Público
Público

DRETS HUMANS La caravana Obrim Fronteres arriba a Melilla per refusar la política migratòria

Els prop de 500 participants han fet diferents accions de denúncia, com una 'performance' a la platja i un minut de silenci dedicat a les persones que han mort en el seu intent de saltar la tanca. Tenen previst quedar-se a Melilla tres dies. 

Performance 'Muchísimos sueños ahogados', a la platja de Melilla.

Cap a les 8 del matí arrivaben a Melilla les prop de 500 persones i més de 100 col·lectius ciutadans i organitzacions socials que participen a la caravana Obrim Fronteres. L'objectiu, denunciar les polítiques migratòries que practiquen tant la Unió Europea com l'Estat Espanyol, "que deixen morir a les persones". En una primera trobada a la plaça Menéndez Pelayo de Melilla, els participants han fet un minut de silenci dedicat a les persones que han mort en el seu intent de saltar la tanca per entrar a territori europeu.

Allà han cridat diferents consignes en suport a les persones migrants i en denúncia dela política migratòria com Cap persona és il·legal, No esteu soles i Obrim fronteres. Després, els participants s'han dirigit en manifestació cap a la platja, on han realitzat una performance estirant-se a la sorra i simulant una platja plena de cossos.

Participants en la caravana Obrim Fronteres, en una de les accions realitzades a Melilla.

José Palazón, de PRODEIN, entitat que treballa amb menors migrants a Melilla.

Des de la caravana consideren que a Melilla "es fa visible com en cap altre lloc la sistemàtica violació dels drets humans que practica l'estat espanyol a la Frontera Sud d'Europa". Durant tres dies tenen previstes diferents accions a Melilla, amb l'objectiu de "situar en el debat públic qüestions tan rellevants com les violències específiques que pateixen les dones en el procés migratori, la tracta amb fins d'explotació sexual, les devolucions en calent, les tanques amb concertines, la situació de les treballadores de la llar transfrontereres i les portadores, les pèssimes condicions del CETI de Melilla, la situació desesperada que viuen les i els menors no acompanyats que malviuen als carrers de Melilla i la política d'externalització de fronteres que practica el Govern espanyol i que la UE ha triat com a model".

Condicions de vida a Melilla

"Aquesta situació no trobarà solució convertint Melilla en una fortalesa inexpugnable"

En un comunicat emès aquest dimarts, Obrim Fronteres mostra la seva preocupació per les condicions de vida de la ciutadania de Melilla, ja segons dades oficials "un terç de la població, més de 22.000 persones, es troben en risc d'exclusió i pobresa" i un 70% de la desocupació correspon a dones. En aquest context, consideren que "aquesta situació no trobarà solució convertint Melilla en una fortalesa inexpugnable". Per això, continua el comunicat, "sol·licitem el restabliment de la legalitat i la posada en marxa d'un política migratòria diferent que respecti els drets humans i atengui les causes reals que provoquen aquest drama humà".

En aquest sentit, els participants en les accions de la caravana han repartit unes octavetes on s'adreçaven precissament als veïns i veïnes de la ciutat amb la pregunta: "Què et demanem aquests dies a Melilla? "Que puguis conéixer les causes que provoquen les guerres, els moviments de les persones i iniciatives com la nostra".

La ciutat on s'hi va i d'on es fuig

Assemblea de la caravana Obrim Fronteres a Melilla.

Assemblea de la caravana Obrim Fronteres a Melilla.

La tarda ha començat amb una assemblea que ha omplert de gom a gom la Universitat de Granada, ja que hi havia els participants en la caravana però també veïns i veïnes de Melilla, un fet destacable tenint en compte la por i el rebuig amb el que es viu allà el fet migratori i que participants de la caravana han definit com "persones valentes". 

A l'assemblea, José Luis Villena, professor doctor de la Universitat de Granada ha descrit Melilla com la ciutat on s'hi va i de la que es fuig. La visibilització de la caravana, per la seva magnitud però també per les seves accions de difusió, fa palés que el suport ciutadà cap a un canvi en la política migratòria és generalitzat. "Són moltes les persones de Melilla que han fet un esforç per venir i donar el seu suport", ha assenyalat una de les participants, "ja que és una ciutat no acostumada a manifestacions i que està patint un operatiu policial excepcional".

Aquest dimecres seguiran les accions de difusió de la caravana, però davant la possibilitat que es produeixin pluges intenses, des de la mesquita musulmana del cementiri han contactat amb PRODEIN, una de les entitats que hi participen. Ofereixen la mesquita coma refugi a aquells participants que es troben a un càmping de la ciutat amb tendes de campanya. Els participants de la caravana s'han mostrat molt agraïts davant aquest gest.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?