Público
Público

Les Marxes de la Dignitat reprenen la mobilització amb el rebrot de la indignació ciutadana

Desenes de protestes arreu l'Estat espanyol per reclamar la protecció del sistema públic de pensions i la nacionalització de les empreses elèctriques en un moment clau, ja que aquest any caduquen les seves concessions

Manifestants a Barcelona de les Marxes per la Dignitat. L.S.

Les Marxes de la Dignitat reprenen la lluita als carrers coincidint amb l'augment de la indignació ciutadana davant la impunitat de les elits. A gairebé tres anys de la seva primera mobilització, les Marxes s'han fet sentir a les principals ciutats de tot l'Estat espanyol per defensar els drets de les classes populars davant els interessos dels poders econòmic, polític, financer, i dels privilegis de la família reial. Els actes de protesta, com explicava el manifest que s'ha donat a conèixer, s'han centrat en la defensa del sistema públic de pensions i en demanar la nacionalització del sector elèctric en un any clau perquè comencen a caducar les concessions de les centrals nuclears i les hidroelèctriques. “És temps de sortir al carrer a recuperar els drets perduts, treballs i salaris dignes, pensions públiques i serveis públics dignes”, es diu al manifest.

A Coruña, Alacant, Barcelona, Ciudad Real, Elx, Figueres, León, Madrid, Murcia, Pamplona, València, Valladolid, Xixón i Saragossa (el proper dilluns ho faram les ciutats  d'Andalusia) han tornat a demanar “Pa, Treball, Sostre i Dignitat” per la ciutadania que encara pateix les retallades dels darrers anys i veu perillar els serveis públics. Tot i que les convocatòries han destacat la defensa de les pensions públiques, amb el lema “Pensions públiques dignes garantides per l'Estat! No al Pacte de Toledo ni a la jubilacio als 67 anys!”, també s'han fet reclamacions per en contra de la desigualtat social a l'Estat: derogació de les reformes laborals del PP i el PSOE, no al pagament del deute, adoptar la renda garantida de ciutadania, contra la Llei Mordassa o les receptes de la Troika. A Madrid,  s'han aplegat milers de persones que s'han manifestat pel centre de la ciutat.

“La lluita és global, però avui destaquem l'agressió brutal al sistema públic de pensions. No podem permetre que es privatitzin, com volen els bancs i les asseguradores, i els polítics que se'n beneficien”, criticava en declaracions a Públic Oscar Simon, membre de les Marxes de la Dignitat a Barcelona. “Volem començar a socialitzar que arriba el moment de parlar de les pensions i els serveis públics, específicament del subministrament elèctric. S'ha d'obrir el debat per plantejar la gestió pública de l'energia, per evitar els talls a les famílies més vulnerables”, defensava.

Els estibadors, protagonistes a Barcelona

La convocatòria de les Marxes de la Dignitat a Barcelona ha aconseguit reunir a centenars de persones de diferents col·lectius en defensa dels serveis públics, el sistema de pensions públic i el treball digne al centre de la ciutat. La novetat d'aquesta nova mobilització de les Marxes ha estat la quantitat d'estibadors del Port de Barcelona que s'han manifestat al costat de les seves famílies. "Ni un pas enrere", cridava el col·lectiu d'estibadors en vaga després de la decretada reforma del Govern espanyol.

Estibadors en manifestació al centre de Barcelona

Estibadors en manifestació al centre de Barcelona, a la Plaça de Sant Jaume. L.S.


"És un ERO encobert", es queixaven durant la manifestació que s'ha iniciat a la Plaça Sant Jaume i ha finalitzat davant de la seu de la companyia Endesa. Un punt final que coincidia amb un altre dels aspectes claus de la marxa: protegir el dret a l'energia per sobre dels beneficis de les companyies subministradores. "Què passa? Que no tenim llum a casa", cridaven els manifestants pels carrers del centre de la ciutat davant la mirada de turistes desconcertats.

Un altre dels aspectes centrals de la marxa ha estat la defensa de les pensions públiques, que perden poder adquisitiu i representen una oportunitat de negoci per als bancs i les asseguradores. A crits de "aquests lladres ens roben les pensions" o "les nostres pensions no són el seu negoci", una marea de pensionistes defensava el dret a percebre una pensió digna.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?