Público
Público

Els treballadors d'Eulen mantenen la vaga a l'aeroport del Prat

Ha guanyat l'opció de complement 250 euros en 15 pagues. Han votat 176 treballadors, la meitat de la plantilla, i han rebutjat la proposta de la Generalitat. La Delegació del Govern ha fixat en el 90% els serveis mínims des de dilluns

Publicidad
Media: 4
Votos: 1

Cues als controls de seguretat aquest dimecres. EFE/Quique García

Els treballadors de l'empresa Eulen, l'encarregada dels controls de seguretat de l'aeroport de Barcelona, ​​han votat no a la proposta de la Generalitat que oferia una pujada de sou de 200 euros en 12 pagues. D'aquesta manera, no s'han desconvocat les vagues parcials convocades per als propers divendres i diumenge, ni la vaga indefinida a partir de dilluns.

A l'assemblea, celebrada entre les 11 i les 19 hores al Prat, la majoria dels treballadors vota per continuar la negociació per aconseguir una pujada salarial de 250 euros mensuals en 15 pagues, una de les quatre opcions que hi havia sobre la taula.

L'opció guanyadora ha obtingut 89 vots; seguida molt de prop per l'opció de 200 euros per 15 mensualitats (82 vots), mentre que la proposta de la Generalitat i d'Eulen ha rebut tan sols dos vots, i l'opció d'un complement de 250 euros per 12 mensualitats ha obtingut tres suports; l'opció més allunyada, de 350 euros per 15 pagues, no ha obtingut cap vot.

En la votació han participat 176 treballadors dels 350 que té Eulen. La votació de l'assemblea girava al voltant de la qüestió econòmica. La plantilla ha anat a l'assemblea amb poques expectatives d'acabar amb la vaga al Prat, perquè la proposta de la Generalitat no satisfeia totes les reivindicacions.

En concret, l'acord incorporava un cinquè vigilant de seguretat per filtre entre març i octubre, que se sumaria als 17 filtres disponibles actualment i als tres torns laborals actuals.

A més, es crearia una borsa de 25 persones per rellevar la plantilla dels controls de seguretat quan hagin d'absentar-se del seu lloc. Aquestes noves incorporacions totalitzarien 76 persones més, xifra que dista tant del personal nou exigit pel comitè de vaga (100) com de la proposta inicial d'Eulen (21).

El resultat de la votació era previsible ja que el portaveu del comitè de vaga va declarar dimarts passat que veia "insuficient" la proposta de la Generalitat i que pensava que "els treballadors no ho acceptaran".

Eulen demana que reconsiderin la decisió

Eulen ha demanat aquest dijous als seus treballadors a l'Aeroport de Barcelona-el Prat que "reconsiderin" de manera "urgent" la seva decisió de rebutjar la proposta d'increment salarial de la Generalitat, que havia acceptat la pròpia empresa, i mantenir la vaga prevista a partir d'aquest divendres.

La direcció d'Eulen ha lamentat que els treballadors de l'Aeroport del Prat no hagin acceptat la proposta de mediació que va fer la Generalitat i a la qual es va adherir l'empresa, i ha retret al comitè de vaga que "no ha respectat el compromís adquirit" en presentar tres escenaris alternatius diferents.

El comitè de vaga va manifestar que estava majoritàriament a favor de la segona opció, de 200 euros per 15 mensualitats (la segona més votada), el que suposava una rebaixa important respecte a les condicions exigides inicialment, ja que reclamaven que el complement salarial fos de 350 euros per 15 pagues, que finalment no ha rebut cap suport.

Amb el rebuig de l'acord, demà divendres comença una nova sèrie d'aturades a l'aeroport del Prat. Estan previstes aturades d'una hora durant quatre franges, a les 6.30, 10.30, 14.30 i 18.30 hores. I dilluns començarà una vaga de 24 hores i de forma indefinida.

Els controls de seguretat de la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat han registrat aquest dijous una reducció de cues respecte als dies anteriors. Tant els treballadors d'Eulen com els auxiliars d'Aena que ajuden a organitzar les cues les situen en una hora, però els registres del gestor aeroportuari indiquen que el major pic, al voltant de les sis, ha estat de poc més de mitja hora.

Serveis mínims del 90% a partir de dilluns

La Delegació del Govern ha fixat en el 90% els serveis mínims per a la vaga de treballadors d'Eulen a l'Aeroport del Prat des de dilluns, quan preveuen que la seva protesta passi a ser indefinida. L'objectiu és garantir el funcionament dels serveis "essencials" d'aquesta empresa en els filtres de control d'accés, ha informat en un comunicat.

La Delegació destaca que els serveis de seguretat de l'empresa afecten un sector estratègic com el transport aeri, en què el treball d'un nombre relativament reduït d'empleats comporta un efecte multiplicador de tal magnitud que "tècnicament obliga la determinació d'uns serveis mínims superiors" en percentatge als que correspondria en una altra activitat.

Ho justifica perquè l'abast de la interrupció de processos sobrepassa l'àmbit de l'empresa i genera una "perturbació multiplicada i ampliada que pot coartar la llibertat de moviment" dels ciutadans. Afegeix que tots els empleats que presten el servei afectat han de complir amb el percentatge del 90%, per sota del qual "es podrien veure afectats greument drets fonamentals", entre els quals destaca el de llibertat de circulació.

A més, afirma que els serveis essencials no podran quedar pertorbats per alteracions o parades del personal designat per a la seva prestació, ja que es produirien uns efectes desproporcionats, "especialment en matèria de seguretat", en el conjunt de l'operativa de l'Aeroport, així com perjudicis als passatgers.