Público
Público

DEFENSA DE L'AUTOGOVERN La Diputació Permanent del Parlament presenta recurs davant el TC contra el 155

Els representants del PP, de C's i del PSC voten en contra de recórrer a l'alt tribunal, perquè consideren que la intervenció de l'autogovern era necessària després de la proclamació d'independència a la cambra legislativa catalana 

Reunió de la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya / EUROPA PRESS

AGÈNCIES

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat aquest dimecres amb el suport de Junts pel Sí (JuntsXSí) i Catalunya Sí Que Es Pot (CSQEP) i l'abstenció de la CUP portar davant el Tribunal Constitucional (TC) un recurs contra l'aplicació a Catalunya per part del Govern central de l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autogovern.

JxSí va demanar al novembre un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el 155 i l'òrgan consultiu de la Generalitat va fallar que era susceptible de ser recorregut perquè, per exemple, va sostenir que el cessament del Govern de la Generalitat que va imposar el govern central no era una "mesura necessària o indispensable".

El diputat Lluís Corominas, de  JxSí,  ha mantingut que el govern espanyol, en aplicació del 155, va dissoldre el Parlament i va cessar el Govern "de manera anòmala i en contra de la llei, mitjançant una interpretació excessiva" i un "abús" d'aquest article, la qual cosa suposa una "vulneració de l'ordenament legal".


La CUP s'ha abstingut i ha manifestat d'aquesta manera el seu desacord amb el reconeixement del Tribunal Constitucional.

Cs, PSC i PP han votat en contra de recórrer a l'alt tribunal l'aplicació del 155 perquè defensen que era necessària després de la proclamació de la independència al Parlament.

Corominas ha explicat que el desplegament del 155 hauria de ser considerat "nul", que es va produir una "indefensió jurídica" del president Carles Puigdemont i del Parlament, i que es va fer una interpretació "extensiva" del redactat de la llei, provocant una "lesivitat" de la sobirania del parlament català.

"L'única conspiració cap a Catalunya ha estat la del Govern, que fa servir els òrgans de l'Estat per anul·lar l'autonomia catalana i empresonar idees", ha dit Corominas, que ha advertit a més que, si cal, es recorrerà a les instàncies europees.

Marta Ribas (CSQEP) ha exigit la "immediata" suspensió de l'aplicació del 155 i ha explicat el suport del seu grup: "Nosaltres vam dir que ni DUI ni 155. Avui parlem de no al 155. Donarem suport perquè creiem que hi ha motius sobrats per considerar que s'han sobrepassat límits democràtics, constitucionals i legals".

Com també per la "obligació política d'evitar que això torni a passar, també a les institucions i ciutadania de tot l'Estat", ja que "no s'ha respectat l'esperit del 155 ni els principis de gradualidad i proporcionalitat".

En nom de la CUP, la diputada Gabriela Serra ha considerat que el 155 representa "un cop d'estat" i que per això "no val la pena demostrar la seva inconstitucionalitat". "Ens abstenim perquè no reconeixem al TC cap competència ni autoritat", ha afegit.

Però Carlos Carrizosa, de C's, ha lamentat que s'aprovi aquesta iniciativa a través d'una Diputació Permanent que "abusa de la majoria del Parlament sortint, molt diferent del nou que entrarà", i ha criticat que es convoqui de nou als diputats "única i exclusivament per parlar una altra vegada del seu monotema".

Carrizosa ha considerat que el Govern anterior i la Mesa del Parlament "van ignorar" repetidament els requeriments previs del TC i que, "per això, el cessament era necessari" i "no hi havia més remei que aplicar la Constitució".

Des del PSC, Miquel Iceta ha recordat que, davant la "flagrant i continuada violació de la legalitat" per part de l'independentisme, "no hi havia una altra manera d'aturar un procés que va liquidar l'Estat de dret i va dividir a la societat" que aplicant el 155.

Iceta ha valorat però de "forma positiva" la iniciativa aprovada perquè suposa una "acceptació explícita de la legitimitat del TC. Si accepten la seva autoritat, accepten la nul·litat de les lleis del referèndum i de transitorietat. És bona manera d'obrir la legislatura...", ha dit.

El diputat del PP Alejandro Fernández ha coincidit amb el primer secretari del PSC. "Celebro que presentin el recurs, perquè és, de manera implícita, el reconeixement al TC i la seva legitimitat", ha dit el diputat del PP, que ha lamentat en tot caso el "caràcter bipolar" dels grups sobiranistes.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?