Público
Público

Marcel Mauri: "Hi ha marge per trobar alguna solució dialogada"

El portaveu d'Òmnium Cultural evita donar presses a Puigdemont amb la proclamació de la independència i reclama crear "amplis consensos". Alerta, però, que la situació no es pot "eternitzar", i rebutja unes eleccions amb els Jordis "a la presó"

El portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri (en primer terme), en la manifestació de dissabte passat a Barcelona per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

És la cara visible d'Òmnium Cultural des de l'endemà mateix que el president de l'entitat, Jordi Cuixart, fos empresonat per ordre de l'Audiència Nacional -juntament amb el president de l'ANC, Jordi Sànchez-. Marcel Mauri (Badalona, 1977), parla amb Públic en una setmana decisiva per al procés sobiranista i per a Catalunya en general, amb la intervenció de l'autogovern a les portes, mitjançant l'article 155 de la Constitució, i amb la possibilitat que el Parlament declari formalment la independència en paral·lel. 

Mauri no vol entrar a posar data a la proclamació de la independència. Recorda que el dia 10 el president Puigdemont "no la va proclamar, o la va deixar en suspens" atenent a una "petició de diàleg" que venia "d'Europa, d'Espanya, que no del Govern espanyol, i també de Catalunya". Recorda igualment que Puigdemont ha parlat d'un marge "de dos mesos". I, fins i tot davant del fantasma de l'aplicació del 155, que s'ha de votar divendres al ple del Senat, creu que "aquesta setmana encara hi ha marge per trobar alguna solució dialogada".

Demana "amplis consensos"

El portaveu d'Òmnium apel·la als "actors importants d'aquest país que van demanar que no s'apliqués ni la DUI ni el 155". "La declaració d'independència no hi és, i el 155, sí. Per tant entenem que aquests actors, que són socials, econòmics i polítics, aquesta setmana haurien d'estar aprofitant cada minut per pressionar el govern espanyol perquè deposi la seva actitud de repressió". Considera que "els mateixos que van pressionar el president de la Generalitat perquè no declarés la independència", ara haurien de fer "la mateixa pressió al Govern del PP perquè no apliqui el 155" I en cas que el PP no en faci cas? "Doncs que vagin a buscar el PSOE. I si el PSOE no fa cas, que vagin a buscar el PSC a Catalunya. Aquesta és la setmana perquè passin coses", afirma.

Mauri deixa clar que a la seva entitat "defensem la República, els resultats de l'1-O i del 27-S". Però afegeix que és important construir consensos. "Aquest país avança quan ho fa amb el màxim de consensos i quan ho fa de forma àmplia", explica. En aquest sentit, demana "trobar la manera" de fer front a la "repressió del 155" i "a la vegada implementar allò que va sortir dde les urnes, que és la constitució d'una república". Però insisteix que cal fer-ho tenint en compte "una base que pot anar més enllà de l'independentisme estricte", aprofitant el "consens molt ampli" de gent que vol "trencar amb el règim del 78". "Cal aprofitar cada minut per trobar aquests amplis consensos", expressa. I es refereix molt concretament a l'espai dels Comuns, amb el qual considera que hi ha "complicitats compartides". En aquest sentit, critica els independentistes que "dubten del sobiranisme dels Comuns", i insta a mantenir aquest capital".

Davant la possibilitat que aquests "actors" a què apel·la no impedeixin que la majoria absoluta del PP al Senat tiri endavant el 155, Mauri també hi veu opcions de diàleg a posteriori. "Que apliquin el 155 divendres, i que dilluns busquin una majoria alternativa al govern espanyol, per exemple amb una moció de censura. Si el PSOE se'n desmarca, això és possible" assegura. A la vegada, reclama una "solució dialogada", perquè "la solució no pot ser el disbarat d'un 155 que toca els mitjans de comunicació, l'escola catalana o les institucions d'aquest país". Unes institucions, recorda, que "no es creen el 1978", sinó que són "prèvies" a la Constitució i "enllacen directament amb la República".

La declaració d'independència com a "protecció"

Sobre la possibilitat -sobre la taula de l'independentisme- de proclamar la República catalana abans que es confirmi el 155, Mauri recalca que la seva entitat està "a favor de la independència", però que també creu que "cal esgotar totes les opcions de diàleg". "Potser sí que al final només queda aquesta l'opció d'aixecar la suspensió de la declaració d'independència", reflexiona. "Però abans d'arribar aquí, i com que tenim el marge de temps que el president Puigdemont va donar, creiem que cal explorar totes i cadascuna de les opcions", afegeix.

Mauri considera igualment que, si l'Estat aplica el 155, i és "incapaç de dialogar ni de crear altres majories, no hi haurà més remei" que proclamar la independència. Si més no, com a "protecció" davant l'aplicació del propi 155. Però insisteix que cal "explorar cadascuna de les opcions i cadascun dels escenaris en el moment que es produeixin". A la vegada que vol ser "prudent", perquè Òmnium "mai ha tingut un full de ruta". "Mai hem dit que s'ha de fer això o allò altre". En aquest sentit, no dóna presses a Puigdemont, en qui confia que trobarà el "moment oportú", i només demana "coherència amb allò que ha passat i amb les promeses que es van fer l'1-O i el 27-S", i que "es parli clar".

Alerta contra el "processisme"

"Unes eleccions amb el president d'Òmnium i el de l'ANC a la presó, serien unes eleccions sense les garanties democràtiques necessàries, i per tant ens espantarien molt"

"El 10 d'octubre va fallar la comunicació, va fallar molt", assenyala, al·ludint a la suspensió de la proclamació de la independència al Parlament. "I des del dia 10 s'ha explicat poc. La gent és madura i entén les coses si els expliquen. Si no, tot plegat sona a processisme", alerta.

Mauri és clar sobre la possibilitat que el president Puigdemont convoqui eleccions. "Quan n'hem parlat, mai ens ha dit que aquesta fos una possibilitat sobre la taula". I afegeix que "unes eleccions amb el president d'Òmnium i el de l'ANC a la presó, serien unes eleccions sense les garanties democràtiques necessàries, i per tant ens espantarien molt".

El líder accidental d'Òmnium avança igualment que les entitats independentistes seguiran promovent mobilitzacions. "Fins que no s'aturi la repressió, fins que els Jordis no surtin de la presó, és evident que nosaltres no estarem quiets". Així com tampoc estaran quiets "si comença a aplicar-se el 155 en àmbits tan sensibles com el model d'escola o la política lingüística". "Ens mobilitzarem per defensar allò que considerem que és intocable", proclama. Sempre "de forma pacífica, democràtica i no violenta, perquè no sabem fer-ho d'una altra manera".

"Davant de cada atac, mirarem de respondre de la millor forma", abunda Mauri. Que explica que la seva entitat "malauradament", té previstos diversos escenaris de repressió. "No ens imaginàvem, no ens volíem ni imaginar que Jordi Cuixart estaria detingut, però en canvi ho vam preveure com un escenari possible, i per això el Jordi va gravar un vídeo i estava acordat que si entrava a la presó jo assumiria la seva funció", posa com a exemple, il·lustrant la capacitat d'organització de la seva entitat.

En la mateixa línia i preguntat per la possibilitat que s'il·legalitzin els partits independentistes després de l¡aplicació d'un 155 dur, Mauri no ho descarta. Però confia que "els actors polítics" a què fa referència", incloent-hi els que "ara donen suport al PP" al Govern central "el farien caure" en aquest escenari. Igualment mostra una -relativa- confiança en la Unió Europea. Matisa que la UE "ens ha decebut en moltes coses", com ara la seva gestió de la crisi econòmica o dels refugiats de la guerra a Síria. Però assenyala que "ha deixat de ser un bloc monolític" contra la independència de Catalunya, i que ja "hi ha hagut veus que han discrepat". "En qui confiem és en la ciutadania europea", recalca.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?