Público
Público

El Parlament insta el Govern a personar-se contra CDC en el judici del cas Palau

Colau convoca una reunió extraordinària del Consorci del Palau pel proper dimarts, per tal que l'organisme rectifiqui la decisió que va prendre divendres. Els diputats d'ERC han votat a favor de personar-se contra CDC, mentre que els del PDECat -la formació hereva- s'han abstingut. 

Una imatge d'un ple del Parlament. REUTERS/Albert Gea

PÚBLIC

Novetats en la recta final del judici del cas Palau. Després de la polèmica dels darrers dies, arran de la decisió de la Generalitat de no demanar l'acusació de CDC pel cobrament de 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública, el Patronat del Consorci del Palau de la Música Catalana tornarà a reunir-se de forma extraordinària el proper dimarts. La reunió s'ha convocat a petició de la vicepresidència de l'organisme, que recau en l'alcaldessa de Barcelona, ​Ada Colau, per demanar, precisament, que s'acusi Convergència per l'espoli de la institució. L'Ajuntament de Barcelona, que compta amb dos representants al Consorci, pretén que l'ens que agrupa les administracions públiques que aporten fons a l'entitat cultural rectifiqui la decisió que va prendre divendres passat.

Paral·lelament, el Parlament ha instat també l'executiu autonòmic a facilitar que el Consorci es personi contra CDC en el judici del cas Palau, amb la votació a favor de les mocions de la CUP i CSQEP que ho reclamen. Sorprenentment ERC ha capgirat la posició que va mantenir dimarts al consell executiu, on el govern va decidir de forma "unànime" -en paraules de la consellera Munté- no canviar el seu posicionament al Consorci. Aquest dimecres, però, els republicans han decidit en una executiva extraordinària votar a favor de les mocions -ho ha fet tota l'oposició- mentre que els diputats del PDECat s'han abstingut.

Divendres, la Generalitat va emprar la majoria que té al comitè executiu del Consorci per evitar que els advocats de l'acusació canviessin el criteri i acusessin directament aCDC d'haver cobrat 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial. Els tres vots en contra del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del conseller de Cultura, Santi Vila, i del secretari general de Cultura, Pau Villòria, units a l'absència dels dos representants del Ministeri de Cultura, van pesar més que els dos vots de l'ajuntament, que promou un canvi en la línia de l'acusació del Palau.

L'alcaldessa ja va demanar dilluns per carta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqués la reunió per al dia següent en entendre que les posicions dels membres del patronat no eren prou clares i encara hi havia temps per presentar unes noves conclusions al tribunal , però Puigdemont no ho va fer. Per la seva banda, el tinent d'alcalde de Transparència, Jaume Asens, va dir ahir que cal que tots els membres del Consorci del Palau "deixin clara la seva posició", després que l'Estat hagi explicat que no va anar divendres a la reunió del patronat perquè no va entendre l'ordre del dia, i que ERC hagi dit que no és una decisió de govern.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?