Público
Público

Guerra oberta a Lleida entre PSC i PDCat pel “fitxatge” d’una regidora d’Unió pel govern de Ros

Rosa Salmerón deixa el grup nacionalista “per la deriva sobiranista” i el dirigent del partit a Lleida, Toni Postius la titlla de “trànsfuga”. Mentre, el PSC busca eixamplar l’acord amb Espadaler de cara als propers comicis municipals

Fèlix Larrosa, Montse Minguez, Àngel Ros, Rosa Maria Salmeron i Ramon Espadaler

MÒNICA MOMBIELA

Com si es tractés d’un nou capítol de la sèrie nord-americana d’intriga política “House of cards”, dilluns, l’alcalde de Lleida va moure fitxa amb la incorporació a l’equip de govern d’una regidora del grup que conformen el PDeCAT i Units per Avançar. Es tracta de la democristiana Rosa Maria Salmerón, que ha deixat la disciplina d’aquest grup per passar a regidora no adscrita. Gràcies a aquest “fitxatge” Salmerón s’endú la cartera municipal d’Educació. Escac i mat.

Al grup municipal del PDeCAT no ha agradat gens aquesta fugida endavant de Salmerón. “Estem decebuts per aquesta situació però no ens arriba de nou. L’alcalde Àngel Ros ja porta tres anys intentant trencar el nostre grup municipal fent ofertes a antics membres d’Unió com Paco Cerdà o la mateixa Salmerón”, explica el president del grup del PDeCAT a la Paeria, Toni Postius, que considera la regidora una “trànsfuga” i “traïdora” i li demana que retorni l’acta de regidora. “Ros ha estat perseguint fer el mateix que s’havia fet a Tarragona, on pacten conjuntament Ciutadans, l’antiga Unió i el PSC i finalment se n’ha sortit”, ha sentenciat el principal opositor del PSC a l’ajuntament.

No és la primera vegada que es dóna un cas de transfuguisme a Lleida. El 1989, dos regidors, de CiU i el GIF, van passar a donar suport a Antoni Siurana (PSC) permetent així una moció de censura que va fer que tornés a l’alcaldia. En aquest cas, el canvi de jaqueta no fa variar el fet que el PSC i l’alcalde, Àngel Ros, segueixen en minoria i continuen necessitant el suport d’altres grups. No obstant això, passa de vuit a nou regidors (d’un total de 27) facilitant així la consecució de majories i, de passada, perjudica el seu principal opositor, Toni Postius. El líder del PDeCAT assegura que aquest fet no els debilita. "No em fa por ja que crec que això ens enforteix com a grup municipal i mantenim un compromís molt fort amb la ciutadania”, ha afirmat.

Per la seva banda Salmerón, la regidora trànsfuga, justifica l’abandonament del seu grup municipal per la incomoditat que sentia per l’aposta independentista dels hereus de Convergència, que no comparteix i que entén que no existia a l’inici del mandat, quan el PDeCAT encara era Convergència,  i feia coalició amb Unió. “Jo vaig entrar el 2015 a CiU i no hi figurava pas el tema de la sobirania nacional al full de ruta”, explica Salmerón, que era militant de l’avui extinta Unió Democràtica de Catalunya (UDC). La nova regidora d’Educació ha dit que va "votar a contracor mocions sobiranistes”, però que per l’estabilitat del grup no havia trencat la disciplina de vot.

L’alcalde, Àngel Ros ha negat que la incorporació de Salmeron sigui transfuguisme i ha circumscrit el pacte amb Units per Avançar -els hereus d’UDC amb els quals el PSC ja va pactar en les últimes eleccions al Parlament- al govern actual i no a les pròximes municipals. “Qualificar de trànsfuga a la senyora Rosa Maria Salmerón no procedeix en cap cas. Ella es va presentar per CiU però la coalició es va trencar i les persones d'Unió van anar cap a Units per Avançar. En ocasió de les eleccions al Parlament de Catalunya vam fer un pacte. El que hem fet es traslladar aquest pacte en clau municipal”, ha assegurat Ros.

No ho veu pas així Toni Postius. “Aquest acord va més enllà de l’any i mig que han fet públic i el que s’assegura la regidora Salmerón és tenir un lloc a les properes llistes municipals”, sentencia, visiblement dolgut amb aquest canvi. “ Jo crec que no ha estat coherent i a més entenem que si no renuncia a la seva acta com a regidora no adscrita, esdevé una trànsfuga amb totes les lletres”.

Amb la vista posada a les eleccions municipals del 2019, Toni Postius, recentment reafirmat com a candidat del PDeCAT a Lleida, ha expressat la seva voluntat de comptar amb els actuals membres del grup municipal, així com amb persones de la societat civil, per tal de poder confeccionar una candidatura "àmplia".

L’oposició formada per ERC, Crida per Lleida i Comú ho consideren un gir a la dreta

Els grups d'ERC-Avancem, del Comú de Lleida i de la Crida per Lleida-CUP a l'Ajuntament de Lleida han carregat contra l'alcalde Àngel Ros, un cop coneguda la notícia de la incorporació al govern municipal de Rosa Maria Salmerón. En aquest sentit, els tres grups han expressat el seu rebuig al fet que Ros ampliï el seu equip de govern gràcies al "transfuguisme", fet que des d'ERC consideren un frau democràtic" que "hauria de repugnar a qualsevol demòcrata". Des del Comú han assegurat sentir "vergonya" de "veure com l'alcalde de tots els ciutadans de Lleida negocia transfuguismes a canvi de sous, al més pur estil de la vella escola Siurana", mentre des de la Crida sostenen que l'alcalde de Lleida "escora encara més el seu model de ciutat cap a la dreta". Cal recordar que la regidora no adscrita va concórrer a la candidatura del CiU en les municipals del 2015 com a militant de l'antiga Unió.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?