Público
Público

L'Eurocambra dóna llum verda al CETA amb el suport de PP, PSOE i Ciutadans

Amb 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions, el ple del Parlament Europeu aprova a Estrasburg el polèmic acord comercial entre la UE i Canadà.

Diversos manifestants bloquegen l'accés al Parlament Europeu, a Estrasburg, mentre portesten contra el CETA. EFE

ALEJANDRO LÓPEZ DE MIGUEL

Una pancarta desplegada a l'hemicicle del Parlament Europeu demanava als diputats que "fessin història" i diguessin 'no' al CETA, però el PP Europeu, els Liberals, i part dels Socialistes i Demòcrates, entre ells tot el PSOE, han donat llum verda a l'acord comercial entre el Canadà i la UE. Amb 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencions, el Ple del Parlament ha aprovat a Estrasburg el criticat tractat de lliure comerç, considerat pels seus detractors el "bessó" del TTIP, l'acord comercial que negocien Brussel·les i Washington.

La ratificació per part de l'Eurocambra suposa que el Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA, per les sigles en anglès) entrarà en vigor de manera provisional en un parell de mesos, per després ser sotmès a votació en els 28 parlaments dels Estats membres.​

"Estem vivint un cop a les nostres democràcies", ha expressat Marina Albiol, diputada d'Esquerra Unida, després de la ratificació d'acord. El CETA entrarà en vigor abans de ser sotmès a la votació dels parlaments dels estats membres, pel que no podrà ser modificat. "Les institucions comunitàries estan fent xantatge als Estats membres", ha afegit.

Per a Albiol "el CETA és la porta de darrere del TTIP, ja que el 80% de les grans corporacions nord-americanes tenen algun tipus de participació en companyies canadenques" i veu en l'acord una "greu amenaça per a les petites i mitjanes empreses i els productors locals ".

D'altra banda, Ernest Urtasun (ICV-EUiA) sosté que estem patint "una globalització injusta sense regles que està generant pobresa i desigualtat", dinàmica que s'aprofundeix de la mà del CETA. Ara bé, també ha llançat un missatge d'esperança i considera que amb la llum verda d'aquest diemecres "no tot està perdut". El procés de ratificació és llarg pel que anima a seguir amb les mobilitzacions perquè "la partida no està acabada encara".

Debat en un hemicicle mig buit

El debat arrencava passades les 9.00 del matí amb alguns retrets entre diputats i amb prou feines una quarta part de les 750 butaques ocupades, tot i la rellevància del polèmic acord, reconeguda pel nou president de l'Eurocambra, el conservador Antonio Tajani.

Els grups de PP Europeu, Socialistes i Demòcrates (S&D), Conservadors i Reformistes i Liberals els quatre més grans, han fet una defensa aferrissada del CETA, assegurant, sense aportar dades, que l'acord generarà ocupació i riquesa, i criticant els "comunistes"del GUE, el grup de l'Esquerra Unitària Europea, per votar en contra, com també ho ha fet la ultradretana Marine Le Pen, candidata del Front Nacional a la presidència francesa i eurodiputada d'aquesta formació.

"Le Pen vol fer d'Europa una gran Albània", sostenia el president del PPE, Manfred Weber, afirmant que Canadà és el soci comercial idoni. El seu homòleg de l'S&D, Gianni Pitella, adoptava una línia similar per destacar que Canadà és un soci "amb el qual compartim valors i esperances comunes", i lloava el tribunal d'arbitratge que permetrà a les empreses demandar estats. "La UE està oberta al comerç i al negoci", afirmaven els Conservadors i Reformistes, menyspreant les crítiques dels que adverteixen que les multinacionals arribaran amb "exèrcits d'advocats" per influir en les legislacions.

Per la seva banda, des del GUE i Els Verds han recordat els 3,5 milions de signatures de ciutadans europeus contra aquests acords, la manca de transparència de les negociacions o la gran influència de les corporacions en aquestes converses. Recordaven també les protestes contra el tractat que aquest dimecres han arribat a les portes del hemicicle, abans que es desplegués la pancarta. Els cinc activistes que la portaven han estat expulsats per la seguretat de la cambra, però diferents organitzacions socials o sindicals advertien que les accions i mobilitzacions continuaran quan l'acord arribi als parlaments nacionals, també a l'espanyol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?