Público
Público
coronavirus

El Ministeri de Sanitat distribueix el primer milió de test ràpids sobre la covid-19

La meitat de la càrrega de proves de detecció del coronavirus es destina a Madrid, Catalunya i Andalusia per complementar les PCR en una primera fase de cribatge. Està previst que al llarg de la setmana vinent arribi un altre milió d'aquests test, dins de l'acord amb proveïdors xinesos per a la compra d'un total de 5,5 milions.

Material sanitari, test i mascaretes
Treballadores de l'empresa Logaritme Servei Logistics IAE revisen material sanitari, test i mascaretes, a Sant Sadurní d'Anoia, abans de ser distribuïts. EFE/Quique García

AGÈNCIES

Els test ràpids que entre aquest diumenge i dilluns distribueix el Govern espanyol entre les administracions autonòmiques tenen una sensibilitat del 64% en pacients que acaben d'iniciar els símptomes de la COVID-19 i de més del 80% en les infectades durant set o més.

En un comunicat, el Ministeri de Sanitat ha apuntat que aquesta és la fiabilitat de les proves comprovada per l'Institut de Salut Carles III.

Els test ràpid són proves complementàries a les proves PCR -sigles de Proteïna C Reactiva- i es dirigiran a hospitals i col·lectius vulnerables com les residències de majors, segons indica el ministeri dirigit per Salvador Illa. Aquells pacients que donin positiu en una d'aquestes proves seran casos confirmats, i si donen negatiu hauran de realitzar una PCR. En aquests moments, segons el ministeri, s'estan fent entre 15.000 i 20.000 test diaris, assenyala l'agència EFE.

El milió de test PCR que arribarà en breu a l'Estat espanyol, així com el segon milió que aterrarà al llarg de la setmana que ve, permetran segons Sanitat fer un cribatge inicial a les zones de més alta incidència de coronavirus.

Les proves s'aniran generalitzant perquè, segons el ministeri, la clau per fer front a l'epidèmia es troba en la detecció precoç dels asimptomàtics, que al no sentir molèsties, poden facilitar la propagació de la malaltia i afavorir que es produeixi una segona onada, que seria "pitjor".

Repartiment per part del Ministeri

En el repartiment del primer milió de test, la meitat es destina a Madrid, Catalunya i Andalusia.

En concret, la Comunitat de Madrid rebrà 206.400 test ràpids; Catalunya, 180.000; Andalusia, 130.00; el País Valencià, 86.400; País Basc i Galícia, 58.800 cadascuna; Castella i Lleó, 62.400; i Castella-la Manxa, 57.600.

A més, a Canàries arribaran 31.200 unitats; a Aragó, 28.800; a Múrcia, 22.800; a Extremadura, 21.600; a Astúries, 20.400; a Balears i Navarra, 18.000 en cadascuna; a Cantàbria, 13.200; a La Rioja, 12.000; i, finalment, a les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla, 1.200 en cada cas, informa l'agència Europa Press.

En roda de premsa, Salvador Illa ha detallat que al llarg de la setmana vinent arribara un altre milió d'aquests test, dins de l'acord amb proveïdors xinesos per a la compra d'un total de 5,5 milions.

Segons Illa, l'estratègia del Govern amb els test diagnòstics del coronavirus passa per realitzar de manera "massiva" les PCR, que són "les més fiables", segons els informes de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), i complementar-les amb test ràpids. "Farem test de manera massiva tant com sigui possible", ha afegit, recordant que si els test ràpids donen negatiu s'han de fer proves PCR per a verificar que no existeix infecció.

Illa ha argumentat que el Govern està treballant per augmentar "de manera considerable" la producció espanyola d'aquestes proves, així com dels kits d'extracció necessaris per a realitzar-les, i que estan sofrint alguns problemes de desproveïment en els laboratoris. De la mateixa forma, el ministre ha assenyalat que els test ràpids permetran augmentar entre un 40 i 60 per cent la capacitat de fer PCR". 

"Complementarem les PCR amb els test ràpids, que farem servir com a complement, en una primera fase de cribatge ràpid en llocs amb prevalença alta de la malaltia, com a hospitals o residències", ha apuntat Illa, qui circumscriu la seva utilitat a la nova fase en la qual ha entrat la lluita contra el coronavirus a Espanya, que qualifica com a transició o desescalada.

Illa ha argumentat que també podrien servir per a un segon ús, testar la immunitat de la població. La directora del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, ha avançat que el Ministeri, juntament amb l'Institut de Salut Carles III (ISCIII), l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i altres entitats, està treballant en un estudi d'aquest tipus amb test ràpids per conèixer "en poques setmanes" el nombre aproximat d'immunitzats enfront del coronavirus a l'Estat espanyol.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?