Público
Público

ASSEMBLEA DE SOCIS Òmnium assumeix que el conflicte de Catalunya amb l'Estat és de "llarg recorregut"

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, constata que es manté "una situació d'excepcionalitat, de vulneració de drets fonamentals que hauria d'avergonyir a qualsevol demòcrata català, espanyol o europeu". Carles Puigdemont carrega contra la justicia espanyola i planteja per videoconferència, en una reunió de diputats de JxCat, si la decisió d'un jutge té més valor que el vot de milions de catalans.

El Vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, s'adreça a l'Assemblea General de socis de l'entitat / EUROPA PRESS

PÚBLIC

"Som en un conflicte polític de llarg recorregut, que demana de més esforç col·lectiu que mai", ha escrit el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una carta adreçada des de la presó de Soto del Real a l'Assemblea General de socis de l'entitat, reunida aquest dissabte al barri del Poble Sec de Barcelona.

Cuixart, que es troba privat de llibertat des de fa 144 dies, al igual que el candidat a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez,  s'ha pronunciat en el seu missatge a favor d'aprofitar l' empresonament "com a palanca democràtica i de denúncia permanent contra un estat que no només ha renunciat a defensar els interessos dels seus conciutadans, sinó que atempta sistemàticament contra drets i llibertats fonamentals". "Tota aquella decisió política que sigui bona pel país, ho serà també pels presos. Mai serem moneda de canvi", ha escrit.

"Cal que ens sobreposem a l'actualitat política estricta, a les pors o a les incerteses del curt termini i que posem el focus en el llarg termini".

Prèviament, en declaracions als mitjans, el seu vicepresident, Marcel Mauri, havia reclamat a les autoritats de l'Estat espanyol l'acceptació del resultat de les eleccions del passat 21 de desembre i ha qualificat d'aberració democràtica els impediments que posa al normal desenvolupament de l'activitat política a Catalunya. 

Sobre la suspensió del ple d'investidura del Parlament del dia 12, després que el jutge del Suprem Pablo Llarena hagi denegat el permís al candidat de JxCAT a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez, per abandonar la presó, Mauri ha constatat que es manté "una situació d'excepcionalitat, de vulneració de drets fonamentals que hauria d'avergonyir a qualsevol demòcrata català, espanyol o europeu".

Mauri, que ha manifestat la seva satisfacció pel fet que Òmnium Cultural acaba d'aconseguir la xifra de 100.000 socis, ha explicat que seguiran treballant en favor de "la normalització política", amb la voluntat "d'avançar cap a la República".

Òmnium Cultural constata l'existència d'una majoria favorable a la República, ha dit el seu vicepresident, però ha insistit en la necessitat de "millorar la cohesió social" i de blindar-se contra l'aplicació de l'article155 "amb grans consensos".

En relació a la manifestació convocada per aquest diumenge per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per reclamar un acord entre forces republicanes que faci possible la formació de govern a Catalunya, Marcel Mauri ha precisat que els membres d'Òmnium hi seràn i "acompanyaran", encara que aquesta vegada no hagin convocat formalment com a entitat.

L'Assemblea d'Òmnium ha reunit a la vora de vuit centes persones i els seus dirigents la consideren com la més participativa de la seva història.

Puigdemont: "És més important un jutge que més de 2 milions de catalans?".

El president Carles Puigdemont ha carregat aquest dissabte contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per haver denegat a Jordi Sànchez la possibilitat de sortir de presó per poder assistrir al ple on s'havia de debatre i votar sobre la seva investidura. "És més important un jutge que més de 2 milions de catalans?", ha preguntat.

"És un jutge el que ha de decidir si Jordi Sànchez pot ser o no investit per un Parlament escollit de manera lliure, que representa la sobirania del poble de Catalunya i té tota la capacitat legal per poder escollir-ho president? De quina democràcia estem parlant?", ha plantejat en la seva intervenció per videoconferència durant una reunió de treball dels diputats de JxCat a Vilafranca del Penedès.

Carles Puigdemont intervé a reunió de diputats de Junts per Catalunya / EUROPA PRESS

Carles Puigdemont intervé a reunió de diputats de Junts per Catalunya / EUROPA PRESS

"De què han servit les eleccions?", convocades per Mariano Rajoy, si el poder judicial impedeix que un diputat electe per la població pugui ser investit president de la Generalitat, ha insistit Puigdemont.

"Una llarga marxa, pacífica i pacient"

En la seva intervenció també ha descartat la possibilitat d'aconseguir els seus objectius polítics de manera immediata i ha parlat d'"una llarga marxa cívica, pacífica i pacient cap a la llibertat nacional" que, encara que demanarà "ritmes diferents", "només es pot fer endavant, sense retrocedir".

"És el moment d'insistir i de recordar que Catalunya viu un moment històric, que no volem tornar a un autonomisme tronat. Això ens situa en un escenari d'enorme transcendència i no es pot superar sense unitat i generositat. Ho hem d'exigir i reclamar als altres", ha afirmat.

Junts per Catalunya (JxCAT) va néixer "amb la idea d'unitat", ha dit, i no pot perdre de vista "la connexió entre política, institucions i ciutadania", per la qual cosa ha advocat per articular aquest moviment "apel·lant a la unitat" que creu que ho  demanen "la gent i el moment històric".

JxCAT, segons Puigdemont, és "una eina nova" en la qual hi ha moltes esperances dipositades perquè no és tan sol "un grup parlamentari o una candidatura electoral per a un moment determinat".

Puigdemont, que va encapçalar les llistes de JxCat, no ha fet referència al seu partit, el PDeCAT, però sí ha parlat de la construcció d'un  "moviment polític transversal, socialment divers, que s'ha de basar en el servei al ciutadà per fer possible una república compromesa amb els millors valors de la humanitat".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?