Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA El Pacte Nacional pel Referèndum es manté però "no avala ni desautoritza" la consulta unilateral 

Representants de diferents forces sindicals i polítiques es pronuncien a favor de la continuïtat del Pacte encara que la seva Executiva dóna per enllestida la seva feina i decideix dissoldre's sense haver aconseguit més consens entre els sobiranistes.

Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum a la seu del Parlament de Catalunya. EFE/Andreu Dalmau

L'òrgan executiu del Pacte Nacional pel Referèndum ha presentat una declaració final en cinc punts en la que dóna per acabada la seva tasca.

"Ha culminat l'encàrrec rebut", diuen en aquest text i entenen que la seva responsabilitat davant el plenari, en el que participen entitats, partits polítics i institucions catalanes, es pot donar per conclosa.

El portaveu de l'Executiva, Joan Ignasi Elena, ha explicat als assistents que aquest organisme dona per enllestida la feina, però que això no vol dir que el Pacte no segueixi.

Elena, ha comparegut després de la reunió per deixar clar que el Pacte es continuarà reunint: "El Pacte és viu i ha de ser convocat cada vegada que els esdeveniments socials i polítics ho requereixin". Ha explicat als mitjans que així ho han demanat la major part d'entitats i actors polítics adherits al Pacte durant la sessió d'aquest dimarts, perquè es pensa com "un espai d'unió del catalanisme polític".

Ignasi Elena ha insistit en la transversalitat del Pacte, en la necessitat de "preservar un espai de diàleg que s'uneix a favor del dret a decidir" i en seguir buscant complicitats a favor del referèndum, sense especificar si donaran suport a un referèndum no pactat amb l'Estat. Sobre això, ha especificat que el Pacte "ni avala ni desautoritza cap de les decisions que algú prengui" en referència als anuncis que pugui decidir el Govern català sobre la convocatòria del referèndum.

"Comuns" en contra de les "vies ràpides"

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier, Domènech, s'ha pronunciat a favor de la continuitat del pacte, per tal de fer possible que la convocatòria del referèndum no sigui unilateral. 

S'ha mostrat satisfet de la vigència del Pacte com l'espai més adient per avançar cap a un referèndum efectiu, i amb garanties, però s'ha manifestat en contra de les “vies ràpides” que marca el full de ruta del Govern català. “El PNR no només havia de seguir, s'havia d'ampliar i estar en el centre del debat sobre el dret a decidir perquè representa la majoria transversal que vol un referèndum amb garanties”, ha defensat després de la insistència dels 'Comuns' per convocar aquesta reunió i mantenir el Pacte.  Domènech ha assegurat que "qualsevol agressió per part del govern del PP trobarà resposta" per part de les forces del pacte i ha demanat al PSC que "torni a la centralitat i a l'acció contra el govern"  de Mariano Rajoy. 

De fet, entre els participants s'ha posat de manifest que no hi ha consens sobre la possibilitat que la consulta es pugui convocar sense un acord previ amb l'Estat.

Data i pregunta, aviat

Amb més o menys consens, abans de finalitzar la reunió, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha demanat suport per la convocatòria d'un referèndum unilateral però ha ratificat que en pocs dies, previsiblement entre dijous i divendres d'aquesta setmana, l'Executiu català anunciarà data i pregunta pel referèndum. A més, s'ha compromés a garantir la seguretat dels funcionaris davant de la convocatòria del referèndum.

Segons algunes primeres informacions que han trascendit del tractat a la reunió, el representants dels sindicats, CCOO i UGT, així com l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, han defensat que la continuitat del Pacte és necessària per aconseguir que el referèndum sigui vinculant.

Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum

Oriol Junqueras, Joan Ignasi Elena, Carles Puigdemont, Carme Forcadell  i Gerardo Pisarello a la Reunió del Pacte Nacional pel Referèndum. EFE / Andreu Dalmau


El secretari general de Podem, Albano Dante Fachin, també ha defensat la continuïtat del Pacte durant la reunió: "Es un espai molt adient per respondre des de la seva pluralitat als escenaris que es puguin produir en contra del dret a decidir". Ha demanat però, que no sigui utilitzat "com a escut", ja que tant el Govern com els partits "han de fer la seva feina", tot i que ha remarcat que la ciutadania és "la que té la última paraula".

La CUP, per la seva banda, ha demanat que la plataforma es converteixi en l'espai que pugui vetllar per les garanties del referèndum unilateral que té previst convocar aquesta setmana el Govern, “com a espai ciutadà més que com a coordinació de partits polítics”. Així ho ha expressat el diputat Benet Salellas durant el plenari del Pacte, i ha demanat que “esdevingui una eina per impulsar el debat nacional necessari sobre el SÍ i el NO a la independència”.

Salellas ha donat per fet que l'acord amb l'Estat és impossible, que ha estat bé intentar-ho, però que ara la única manera de buscar més aliats és convocar el referèndum.

Entre el centenar de representants assistents, es troben el president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els consellers de govern Oriol Junqueras, Raül Romeva, Meritxell Borràs, Carles Mundó, Jordi Turull; el tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; l'expresident i membre de la direcció del PDECat, Artur Mas; el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech; els representants de les entitats sobiranistes Òmnium i Assemblea Nacional Catalana (ANC); i dels sindicats CCOO i UGT.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?