Público
Público

Dante Fachin: "La consulta de Podem és una victòria general en la construcció del nou subjecte polític"

Més del 62% dels votants considera imprescindibles les condicions plantejades per Podem per formar part del nou espai dels Comuns. La direcció del partit reafirma que la consulta és “vàlida i vinculant” perquè supera l'11,45% del cens actiu i emplaça els diferents actors de la confluència a donar una resposta ràpida. Barcelona en Comú ja ha contestat amb un comunicat en el que demana "generositat" i en el que afirma que les condicions de Podem ja estan contemplades "en la proposta que s'ha treballat en les darreres setmanes".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La roda de premsa on s'han donat a conèixer els resultats de la consulta. PODEM

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha valorat els resultats de la consulta del partit com una “victòria general” de tot el nou espai dels Comuns, i no només de la direcció del partit lila. “És la primera vegada que participa tanta gent en el procés de construcció del nou subjecte polític”, ha defensat en roda de premsa aquest dilluns al matí a la seu del partit.

Més d'un 62% dels votants de la consulta, a la que han participat prop de 4.000 inscrits de Podem a Catalunya, han considerat “imprescindibles” les condicions plantejades per Podem per continuar participant en la construcció del nou espai amb BComú, EUiA i ICV. “Aquestes condicions enriqueixen tothom, a tota la resta de formacions polítiques”, ha defensat sobre el procés de consulta que es va allargar de dijous a dissabte.

Esperem que la resta d'actors polítics entenguin que aquestes condicions són necessàries per a la gent de Podem”, ha anunciat sobre les exigències ratificades d'aprovar un codi ètic comú, un sistema proporcional amb llistes obertes per a l'elecció de la direcció i garantir la participació de tots els inscrits de Podem dins el nou espai sense necessitat de registrar-se a la plataforma del nou espai.

Dante Fachin ha insistit que els resultats “no són l'expressió d'una direcció, sinó de milers de persones” i ha demanat a la resta dels partits de la confluència que es pronunciïn “quan abans millor” per donar continuïtat a la participació de Podem dins el procés de construcció del nou espai polític. “Esperem que es manifestin en les properes hores i entenguin que és una demanda important”, ha insistit. Dante Fachin ha considerat que el portaveu del nou espai, Xavier Domènech, “entendrà que és una demanda de la gent de Podem”.

Tanmateix, si la resta de partits no accepten les condicions, com ha explicat Dante Fachin, Podem no participarà en l'Assemblea fundacional del nou espai el proper 8 d'abril. Però, segons ell, “això no tanca la port a treballar conjuntament” en futures aliances polítiques. El seu desig, no obstant, és “que la resta d'organitzacions entenguin que el mandat de la gent és ineludible”.

La consulta supera l'11,45% del cens actiu

La direcció de Podem considera la consulta “vàlida i vinculant” perquè han participat 3.901 de persones inscrites, el que representa un 11,45% del cens actiu (inscrits que han participat en un procés de votació del partit l'últim any) i un nombre més elevat de les persones inscrites a la plataforma del nou espai d'Un País en Comú, que són unes 3.000. A més, com ha puntualitzat Fachin, cap normativa interna de Podem resultant de la segona Assemblea Ciutadana de Vistalegre exigeix un quòrum mínim per validar les consultes per sobre del 10%.

“No dubtem de la seva legalitat ni de la seva legitimitat política”
, ha defensat Dante Fachin sobre la consulta. El secretari general ha insistit en què “cap organització que participa en el subjecte polític ha mobilitzat tanta gent com ho ha fet Podem”. També ha agraït que la direcció estatal de Podem “ha respectat que aquestes qüestions es decideixen a Catalunya” i no ha posat pals a les rodes al procés encetat per la direcció catalana.

Barcelona en Comú demana generositat

"Les tres condicions plantejades a la consulta de Podem estan contemplades en la proposta que s'ha treballat en les darreres setmanes", assenyala l'organització que lidera Ada Colau, Barcelona en Comú, en una nota difosa durant la tarda de dilluns.

"Creiem que és possible que Podem formi part de la construcció d'aquest nou espai hegemònic i de transformació de Catalunya", dieun en la mateixa nota. "Un espai que ha de comptar amb totes les sensibilitats que consideren que ara és el moment de construir plegades una alternativa per recuperar els bens comuns, per posar la política al servei de la gent i tenir com a referent la feminització de la política".

"El nou espai -precisen- comptarà amb un document de principis ètics i de radicalitat democràtica", que es votarà a la propera Assemblea Constituent el 8 d'abril, "que preveu la limitació de mandats i sous, el no endeutament, la no acumulació de càrrecs institucionals, la rendició de comptes i mecanismes per evitar les portes giratòries".

Sobre el sistema d'elecció de la direcció, BComú assegura que tots els inscrits de les diferents formacions podran participar en una votació de llistes obertes, que es farà "a partir d'un registre conjunt on totes les persones interessades -provinguin d'on provinguin es podran inscriure i votar amb un sistema que busca garantir la seguretat la transparència i la fiabilitat del vot".