Público
Público

País Valencià Tres candidatures i només un comandament a distància per dirigir Podem al País Valencià

Després dels pactes de darrera hora, dues dones i un home aspiren a succeir Antonio Montiel a la secretaria general de la formació lila. Expliquem les semblances i diferències dels seus programes abans de l'assemblea del 14 de maig. 

Un dels debats previs a l'assemblea. PODEM PAÍS VALENCIÀ

L'assemblea del 14 de maig batejada com el Vistalegre valencià té com a repte no només l'elecció d'un nou o una nova líder del partit, sinó el d'aglutinar sensibilitats i establir el full de ruta per als dos pròxims anys amb la vista posada, en ple equador de la legislatura, en el pacte del Botànic. Després de tres mesos intensos de debats, converses, votacions, i abandonament de candidats... Podem encara la recta final de cara a l'elecció del secretari general després de la renúncia d'Antonio Montiel a continuar al capdavant de la formació morada. Fins a set candidatures han conviscut en aquests mesos intensos marcats per les seqüeles del Vistalegre II. El compte enrere està en marxa i l'1 de maig va marcar un punt d'inflexió.

Si a l'abril es reduïen a cinc les candidatures, el dia del treball va ser per a Podem un dia intens. Després de la retirada de la llista feminista Reconeixer-nos de la diputada autonòmica Cristina Cabedo, dues candidatures es mantenien ferms a anar en solitari Més Morat, Més Podem, de l'actual portaveu adjunta a les Corts Fabiola Meco (propera a l'actual secretari general), i Obrint Podem, de la senadora territorial Pilar Lima (avalada per Pablo Iglesias). Mentre Aprofundir el Canvi, amb el diputat autonòmic Antonio Estañ (crític amb Antonio Montiel i pablista convençut) tancava un acord amb Aprofundiment Democràtic.

Per la seva banda, Marea Valenciana de Daniel Geffner, es mantenia ferm fins que a última hora s'ha sumat per confluir en una llista única, amb Aprofundir el Canvi i Aprofundiment Democràtic sota el nom de Una Marea per aprofundir en el canvi . Guanyi qui guanyi només un tindrà el comandament a distància, bé per dirigir des del Senat en el cas de Pilar Lima, o en el de Estañ, per exigir "l'autonomia política de les federacions" o per "auditar el Pacte del Botànic", cas de sortir escollida Fabiola Meco.

Meco, Lima i Estañ, tres candidatures, una sola visió amb matisos

Dues dones i un home. Però, quins són els seus plantejaments, les seves posicions en qüestions que hi són i estaran damunt la taula del debat dels propers anys? Hem parlat amb cadascun dels candidats per tractar aspectes com ara el model d'Estat, el paper dels municipis, els sindicats, el paper del sector públic, les seves reivindicacions en matèria laboral i els serveis a la ciutadania, sense oblidar el Pacte del Botànic que aviat complirà dos anys de vida.

Fabiola Meco, la candidata de Més Morat, Més Podem. PACO BELTRÁN

Fabiola Meco, la candidata de Més Morat, Més Podem. PACO BELTRÁN

Model d'Estat

Els tres defensen la descentralització, la plurinacionalitat, la capacitat i el dret a decidir dels territoris i un referèndum sobre el model d'Estat. Per a Meco la plurinacionalitat assegura "es tradueix en el dret a decidir dels catalans i de la resta de territoris en una República, a un país on decideixi la gent". La clau per a Antonio Estañ és el procés constituent per tal d'aconseguir la descentralització "i un canvi de model".

Pilar Lima creu en "un país de països, la solidaritat entre territoris" i posa una data, 2020, per a "guanyar les autonomies per guanyar el país", amb una educació o una sanitat "proposta des de les autonomies i no a l'inrevés imposada des del centralisme ".

Paper dels municipis

Per a Meco "són la realitat més propera a la ciutadania" i aposta per un "procés de remunicipalització per tornar més competències als municipis i dotar-los de més recursos". Defensa un Consell de la Municipalitat, un espai on regidors i regidores puguin confluir i dissenyar polítiques municipalistes ". Per la seva banda, Estañ defensa "un model comarcal, legalitzant les comarques i buidant les diputacions de competències ". Lima coincideix en les comarques i en obrir un debat sobre les diputacions i sent " frustració " per la lentitud per canviar les normes des de la seva experiència al Senat.

El sector públic

"El sector públic està desatès, té una baixa inversió pública" assegura Meco qui aposta per augmentar la inversió en I + D + I. "Un canvi de model productiu, no només turístic, sinó també en el cooperativisme". Estañ centra els seus objectius en el món rural i en aconseguir una banca pròpia valenciana i reclama la gestió de rodalies, els ports i els aeroports, sense oblidar la sanitat i l'educació públiques. "Desmantellat" és la paraula que fa servir Lima per exigir que es recuperi tot el privatitzat com a "prioritat".

Antonio Estañ encapçala Una Marea per Aprofundir el Canvi. PACO BELTRÁN

Antonio Estañ encapçala Una Marea per Aprofundir el Canvi. PACO BELTRÁN

Els serveis

"Habitatge és igual a dignitat". Meco és rotunda i aposta per un pla de xoc amb 1.000 habitatges per al lloguer social. La renda bàsica és un altre dels seus objectius que hagi d'assolir el 100% de l'IPREM de forma progressiva. Crítica amb el Consell "per tenir comptes oberts amb entitats que fan desnonaments" i crítica, també, en matèria de Sanitat perquè "els incompliments de les concessionàries permeten el seu rescat" i "el Govern valencià prefereix esperar a la fi de les concessions".

Estañ proposa una llei d'Habitatge per posar en lloguer els pisos buits. Lima considera els serveis com a "una inversió i no una despesa i es crea ocupació i benestar social". "Atenció a la dependència, sanitat, educació, i la prevenció de la violència masclista són serveis irrenunciables" que, per a Lima, "requereixen una legislació per tal de evitar les desigualtats entre territoris".

Els sindicats

Meco creu en el "diàleg i en la negociació col·lectiva i en el treball coordinat". Uns sindicats que als ulls de Estañ "no hi són adaptats" a la realitat social i creu en les noves formes sindicals, com ara la PAH, o les marees. "Els sindicats han de renovar-se" segons Lima.

Reivindicacions laborals

En matèria d'ocupació, "el Consell fa aigües amb un ciutadà marejat entre el SERVEF i els ajuntaments" sentència Meco, que afegeix que la meitat del personal del Servef són interins, pel això considera necessari la reorientació d'aquest organisme perquè ofereixi orientació i formació mitjançant les empreses "."És on pitjor estem", afirma Estañ, i proposa una major inspecció laboral. La reforma laboral és clau per a Lima, però les autonomies hi són limitades i " necessitem un nou model productiu, sostenible". L'agricultura és l'aposta principal de Lima en matèria d'ocupació.

La senadora Pilar Lima lidera Obrint Podem. PACO BELTRÁN

La senadora Pilar Lima lidera Obrint Podem. PACO BELTRÁN

Pacte del Botànic

Si surt escollida Meco demanarà una auditoria ciutadana del pacte "però no només telemàtica", creu que Podem "és massa telemàtic", sinó una consulta oberta a altres sectors menys connectats. Considera "un error no haver entrat en el Govern perquè les seves accions no tenen visibilitat", però "ara és tard". I posa un exemple: "els 8 milions d'euros aconseguits per pal·liar la pobresa farmacològica en menors", una iniciativa de Podem, és una acció del Consell i "Podem no surt a la foto". El pacte "és essencial, però cal ser més vigilant, som oposició" explica Lima. "No va ser un error" i posa com a exemple a Compromís que veu com ha canviat, que "ha perdut la seva essència" i no pot "pensar igual que abans perquè és Govern", però reconeix que "no hem teixit xarxes amb els moviments socials , no som visibles".

Dues setmanes intenses

Amb 54.000 inscrits en el cens, la norma d'haver estat actiu en processos de votació durant l'últim any redueix la xifra al voltant d´uns 35.000 amb dret a vot a l'assemblea del 14 de maig. Si bé, el comandament a distància pot canviar de propietari, donat que la direcció estatal es reserva l'opció de prémer el botó d'apagat del procés si la participació és inferior al 20 per cent. Fins al 22 de maig no es coneixeran els resultats, però guanyi qui guanyi, Podem a València canviarà de canal. De segur.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?