Público
Público

MOBILE WORLD CONGRESS Manifestacions de rebuig a la presència del rei a Barcelona

Entitats sobiranistes organitzen actes de protesta per aquest diumenge. El president del Parlament de Catalunya, l'alcaldessa de Barcelona i representants de diferents departaments de la Generalitat comuniquen que no assistiran a determinats actes del MWC per no coincidir amb el monarca en la situació d'"anomalia" i excepcionalitat" que viu Catalunya.

Ada Colau explica els motius pels quals no serà present a l'acte de recepció del rei a Barcelona amb motiu del Mobile World Congress / EFE Marta Pérez

PÚBLIC

"Els catalans no tenim rei". L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat per aquest diumenge i amb aquest lema una cassolada de protesta contra la presència de Felip VI a Barcelona, on té previst participar en els actes d'inauguració del Mobile World Congress.

Òmnium Cultural també s'ha sumat a l'acte de protesta contra la visita del monarca, "per haver donat suport a la repressió policial contra votants pacífics l'1 d'octubre", i demana que qui no pugui participar a la cassolada i estigui al seu cotxe, faci sonar el clàxon, a partir de les 21h.

Rebuig institucional

Representants d'institucions catalanes com el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o de departaments de la Generalitat, com el secretari de Telecomunicacions del govern, Jordi Puigneró, també han expressat d'una o altra manera el seu rebuig a la presència del rei en actes institucionals previstos a la capital de Catalunya.
 
Torrent ha comunicat aquest dissabte que no serà present a le rebuda oficial al monarca, però sí assistirà al sopar posterior de benvinguda.

Ada Colau havia fer saber hores abans que no participaria en la recepció de les autoritats a Felip VI, que considera com un acte de cortesia, encara que també coincidirà amb ell en el sopar i l'acte institucional d'inauguració del Mobile Worls Congress. "Ara no pertoca, per responsabilitat institucional", ha declarat l'alcaldessa, que ha recordat la violència policial a les escoles de Barcelona contra els participants al referèndum de l'1 d'octubre i la falta d'imparcialitat del monarca després d'aquells fets.

I els representants de la Generalitat que, segons estava previst, havien d'acudir a la recepció i al sopar presidits pel rei, no hi seran presents en aquests actes que tindran lloc aquest diumenge.

Després que Jordi Puigneró anunciés que no assistiria a la inauguració del MWC per la presència de Felip VI, els altres dos màxims representants de la conselleria d'empresa i Coneixement, Pau Villòria i Joan Aregio, han declinat anar al sopar en nom de la Generalitat, davant la situació d'"anomalia" i excepcionalitat" que viu Catalunya.

En una carta, a la qual ha tingut accés Efe, dirigida al director general del GSMA (organització mundial que agrupa als operadors de mòbils), Mats Granyrd, el secretari general d'empresa, Pau Villòria, ha explicat que el fet que en aquesta edició del MWC no puguin assistir ni el president de la Generalitat ni els consellers demostra que a Catalunya hi ha "una situació d'anomalia i excepcionalitat".

Villòria afegeix a aquesta situació la intervenció de la Generalitat a través de l'article 155 - després del referèndum d'autodeterminació de l'1-O-, per la qual cosa ha informat per carta que tant ell com el secretari d'Empresa i Competitivitat declinen assistir al sopar i a la recepció de benvinguda que ofereix el GSMA, al Palau de la Música, amb motiu de la XII edició del MWC i que presidirà el rei.

Fonts del departament d'Empresa han informat, no obstant això, que Villòria si que participarà en la inauguració institucional del MWC que se celebrarà dilluns que ve.

Crítiques a l'alcaldessa per part del govern espanyol

Diferents instàncies del govern espanyol i dels partits que li donen suport s'han   pronunciat en contra de l'actitud de l'alcaldessa.

Fonts del ministeri d'Energia han assenyalat que "Barcelona es juga molt aquests dies i consideren que tot els ulls estaran posats des del diumenge en el Mobile World Congress, de l'èxit del qual dependrà la permanència a Barcelona de la major fira de tecnologia mòbil del món, i que amb això cal estar tots units i treballant junts".

També han recordat des d'aquest departament que "en l'edició del MWC de 2017 van visitar la fira 108.000 persones de 208 països i van participar més de 2.300 empreses expositores".

"L'impacte econòmic de l'any passat s'ha xifrat en 465 milions d'euros, generant més de 13.000 ocupacions durant els dies de la fira, així com les jornades prèvies", segons les mateixes fonts.

"A més el MWC deixa un important impacte tecnològic i de generació de nous projectes de negoci a Barcelona, Catalunya i en tot Espanya que hem de recolzar i impulsar des de les institucions", han agregat les fonts.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?