Público
Público

MANIFESTACIÓ CONTRA LA INDEPENDÈNCIA L'unionisme combina crides a la convivència amb la petició de presó pel president Puigdemont

Els dirigents de Societat Civil Catalana conviden els centenars de milers de manifestants que han reunit aquest diumenge a participar en les eleccions convocades pel govern espanyol, per posar fi d'aquesta manera al procés sobiranista 

Manifestació en favor de la unitat d'Espanya, al Passeig de Gràcia de Barcelona / EFE Toni Albir

AGÈNCIES

Centenars de milers de persones han respost aquest diumenge a la convocatòria de manifestació de Societat Civil Catalana (SCC) en defensa de la unitat d'Espanya, al passeig de Gràcia de Barcelona, ​​que ha comptat amb el suport de PP, PSOE, PSC i Cs. Dirigents d'aquests partits han encapçalat la marxa amb la llegenda 'Tots som Catalunya'.

Els manifestants, uns 300.000 segons el càlcul de la Guàrdia Urbana i 1,3 milions segons els organitzadors, portaven en la seva majoria banderes espanyoles, a més de moltes europees i catalanes, i han cridat insistentment en favor de l'empresonament del president Puigdemont, en contra de TV3, en favor de les eleccions convocades pel govern central, així com han saludat reiteradament amb aplaudiments i crits els helicòpters de la policia espanyola i la Guardia Civil que sobrevolaven la zona.

Criden a participar el 21D

Els participants en els diferents discursos han combinat els missatges de rebuig a l'independentisme, les peticions de càstig per a Carles Puigdemont, a qui s'han referit com l'ex-president, i pels impulsors del procés sobiranista, amb les crides a participar a les properes eleccions per fer fora l'actual majoria, amb peticions de seny i de bona disposició pel consens i la concòrdia

L'ex-ministre José Borrell i la constitucionalista Teresa Freixes han llançat missatges d'hostilitat cap als sobiranistes, acusant-los, per exemple, de totalitarisme, d'haver impulsat l'adoctrinament a les escoles i de l'empobriment de la societat, amb la reivindicació del clima  de convivència.

En el mateix sentit, el manifest final, llegit per José Domingo i Miriam Tey, s'ha negat tota legitimitat al Parlament de Catalunya que Rajoy ha declarat dissolt, s'ha denunciat els alcaldes que van donar suport als diputats sobiranistes aixecant els seus bastons, s'ha acusat la majoria parlamentaria catalana de confondre la "minoria independentista amb Catalunya" i s'ha garantit la disposició dels "no nacionalistes" a fer "canvis i reformes, però sense renunciar al marc constitucional".

Les eleccions convocades pel govern espanyol, previstes per al 21 de desembre, hauran de permetre precisament, segons els autors del manifest, "la restauració del marc constitucional".

Entre els assistents a la capçalera hi havia l'ex-ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz; la ministra de Sanitat Dolors Montserrat; el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el líder del PP català, Xavier García Albiol, el del PP a l'Ajuntament de Barcelona, ​​Alberto Fernández, el president de C's, Albert Rivera i la líder de Catalunya del mateix partit, Inés Arrimadas.

Amb ells es manifestaven també, com havien anunciat, el primer secretari, Miquel Iceta, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín i l'exministra socialista Carmen Calvo, a més del president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, i l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay, entre d'altres.

Incidents i agressions

La jornada ha viscut alguns incidents. Acabada la manifestació, alguns dels seus integrants s'han dirigit a la Plaça de Sant Jaume, on s'han encarat -i han provocat- els agents dels Mossos destacats. Alguns dels manifestants s'han pujat a les tanques que els separaven de l'edifici del Palau de la Generalitat i les han sacsejat, i no han faltat els insults greus als agents de la policia catalana.

A més, s'han registrat diverses agressions aïllades. En la manifestació, un periodista d'El Nacional ha rebut una forta empenta per un individu, segons informa aquest mateix mitjà. L'agressor ha estat aïllat ràpidament per la resta de manifestants, que li han retret la seva actitud. L'agressió s'ha produït a la confluència del Passeig de Gràcia i la Gran Via, mentre alguns dels manifestants increpaven els professionals dels mitjans catalans que cobrien l'acte.

Més greu ha estat l'agressió a un taxista, que ha rebut l'impacte d'una ampolla al cap a la cantonada dels carrers Pau Claris i Casp, i ha hagut de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques, segons han denunciat usuaris de Twitter. Al mateix carrer Pau Claris, manifestants han agredit un home de religió sikh -a qui han increpat dient-li "morito"-. L'home que ha gravat el vídeo ha estat també agredit.

A més, el sindicat CCCO ha denunciat que una treballadora dels Ferrocarrils de la Generalitat ha estat agredida per assistents a la manifestació, a l'estació de Provença, quan ha intentat evitar que aquests accedissin a l'andana per la porta de sortida.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?