Público
Público

PARADOR DE LLEIDA La cara i la creu del nou Parador de Lleida

L’immoble, un hotel de quatre estrelles, es troba al bell mig d’un barri antic amb múltiples problemes socials, com la prostitució i la okupació il·legal d'habitatges, tot i així negocis del barri han incrementat la seva clientela.

Publicidad
Media: 2.50
Votos: 2

Parador de Turisme ubicat a l'antic edifici històric del Roser de Lleida, en ple barri antic de la ciutat. FOTO: Mònica Mombiela.

Només fa dues setmanes que ha obert portes un dels equipaments més polèmics dels darrers temps a la ciutat de Lleida i ja provoca tot tipus de comentaris. Parlem del Parador de Turisme ubicat a l'antic edifici històric del Roser de Lleida, en ple barri antic de la ciutat. Des que s'ha posat en funcionament ja frega el ple total tant al mes d'agost com el de setembre. Pel gerent de l'hotel, Miquel López "hi haurà un abans i un després del Parador a Lleida". De moment, aquest establiment turístic és tot llum en un indret envoltat de marginalitat.

A escassos metres hi ha temporers de la campanya de la fruita dormint a la intempèrie

El Centre Històric de Lleida ja fa molts anys que arrossega greus problemes socials, segons el portaveu de la Plataforma de veïns del Pla de l'Aigua, que no s'han solucionat. "La Paeria ha anat fent accions puntuals de dinamització econòmica i cultural però no serveixen per integrar la majoria de persones que viuen al barri", expliquen des d'aquesta associació de veïns. Sense anar més lluny, a escassos metres hi ha temporers de la campanya de la fruita dormint a la intempèrie, prostitució de carrer i okupacions il·legals i nombroses persones amb problemes socials i d'addiccions, cosa que genera incivisme o inseguretat. 

A més a més, tampoc ajuda que en aquesta zona hi hagi tots els recursos per a persones amb problemes socials com les narco sales, albergs de temporers, menjadors socials, etc. "Nosaltres creiem que si es reparteixen aquest tipus d'equipaments pels diferents barris de la ciutat, aquestes persones s'integraran més fàcilment a la vida quotidiana", asseguren des de la Plataforma.

Beneficis pel negocis de la zona

Aquesta situació no afecta els usuaris del Parador, segons Miquel López, que assegura que es mostren encantats amb la ciutat i amb les visites a la Seu Vella, catedral Nova i Castell de Gardeny, entre d'altres. "Són gent acostumada a viatjar i saben que en un centre històric hi ha tot tipus de persones i de costums". Els números, de moment, donen la raó al director del Parador: l'hotel és troba al 95 per cent durant l'agost i al 65 per cent a hores d'ara pel setembre. En total més de 2.500 persones ja han fet la reserva per poder pernoctar en aquesta infraestructura. 

"El 80 per cent de les nostres reserves a hores d'ara provenen de turistes que dormen al Parador"

La Paqui i el Miguel són un matrimoni que prové de Saragossa i que no és el primer cop que visita Lleida. "Som clients habituals de Paradores i com que ens vam assabentar que obria portes aquest doncs hem volgut estrenar-lo", diuen entre somriures. "Ens agrada molt la seva situació i ens permet anar caminant a la Seu Vella i gaudir d'unes vistes magnífiques de la ciutat". També han fet "parada i fonda" una parella de Toulouse que està a punt de finalitzar les seves vacances a Portugal parant a dormir a Lleida en el seu camí de tornada.

Tots aquests visitants, a banda de gaudir de les excel·lències del Parador també visiten i mengen en altres locals de la capital del Segrià. Alguns d'ells, com el restaurant Romeu que està situat just davant del Parador, està fent "el seu particular agost". "El 80 per cent de les nostres reserves a hores d'ara provenen de turistes que dormen al Parador", assegura la Mayte, propietària del restaurant. La majoria de negocis al voltant del Carrer Cavallers veuen com incrementa la seua clientela de manera exponencial. Fins i tot l'Oficina de Turisme de Lleida ha incrementat durant aquest darrer pont un 30 per cent el nombre d'atencions i ho atribueixen a l'augment de turistes a la ciutat que ha portat el Parador durant la seva primera setmana de funcionament.

El director del Parador de Lleida ha explicat que s'està treballant en paquets de promoció turística que s'oferiran als clients perquè puguin convertir la seva visita a Lleida en un "tast d'experiències diverses: des de la riquesa patrimonial i cultural que conserva la ciutat fins al desplegament de turisme de natura i sostenibilitat, que també es presenten com a particularitat de Lleida i el seu entorn". 

Alguns dels carrers adjacents al Parador compten amb pisos o immobles sencers en estat de semi ruïna

López ha posat en relleu que "es vincularà l'estada al Parador amb les festes més rellevants que se celebren a la ciutat de Lleida, com ara la Fira de Titelles, la Batalla de Moros i Cristians o el mateix Aplec del Caragol". A més, es treballa intensament en les visites i experiències a l'Horta de Lleida per fer promoció gastronòmica i enològica de Lleida, atès que aquest és un punt clau en les preferències del perfil de client de Paradores.

Mentre es prepara tot aquest desplegament turístic arreu de Lleida, el centre històric continua però amb edificis a punt de caure o bé amb obres com les de condicionament del Call Jueu. Així d'una banda, alguns dels carrers adjacents a l'establiment compten amb pisos o immobles sencers en estat de semi ruïna que l'ajuntament ja revisa. I de l'altra s'espera un revulsiu econòmic amb el projecte del Mercat del Pla, que s'ha de reobrir en els mesos vinents amb una nova orientació cap a la gastronomia i l'alimentació, després de fracassar el model d'outlet de roba.