Público
Público

La Fiscalia demanarà "immediatament" la detenció de Puigdemont si va a Copenhaguen

La Fiscalia General de l'Estat emet un comunicat en què confirma que sol·licitarà al Suprem que reactivi l'euroordre. L'advocat del president cessat afirma que el risc de detenció és "bastant alt" si aquest viatja a Dinamarca.

El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, en un acte a Brussel·les. - EFE

públic

Si Carles Puigdemont es desplaça aquest dilluns a Conpenhaguen la Fiscalia General de l'Estat sol·licitarà "immediatament" al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que reactivi l'euroordre de detenció contra el president de la Generalitat cessat.

Així ho ha confirmat la pròpia Fiscalia en un comunicat emès aquest diumenge, en que afirma que, si hi ha "confirmació oficial via policial" del viatge de Puigdemont, "és intenció de la Fiscalia actuar immediatament sol·licitant al magistrat instructor del Tribunal Suprem que procedeixi a l'activació de l'euroordre de detenció i entrega per sol·licitar a la autoritat judicial danesa la detenció de l'investigat".

També aquest diumenge, i abans de l'anunci de la Fiscalia, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, havia afirmat que si s'activés l'euroordre mentre Puigdemont és a Dinamarca, "la Fiscalia actuarà perquè pugui ser detingut". El dia anterior, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, havia avisat que la Fiscalia podria reactivar "el mecanisme de cooperació internacional" si Puigdemont finalment es desplaça a la capital danesa, on té previst participar en un debat universitari dilluns i entrevistar-se amb diversos diputats dimarts.

L'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha afirmat en declaracions a RAC1, també aquest diumenge, que "el risc de detenció" del seu client "és bastant alt", perquè "l’Estat espanyol té l’euroordre preparadíssima". Tot i això, ha matisat que és també possible que les autoritats daneses rebutgessin totalment o parcialment l'euroordre, perquè el fets pels quals està imputat Puigdemont per rebel·lió no s'ajusten al que tipifica el codi penal danès per a aquest delicte, segons ha explicat.

El passat cinc de desembre, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va retirar les ordres europees de detenció dictades anteriorment contra Puigdemont i els consellers cessats que l'acompanyen a Bèlgica –Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí–, davant la possibilitat que la justícia belga –que no contempla el delicte de rebel·lió– els extradís només per alguns dels presumptes delictes pels quals estan imputats, cosa que impediria jutjar-los a Espanya per la resta.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?