Público
Público

Forum Europa Xavier Domènech demana fugir d'escenaris de resistència i obrir "una nova agenda constituent conjunta"

El líder dels Comuns insisteix en la idea de l'Estat plurinacional i demana agraïment per a qui defensa el diàleg i el dret a decidir fora de Catalunya: "S'està convertint en quelcom heroic".

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, al costat de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la seva intervenció en el Forum Europa / M.D.

El principal representant de Catalunya en Comú i portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels  Diputats s'ha pronunciat aquest dilluns a favor del plantejament de "nous escenaris que no frustrin les esperances de canvi" de la població de Catalunya, en relació al procés independentista. A la mateixa hora que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, responia al requeriment de Mariano Rajoy sobre la declaració d'independència, Domènech ha parlat, explícitament, i recordant revolucionaris clàssics, sobre la possibilitat de donar "passes enrere", per "desescalar", per "desbloquejar el present" i parlar del futur, "obrint nous camins" i abordant "noves apostes estratègiques de país".

Un "diàleg real"

Domènech ha plantejat des de primer moment el "diàleg" "sense condicions" i que no s'apliquin més mesures de repressió contra Catalunya.

Per al dirigent de Catalunya en Comú és evident que Carles Puigdemont ha demanat diàleg directe amb el president del govern espanyol. però també ha advertit que es necessiten escenaris que "no ens situin en termes de resistència".

Poc abans, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha presentat Domènech al Forum Europa com un exponent de la "nova forma de fer política", havia parlat també de la necessitat d'actuar "amb polítiques de grans majories". "Catalunya vol diàleg, sense cap dubte", ha afirmat Colau, però ha advertit que el que planteja Rajoy és un diàleg "en termes de rendició".

"Una força inusitada"

Ha reconegut Xavier Domènech en el seu discurs que a Catalunya s'ha posat de manifest l'existència d'una gran potència social, amb gran capacitat transformadora, però ha dit que estem en un moment de bloqueig, que els "moments de força inusitada han estat seguits pels de tancament". "Vivim en un moment molt intens",  però ara, ha dit, aquest moment és "de bloqueig", i que el que es necessita ara és una nova agenda, conjunta, constituent, amb un plantejament d'Estat plurinacional.

"Hem de deixar de parlar pels nostres" i fer-ho per tothom, ha dit Domènech en la seva defensa de "l'agenda constituent", "feta pel 80 per cent de la població".

Els partits polítics no estan representant actualment les aspiracions majoritàries de la població de Catalunya, ha afirmat Domènech, que ha argumentat aquesta afirmació amb dades d'enquestes que indiquen que la meitat dels votants del PP creu que "això es soluciona amb un referèndum", que més del 50 per cent dels votants de C's pensa en la inconveniència de la repressió i que el 80 per fcent de la població, sigui o no favorable a la independència, opina que l'actual model autonómic està esgotat.

El debat sobre la declaració d'independència "tensiona la societat catalana", ha explicat el dirigent dels Comuns. El full de ruta independentista, després de la declaració ja no explica com segueix, ha argumentat per assenyalar a continuació que en determinades ocasions cal plantejar-se la possibilitat de donar un pas enrere.

Domènech, però, ha rebatut a qui defensa que "tot el diàleg passi per la Comissió del Congrés dels Diputats" creada per rediscutir el model territorial, i també ha qualificat d'inadequada l'oferta de diàleg combinada amb l'amenaça d'aplicació de l'article 155 de la Constitució. 

"No necessitem nous fulls de ruta". "Necesssitem grans compromisos de país", ha insistit, al temps que recordava la defensa que fa la seva formació sobre "totes les sobiranies en joc", la política, però també l'econòmica i la social, i tornava sobre el concepte de l'Estat plurinacional.

Ha demanat reconeixement per a qui fora de Catalunya defensa el diàleg per resoldre el conflicte amb Catalunya i respecte pel "dret a decidir". Avui, ha explicat, això s'ha convertit en "quelcom heroic" a la resta de l'Estat.

En ser preguntat per les acusacions d'adoctrinament en escoles catalanes, ha lamentat que "el PP hagi decidit entrar a atacar de forma absolutament delirant, injusta i cínica el model d'escola pública catalana".



¿Te ha resultado interesante esta noticia?