Público
Público

MALTRACTAMENT ANIMAL Esquerra Unida vol que Europa acabi amb els espectacles amb animals

Per la seva banda, Pacma persegueix una llei estatal per acabar amb el maltractament animal i el 16 de setembre ha convocat una manifestació a Madrid per l'abolició de la tauromàquia

Espectacle del bou embolat. FOTO: Pacma

El curs polític que començarà al setembre es presenta carregat d'esdeveniments i els defensors dels animals no han dubtat a obrir diversos fronts per acabar amb el maltractament animal amb la llei a la mà. Les vies obertes són dues, a nivell europeu i a nivell estatal: dos camps per protegir els animals amb objectius diferents, però amb un enfocament comú. El primer front l'obrirà Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) al Parlament Europeu amb la intenció que la normativa europea prohibeixi els espectacles amb animals.

L'actual Directiva europea sobre maltractament animal no contempla els espectacles amb animals i per tant no contempla els actes taurins. Davant aquesta situació, des d'Esquerra Unida preparen un esborrany per presentar un sol·licitud davant la comissió de peticions que estudiï la modificació d'aquesta legislació amb vista a portar-lo al registre en el mes de setembre quan s'obri el període de sessions.

Per l'eurodiputada per Esquerra Unida Marina Albiol, és una necessitat que la directiva europea incorpori els espectacles amb animals perquè "l'actual normativa remet als estats membres i la seva legislació la regulació d'espectacles amb animals". És conscient que el procés és llarg, pot portar mesos abans que s'iniciïn els tràmits, a causa de la "burocràcia terrible" del Parlament Europeu.

De moment el grup esta recollint suports i compta amb el del grup d'Esquerra Europea, i confien que se sumi el grup dels Verds. A més, Albiol ha explicat que la idea és fer "un procés participatiu al qual se sumin els col·lectius animalistes".

El polèmic article 13 del Tractat de la Unió

La llista de lleis (enllaç) elaborades per la Unió Europea sobre animals és llarga: Conveni Europeu sobre protecció dels animals en les ramaderies, Protecció dels animals en les explotacions ramaderes, Protecció dels pollastres destinats a la producció de carn, Protecció de les gallines ponedores, Protecció dels porcs, Protecció dels vedells d'engreix, Manteniment d'animals salvatges en un entorn zoològic, etc. Són moltes les lleis aprovades però cap contempla la prohibició d'espectacles amb animals. I és que la UE deixa en mans dels estats membres una parcel·la molt àmplia.

L'article 13 diu: "En formular i aplicar les polítiques de la Unió en matèria d'agricultura, pesca, transport, mercat interior, investigació i desenvolupament tecnològic i espai, la Unió i els estats membres tindran plenament en compte les exigències en matèria de benestar dels animals com a éssers sensibles, respectant al mateix temps les disposicions legals o administratives i els costums dels Estats membres relatives, en particular, als ritus religiosos, tradicions culturals i patrimoni regional ".

Bous a la mar. FOTO: Pacma

Bous a la mar. FOTO: Pacma

Per a Raquel Aguilar, coordinadora de Pacma a València "aquest afegitó final és el que s'hauria de canviar", el que parla de ritus religiosos, tradicions culturals i patrimoni regional. Per a Aguilar, la iniciativa d'Esquerra Unida és "estupenda i tant de bo tiri endavant, però aquí haurien de posar a la seva gent ferma i no permetre la tauromàquia on governen". I és que s'ha avançat, però de forma molt lenta, considera. Només en municipis com Silla i Sueca, a la província de València, València ciutat i les seues pedanies s'ha prohibit el bou embolat.

Només un 9,5 per cent de la població ha assistit a espectacles taurins

En aquest sentit l'aposta de Pacma és "acabar amb el maltractament animal de qualsevol tipus", per a això recullen signatures i porten gairebé 150.000 per a demanar el suport social a la seva iniciativa. El 16 de setembre han convocat una manifestació a Madrid per l'abolició de la tauromàquia i la seva intenció és "reunir-se amb els grups parlamentaris per generar una llei que protegeixi a tots els animals".

En l'actualitat el Codi Penal prohibeix el maltractament amb els animals en l'article Art 337: "S'ha de castigar amb la pena de tres mesos i un dia a un any de presó, i inhabilitació especial d'un any i un dia a tres anys per a l'exercici de professió, ofici o comerç que tingui relació amb els animals i per a la tinença d'animals, el que per qualsevol mitjà o procediment maltracti injustificadament, causant-li lesions que menyscabin greument la seva salut o sotmetent-lo a explotació sexual, a: un animal domèstic o un animal dels que habitualment estan domesticats, un animal que temporalment o permanentment viu sota control humà, o qualsevol animal que no visqui en estat salvatge".

Per a Pacma no hi ha una llei estatal i es produeix "una disparitat normativa" en existir diferents lleis a nivell autonòmic. La seva proposta és ambiciosa ja que contempla també els animals en aquaris i en zoològics, i fins a plans d'evacuació per a animals en cas d'una emergència com ara una riuada.

Per a Aguilar la societat està canviant però encara falta que el col·lectiu que es considera indiferent canviï de postura per oposar-se de forma oberta. Com a exemple, Aguilar remet a l'informe d'Afers Taurins del Ministeri de Cultura, en el qual es recull que només un 9,5 per cent de la població ha assistit a espectacles taurins i que un 20 per cent ho va fer amb entrada gratuïta.

Sense dubte les festes populars amb bous són la pràctica més estesa i de més afluència, però no només a l'estiu. El bou embolat, els bous a la mar de Dénia o la becerrades d'Algemesí són font d'estrès per a uns animals que de vegades moren en les festes. L'Associació de Veterinaris Abolicionista de la Tauromàquia (AVAMAT) denúncia aquestes pràctiques en un informe "sobre el patiment del brau en les festes populars". 

Al marge de les iniciatives legals, des de Pacma també volen controlar les subvencions que reben aquests esdeveniments des d'institucions i organismes públics. Sense dubte, unes iniciatives que auguren un tens debat social i polític.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?