Público
Público

MEDIACIÓ ENTRE CATALUNYA I ESPANYA Puigdemont demana mediació internacional i sense condicions per tornar al diàleg

El president de la Generalitat ha anunciat la creació d'una comissió especial d'investigació de les violacions dels drets fonamentals i ha exigit la retirada de tots els efectius policials desplaçats a Catalunya. L'ONU ha exigit ​​una investigació imparcial sobre "tots els actes de violència" en l'1-O.

Puigdemont, abans d'entrar a la reunió extrordinària del govern de la Generalitat. EFE/Alberto Estévez

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat aquest dilluns mediacio internaconal per restablir el clima de diàleg amb el govern central. "El moment demana mediació i ha de ser interncional", ha dit, i també que "ha de ser sense condicions". Puigdemont també ha anunciat la creació d'una comissió especial d'investigació de les violacions dels drets fonamentals i ha exigit la retirada de tots els efectius policials desplaçats a Catalunya "que han provocat tanta violència", un operatiu "amb actuacions impròpies de les forces de l'ordre".

La comissió especial d'investigació de les violacions dels drets fonamentals recollirà informació, des de denúncies ciutadanes fins a material informatiu que acrediti les agressions. Aquesta decissió s'ha pres per "acompanyar i reconéixer les víctimes de la brutalitat policial" i la comissió estarà formada per persones alienes al Govern i per membres de l'equip jurídic de la Generalitat.

El balanç de ferits és de 893 persones, quatre segueixen hospitalitzades, dos d'elles amb pronòstic reservat

"El Govern serà acusació particular; el que va passar ahir és la jornada de violència gratuïta més greu que hem conegut en els últims 40 anys, no pot quedar impune", ha dit Puigdemont. El Govern presentarà una denúncia contra la Guardia Civil per lesions i danys. Ha dit que els consten 73 denúncies de ciutadans i "està previst que vagi a més". Puigdemont ha actualitzat la xifra de persones ferides en les actuacions policials de l'1 d'octubre i les xifra en 893 persones ateses. Quatre segueixen hospitalitzades i dos d'elles amb pronòstic reservat.

"El moment demana mediació"

Puigdemont ha expplicat que, després de la situació viscuda diumenge a Catalunya al Govern li ha semblat oportú reiterar que "el moment aconsella mediació, i la mediació ha de ser internacional perquè sigui eficaç". El president considera que "s'ha de restablir la normalitat institucional alterada per les accions desproporcionades del govern espanyol i s'ha de posar fi a la violència policial".

"És irrenunciable la mediació com ho era abans el diàleg"

Pel que fa a la mediació, Puigdemont ha dit que fa temps que hi ha gent disposada fa temps a assumir aquest rol, "però és evident que ha de ser acceptat per tothom". Ha acusat el govern espanyol de no reconéixer un problema que és polític, no judicial ni policial. "És irrenunciable la mediació com ho era abans el diàleg", ha dit, però no s'ha mostrat optimista en el reeiximent d'aquesta opció.

La petició de mediació no xoca amb l'execució del procés de construcció de la República Catalana tal com estava previst. "Aplicar els resultats electorals a partir de l'estructura del diàleg és coherent", ha dit. Així doncs, ha subratllat que "el resultat és vinculant" i que tenen "el deure de prendre decisions polítiques". Ha dit que una participació igual a que va haver amb l'aprovació de la constitució europea i enmig dún clima de violència "no invalida el resulta sinó que el reforça".

"La violència mai pot ser instrument en política"

L'ONU exigeix ​​una investigació imparcial sobre "tots els actes de violència" en l'1-O

La petició de mediació va en la línia del que ha demanat la Comissió Europea aquest dilluns, que ha cridat al diàleg entre "tots els actors rellevants" en la crisi política a Catalunya, alhora que ha subratllat que la violència "mai pot ser instrument en política" i ha mostrat la seva confiança en el "lideratge" del president del Govern, Mariano Rajoy, per buscar una solució.

Tot i això, Puigdemont s'ha mostrat decebut perquè la Comissió Europea considera que la confrontació entre Catalunya i l'estat espanyol és un afer intern. "Nó és un afer domèstic, tothom està veient el que passa entre Catalunya i l'Estat", ha dit. Pel que fa a la mediació ha dit que la Unió Europea l'ha d'apadrinar i "ha de deixar de mirar a una altra banda quan ciutadans del seu territori li diuen que estan violant els seus drets fonamentals".

Per la seva banda, l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Raad al Hussein, ha demanat aquest dilluns al Govern espanyol que garanteixi una investigació "minuciosa, independent i imparcial" de la violència entorn de l'1-O i que accepti "sense demora" les peticions de visita per part d'experts de l'ONU en matèria de Drets Humans.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?