Público
Público

SENTÈNCIES DEL SUPREM Els Mossos  no descarten la utilització de gas pebre si hi ha aldarulls en les protestes contra la sentència

Es tracta, segons la policia catalana, d'una mesura dissuasiva, més efectiva i menys lesiva que unes altres com les càrregues policials en moments de molta tensió. El Centre Iridia adverteix sobre la sensació d'angoixa i ofec que provoca aquest gas, a més de possibles lesions, especialment en la cara, coll i ulls. 

Càrrega dels Mossos d'Esquadra a la C-58 durant la vaga del 21-F. ANDER ZURIMENDI

PÚBLIC I AGÈNCIES

Els Mossos d'Esquadra utilitzaran gas pebre com a mesura antidisturbis i contemplen la utilització de tanques de metre i mig i de gran per a intervenir en possibles aldarulls, coincidint amb una tardor que preveuen tibant per les mobilitzacions després de les sentencies del Tribunal Suprem contra dirigents implicats en la realització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

La sentència del judici als líders independentistes, molts d'ells en presó preventiva, es preveu que es faci pública a l'octubre, i tant partits com entitats sobiranistes ja han fet reiterades crides a la mobilització i a la "desobediència" civil si la resolució del Tribunal Suprem és condemnatòria.

En aquest escenari, la policia catalana prepara mesures per fer front a possibles aldarulls. Entre les accions previstes, els agents de Mossos d'Esquadra utilitzaran gas pebre específic com a mesura antidisturbis, que es dispara amb un esprai a una distància de metre i mig i no amb una pistola, és unidireccional, és a dir, es dirigeix a una persona en concret, i els seus efectes duren uns 20 minutos, informa l'agència EFE.

Segons Mossos, es tracta d'una mesura dissuasiva, més efectiva i menys lesiva que unes altres com les càrregues policials en moments de molta tensió, i que utilitzada per policies d'altres països europeus.

A més, la policia catalana vol tenir el menor contacte possible amb els manifestants en aquelles mobilitzacions que puguin derivar en disturbis.

Si es fa servir aquest gas, haurà de ser amb autorització els comandaments del CECOR, i abans s'avisarà per megafonia als manifestants.

L'altra mesura que preveuen els Mossos són unes tanques de metre i mig i de gran pes, de manera que els manifestants no les puguin fer caure.

Els Mossos ja han contactat amb una empresa, que s'ha compromès a col·locar-les en menys de 24 hores per protegir edificis on puguin produir-se aldarulls, com la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

Mossos, no obstant això, precisen que no han planificat el dispositiu concret pel dia que es faci pública la sentència.

En declaracions als mitjans, la comissària Cristina Manresa, número dos del cos de la policia autonòmica, i l'intendent Miquel Hueso han explicat que la policia catalana disposa del gas pebre des de fa anys, quan es van buscar "altres eines" per fer front a concentracions violentes després que el Parlament prohibís en el 2013 les escopetes de llançament de pilotes de goma, però que aquest gas no s'ha utilitzat mai fins ara i que només contemplen el seu us en situacions crítiques i  "molt excepcionals".

Iridia adverteix sobre l'impacte i efectes del gas pebre

El Centre per la Defensa dels Drets Humans Iridia ha expressat aquest mateix dissabte el seu rebuig a la utilització de l'esmentat gas pebre anunciat per Mossos d'Esquadra, perquè considera que pot provocar "impactes físics i psicològics" entre les persones contra les quals la policia vulgui actuar.

Iridia ha explicat que aquest gas és un combinat d'aigua, pebre i colorant amb el qual "els manifestants queden tacats i provoca sensació d'angoixa i ofec durant mitja hora". "Pot provocar lesions, especialment en la cara, coll i ulls, a més de tenir un potencial lesiu per a les persones que pateixen problemes respiratoris", assenyala aquesta organització.

Segons Iridia, "l'impacte psicològic de l'ús del gas pebre és elevat, hi ha informes que indiquen que l'exposició a aquests irritants químics pot provocar importants danys psicològics, generant situacions de pànic i por".

"No pot utilitzar-se com a eina intimidatòria de control", afegeix l'entitat, que també adverteix que "en persones amb quadres complexos de base, com les persones asmàtiques, la irritació de les vies respiratòries pot tenir conseqüències molt més greus que per a la població en general", afegeixen.

Iridia també adverteix que "es poden produir estampides i caigudes que posin en risc la seguretat dels manifestants", per la qual cosa ha demanat que "el departament d'Interior valori la seva no utilització".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?