Público

DETINGUTS OPERACIO ANUBIS "Ni un pas enrere": Milers de persones demanen llibertat pels detinguts davant del TSJC

Les entitats sobiranistes avisen que es quedaran davant el TSJC "fins que totes les persones detingudes sortin en llibertat"

Miles de personan reclaman la libertad de los detenidos frente al TSJCat. XAVI HERRERO

"Estem decidits a no fer ni un pas enrere". Aquest és el missatge del sobiranisme l'endemà de l'operació de la Guàrdia Civil contra els preparatius del referèndum de l'1-O, en que es van detenir més d'una dotzena de càrrecs del Govern. Un missatge que ha anat acompanyat d'una altra demostració de poder de convocatòria, davant de milers de persones, cridades a manifestar-se només unes hores abans per demanar la llibertat dels detinguts, en una mobilització que s'ha anunciat com a "permanent".

Jordi Sánchez: "Estarem presents físicament aquí, davant del TSJC, fins que tots els detinguts surtin en llibertat"

"El nostre estat es la gent, es el poble, i és imbatible", ha afirmat aquest migdia el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, davant dels milers de persones que s'han concentrat aquest dijous al passeig Lluís Companys, davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, convocats per l'ANC i Òmnium Cultural.

"Estarem presents físicament aquí, davant del TSJC, fins que tots els detinguts surtin en llibertat", ha advertit Sánchez, visiblement afònic després de la maratoniana concentració del dia anterior davant la conselleria d'Interior. Sánchez ha opinat que l'Estat "va creuar totes les línies acceptables" amb les actuacions del dia anterior, i que després d'això "res ja no serà igual". "Ningú impedirà que votem, aquesta és l'única resposta que Rajoy no podrà impedir", ha proclamat, i ha cridat els manifestants a emprar la seva "gran energia" en "l'objectiu principal" de l'1 d'octubre.

Concentració davant la seu del TSJC per la llibertat dels detinguts a l'Operació Anubis. XAVI HERRERO

Concentració davant la seu del TSJC per la llibertat dels detinguts a l'Operació Anubis. XAVI HERRERO

Jordi Cuixart: "El que estem fent es una revolució en tota regla"

També notablement afònic ha pujat a l'escenari el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Que igualment ha cridat a romandre davant el TSJC de forma permanent, fins a l'alliberament dels detinguts. "No són delinqüents, són herois", ha assegurat. "Avui, ahir i tants dies com faci falta, el poble de Catalunya està aturant un veritable cop d'estat" ha exclamat, referent-se a les actuacions de l'Estat contra l'1-O. Ha opinat que els catalans són víctimes d'una "suspensió de l'autonomia i de les llibertats individuals i col·lectives", i que, per això mateix, "ja hem dit prou, no en volem saber res més, d'aquest estat".

Cuixart també s'ha referit a l'1-O. "Ens queden 10 dies per a un referèndum que ens interpel·la a tots, als del 'sí' i els del 'no'", ha afirmat. I ha volgut tocar ressorts més emocionals quan ha demanat als assistents que "disfrutin" del moment, perquè "el que estem fent es una revolució en tota regla" i "això passa molt poques vegades en la vida". "Aquí ens conjurem a no fallar-vos, i si no falleu, ho tenim a tocar", ha conclòs.

La manifestació ha omplert de gom a gom la part central del Passeig de Lluís Companys des de l'Arc de Triomf fins a uns metres per sota de la seu del TSJC. A partir d'aquesta zona, de fet, l'espai està ocupat per diversos equipaments per a les festes de la Mercè, que comencen de forma imminent, aquest cap de setmana. Els organitzadors esperen que, ja des d'avui, s'instal·lin manifestants en tendes de campanya en l'esplanada central del passeig.

Manifestants a les portes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya / XAVI HERRERO

Manifestants a les portes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya / XAVI HERRERO

A més dels dos presidents de les principals entitats independentistes, han pres la paraula una llarga llista de polítics, de totes les sensibilitats i matisos diferents del sobiranisme. Inlcoent-hi l'àmbit dels Comuns. Per boca del líder de Podem Catalunya, un Albano Dante Fachín habitual de tota mena d'actes sobiranistes. I també -i això ja ha estat més novetat- del coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech.

Domènech s'ha guanyat el públic quan ha saludat els "treballadors de l'estiba" que s'han negat a provisionar els dos vaixells ancorats al port de Barcelona on s'allotgen bona part dels Guàrdies Civils i membres de la Policia Nacional enviats excepcionalment a Catalunya aquests dies pel Govern central. També ha criticat aquells que volen "acabar amb l'anhel" de "decidir lliurement el nostre futur com a poble", i ha etzibat a Rajoy que "no sobreviurà a la força d'un poble unit". Unes paraules que ha pronunciat interromput pels manifestants, que han volgut atraure'l a l'independentisme amb un crit clar: "vota sí".

Gens interromput -i sí molt aplaudit- ha estat Fachín, que ha carregat contra una "premsa propietat de la banca" que vol "dividir" els catalans. "Aquest poble no està dividit entre el 'sí' i el 'no', sinó que està unit al voltant de valors irrenunciables: la llibertat d'expressió i la democràcia", ha proclamat Fachín.

Fachin també ha precisat que "hi ha una premsa que se la juga per informar del que passa". I en una línia semblant s'ha expressat l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa, que, a la vegada que criticava "els diaris de Madrid que diuen que sou una minoria fanatitzada", ha matisat que "també hi ha diaris digitals a Madrid" amb un altre punt de vista. Unes precisions fetes en una concentració en què un dels càntics preferits dels assistents ha estat 'premsa espanyola, manipuladora'. I en que diversos periodistes de cadenes de televisió d'àmbit estatal han rebut personalment aquests càntics.

La concentració, no obstant, ha estat pacífica en tot moment. Aquest és un punt en què insisteixen particularment les cares visibles del sobiranisme. Ho va dir el dia anterior Sánchez, i ho ha repetit avui: "Comportem-nos com a ells els fa més mal, amb civisme, festa i alegria". "No caiguem en les seves provocacions, evitem la violència", ha demanat. Com també ho ha demanat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell -molt aplaudida i rebuda als crits de 'presidenta'-, que ha cridat a "no caure en provocacions, que és el que volen".

Forcadell també ha dit que "som aquí per dir molt alt i molt clar que no tenim por", i que la "millor manera" de demostrar-ho és "anar a votar l'1-O". La seva predecessora en el càrrec, la democristiana Núria de Gispert, també ha cridat a seguir amb les mobilitzacions, i ha estat molt gràfica quan ha demanat als assistens que estiguin "atents als whatsapps, preparats perquè ens diguin on anar".

Manifestants a les portes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya / XAVI HERRERO

Manifestants a les portes del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya / XAVI HERRERO

També han pres la paraula -juntes- dues anteriors membres del Govern imputades pel 9N, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Ortega ha expressat que el moment en què "més orgullosa" ha estat de la seva condició de servidora pública els imputats per aquella consulta sempre s'han sentit "orgullosos" de participar-hi, i que el mateix els ha d'ocórrer als detinguts dimecres. Ortega, per la seva banda, ha llançat una floreta als manifestants, als quals ha dit que "vosaltres sí que sou una estructura d'estat".

Més combativa ha estat la diputada de la CUP Gabriela Serra, que creu que l'independentisme és ara "el contrapoder mes gran des de la guerra civil", i que ha proclamat que "quan nosaltres perdem la por, ells tenen por". Més poètic ha estat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, que ha llançat una consigna de ressonàncies espriuenques: "Ens mantindrem per sempre mes fidels al servei d'aquest poble". I els aplaudiments més forts han estat per a un grup de bombers de la Generalitat que s'han sumat a la convocatòria vestits en roba de feina. "Som funcionaris, estem al servei del poble, i tampoc tenim por", ha assenyalat un d'ells. Abans de tenir un pensament per als "nostres policies, que voldrien estar aquí avui, i no poden".

De policia, de fet, només se n'ha vist la catalana aquest dijous davant el TSJC. Una presència discreta, a més: amb prou feines tres agents davant la porta del tribunal, i diversos cotxes i furgonetes aparcats en un carrer lateral.

Marxa d'estudiants cap a la concentració

Tot i que la més nombrosa, la concentració davant el TSJC no ha estat l'única acció de protesta per les detencions i l'entrada de la Guàrdia Civil en seus de la Generalitat. Segons ha informat a Efe la Guàrdia Urbana, uns 1.200 universitaris han tallat aquest matí la circulació a la confluència de la Diagonal amb el carrer de González Tablas, al costat del campus universitari. Mentre uns 700 d'ells s'han estat al lloc, d'altres 500 han iniciat una marxa recorrent les diferents facultats fins a sumar un grup d'uns 2.000 estudiants que s'han dirigit a la concentració del passeig de Lluis Companys.

Dimecres a la nit, a més, a partir de les deu en punt, van tenir lloc cassolades de protesta a centenars de municipis de tot Catalunya. I durant tot dimecres es van concentrar milers de persones davant de la seu de la conselleria d'Economia, així com davant d'altres seus del Govern.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?