Público
Público

PLE D'INVESTIDURA Turull demana "diàleg" amb l'Estat i "cohesió social" en la seva investidura

Se celebra finalment el ple d'investidura, tres mesos després de les eleccions, i sense nou president, almenys en primera votació. El candidat, Jordi Turull, ha insistit a demanar "diàleg" al Govern central i ha remarcat la necessitat de mantenir la "cohesió" a Catalunya. Les republicanes Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira, que declaren divendres davant el jutge Llarena, renuncien a l'escó.

El candidat a la investidura, Jordi Turull (JxCat), durante el seu discurs inicial, aquest dijous al Parlament. EFE/Alberto Estévez

públic

Tres mesos i un dia després de les eleccions del 21 de desembre, finalment hi ha ple d'investidura a Catalunya. Un ple, que -se sabia des del començament, no acabaria amb l'elecció d'un nou president de la Generalitat. Com a mínim, no aquest dijous, en primera votació, després del cop de porta de la CUP a investir Jordi Turull, que no podrà acudir a la seva cita de divendres amb el jutge Pablo Llarena com a president electe. Turull, en efect, no ha estat investit, amb 64 vots a favor -els de JxCat i ERC, excepte Carles Puigdemont i Toni Comín, als quals la justícia no permet delegar el seu vot-, 65 en contra -tots els dels partits no independentistes- i quatre abstencions de la CUP.

Amb aquest resultat, Turull haurà de sotmetre's a una segona sessió d'investidura, aquest dissabte a les 10 del matí, en què necessitaria només majoria simple per ser elegit. Una sessió que queda a l'aire, davant la possibilitat que Turull, que compareix divendres al matí davant el jutge Llarena, pugui ser de nou empresonat. Sigui com sigui, es posa en marxa el rellotge de la legislatura: ara hi ha dos mesos per tenir un nou president, o per convocar eleccions automàticament.

Immediatament després d'acabar el ple, ERC ha comunicat que les seves tres diputades que declaren divendres davant el Suprem, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Marta Rovira, renuncien a l'escó.

La negativa de la CUP ha restat expectativa al ple. Però aquest ha arrencat amb normalitat, amb Turull exposant el seu programa de govern, tot i que no estigui gens clar que el pugui arribar a dur a terme. En el seu discurs, Turull ha insistit repetidament en dues idees: "diàleg" i "cohesió". Diàleg amb l'estat, en relació a les aspiracions sobiranistes –sense citar-les directament–. I cohesió interna, al·ludint tàcitament als catalans que s'oposen al projecte independentista, i expressant la necessitat de ser "un sol poble".

"Tornem a oferir seure a negociar amb l'Estat" per "resoldre políticament els problemes polítics", ha afirmat Turull. Que ha reconegut que "alguns diuen, i no els faltarà raó, que és picar en ferro fred, però per nosaltres no quedarà". "Diàleg, diàleg, diàleg, que no vol dir renúncia", ha emfatitzat. A la vegada, Turull ha recriminat al Govern espanyol que es negui a aquest mateix diàleg. "La veu de més de dos milions de ciutadans no mereix ser escoltada?", s'ha preguntat, referint-se als vots independentistes en els darrers comicis.

Uns comicis en què cal incloure el referèndum de l'1-O, al qual també s'ha referit Turull. Fonamentalment, per lamentar la "repressió" de l'Estat. Però també per reivindicar "un poble pacífic" que ha "lluitat amb les urnes", i que l'1-O responia a la violència policial amb el clam de "som gent de pau", segons ha recalcat.

En aquesta mateixa línia, Turull ha expressat que "l'alternativa a la democràcia és la tirania", i ha explicat que acceptava l'encàrrec d'anar a la investidura per "desbloquejar" la "greu anomalia" que viu Catalunya i "fer efectiu el mandat del 21D". S'ha posat com a un dels seus objectius immediats la "restauració democràtica i acabar amb el 155". I, més concretament, "reparar els danys" de la intervenció de l'autogovern, amb especial menció a "l'escola o els mtjans" de comunicació.

Però Turull també s'ha marcat, i repetidament, una altra prioritat. La "cohesió", tant social com en el sentit de ser "un sol país" i "un sol poble", que "només avançarà si ho fem units". En aquest sentit, el candidat ha assegurat que el seu programa de govern és per a "set milions i mig" de catalans. És a dir, també per als que s'oposen al procés sobiranista. Una idea que ha recalcat quan –en castellà– s'ha dirigit "a aquells que tenen Espanya al seu cor"

Arrimadas: "Vostè no està aquí per ser el president"

La líder de C's, Inés Arrimadas, no ha desaprofitat el to pla del discurs de Turull per contestar amb contundència: "Vostè no és aquí per ser el president de la Generalitat. I vostè ho sap", ha dit al faristol del Parlament. "Estem en una convocatòria d'urgència, amb un candidat en una situació judicial greu només per escriure un capítol més d'aquesta novel·la que es diu procés". I el nou capítol, protagonitzat per Turull, serà "breu", segons ha dit la cap de Ciutadans. "Si vostè no tingués demà una cita amb el jutge, no estaria aquí", ha sentenciat.

Arrimadas ha retret la manca de posició del candidat a presidència pel que fa al projecte independentista: "Ha estat capaç de decebre a tothom. Fins i tot als seus... Ni ha vingut a dir el que moltes persones volien escoltar, independència i república, ni ha vingut a explicar que defensarà la legalitat". Per a la propera líder de l'oposició, el tarannà de Jordi Turull mostra una manca de convenciment en la seva candidatura: "El primer que no es creia el seu discurs era vostè mateix. Ha demanat la confiança de la cambra... Primer doni's la confiança a si mateix".

L’apel·lació al diàleg i a la concòrdia del presidenciable tampoc han convençut Arrimadas, que ha ensenyat un cartell electoral de Convergència i Unió del 2014 amb l'eslògan "l'Espanya subsidiada viu a costa de la Catalunya productiva", campanya participada per Turull. Segons la cap de Ciutadans, la seva investidura no permetria sortir del "xoc institucional" a Catalunya. I ha afegit que el contingut del pla de treball proposat al discurs d'investidura consisteix en paraules "calcades del discurs de Puigdemont i de Mas".

ERC demana augmentar la majoria independentista

Des d'ERC, el missatge ha estat doble, en la línia del que han estat defensant repetidament des del 21D: cal formar Govern de forma "urgent", per recuperar les institucions, i que cal augmentar la majoria social del sobiranisme. Ho ha expressat el republicà Sergi Sabrià, que, com Turull, ha el·ludit els termes d'inequívoc significat independentista en la seva intervenció.

"No hauriem de perdre un segon, cal constituir el govern de forma urgent", ha afirmat Sabrià, que ha demanat recuperar el govern de la Generalitat, "preexistent a tots nosaltres" i "segrestat pel 155". "Només depèn de nosaltres recuperar les nostres institucions, no podem fallar", ha afirmat, en al·lusió a la resta de forces sobiranistes. 

A la vegada, Sabrià ha insistit en la tesi que va adoptar el seu partit després de les eleccions: que l'independentisme ha de sumar efectius abans de proposar-se una ruptura. "Hem mesurat les nostres forces. Hem constatat les nostres fortaleses, però també les nostres febleses", ha assenyalat. I ha demanat "una majoria més àmplia". "Només podrem transformar la realitat si acumulem una suma ingent", ha sostingut. "Hem d'anar més enllà del regat curt", ha conclòs.

Turull acosta els socialistes

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha clicat l'ullet a la candidatura de Turull - a qui ha comparat amb Jordi Pujol pel contingut "autonomista" de la seva proposta –, però també s'ha mostrat "desconcertat": "Aquest gir copernicà de 180 graus ens ha sobtat molt. Per què aquest apressament per celebrar el ple sense una majoria assegurada?". Iceta ha reconegut haver-se preparat una intervenció per contestar el projecte independentista, que no ha aparegut en les paraules del presidenciable, però també ha volgut abraçar la possibilitat de pacte que es genera de la nul·la entesa entre el bloc independentista: "No és possible la República sense desobediència. I com la paraula 'República' no ha aparegut al seu discurs, no sabem si estan treballant en un altre pla".

El socialista, però, es manté prudent: "Si això es tracta d'un gir de guió puntual necessari, no podem establir una col·laboració sòlida", ha dit, referint-se a una hipotètica idoneïtat de les paraules de Turull per defensar-se davant el jutge Llarena. "La contradicció està servida: o bé hi ha majoria independentista per desobeir, o bé s'està en disposició d'explorar una majoria més transversal". Miquel Iceta ha fet una crida a la cerca de "majories àmplies" i al "diàleg, discussió i pacte".

Domènech, contra la "república mental"

Dues expressions s'han repetit constantment en la intervenció del líder del grup de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech: tàctica i estratègia. I sempre, per afirmar que la majoria independentista ha errat en totes dues. 

"No hi ha més estratègia que una èpica que s'ha demostrat estèril", ni més tàctica que "la pura reacció a una resolució judicial", ha criticat Domènech. El dirigent dels Comuns ha reconegut que independentistes a la presó "per les seves creences". Però també ha assenyalat que "la recuperació de l'autogovern no pot estar en mans d'una tàctica reactiva". "Així no es pot fer 'un sol poble'", ha exclamat.

A la vegada, Domènech ha renegat de "l'èpica de la derrota" que, al seu parer, està abraçant l'independentisme. "Les estratègies de cop de cap a la paret, només són això, cops de cap a la paret", ha exclamat. Ha recordat –com Sabrià– que la Generalitat és anterior a la Constitució, i que va ser "una conquesta republicana, però no d'una república mental". "Ens comprometem en la defensa d'aquest autogovern", tant dels que el fan "saltar" amb el 155, com dels que l'instrumentalitzen, ha conclòs, des d'una estricta equidistància.

La CUP es planta contra l'autonomisme

"El seu discurs no és d'un candidat republicà, el seu discurs és d'un candidat del PDeCAT". Així ha explicat el dirigent de la CUP, Carles Riera, l'abstenció dels anticapitalistes a aquesta investidura frustrada de Jordi Turull en una de les intervencions més esperades de la jornada. Riera ha deixat clar que els quatre diputats cupaires no donaran suport a cap candidatura que no recuperi el discurs republicà i independentista de manera clara: "Donem per acabat el cicle del procés. Donem per acabades les aliances que s'han donat. Passem a l'oposició, des del carrer i les institucions, per combatre l'Estat i la seva dictadura, i també l'autonomia i l'autonomisme".

Riera també ha volgut deixar clar que el candidat a la presidència de la CUP és Carles Puigdemont: "És el candidat de la majoria d'aquest Parlament, i és el nostre candidat perquè va ser votat, i encara ho és més per la seva destitució autoritària", ha dit, tot i les "insuficiències i vacil·lacions" de Puigdemont per no implantar la República mentre era president.

El cupaire s'ha mostrat comprensiu amb Turull, a les portes de la declaració davant el Tribunal Suprem que podria portar-lo a presó preventiva, però no ha titubejat ni un segon en la defensa de les quatre abstencions que no permetran la seva investidura: "La CUP, amb 3, 4 o 10 diputats, sempre ha mirat pels interessos del país i de les classes populars perquè aquest parlament tiri endavant lleis republicanes i socials. Una investidura no fa una legislatura, però hi ha moments que determinen tota una legislatura".

Albiol, en to de broma

Per part del PP, el seu president a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, s'ha permès tirar d'ironia. Referint-se al to de Turull en el seu discurs, ha dit que els seus fills d'onze anys "van a l'escola amb més alegria", i ha afegit –obviant el veto de la CUP– que aquest  mateix to "demostra que l'estat de dret, les institucions democràtiques, han guanyat". 

Albiol ha reconegut que l'independentisme gaudeix de la majoria, però ha precisat que aquesta no és una "majoria social". Alhora, ha recriminat a JxCat i ERC que, amb la candidatura de Turull pretenen "crear un nou màrtir", i continuar "en el fang del desafiament, ja no contra el Govern d'Espanya o el PP, sinó contra la normal convivència entre els catalans".  

Junts per Catalunya defensa el discurs de Turull

En la seva intervenció, el diputat de Junts per Catalunya Eduard Pujol ha passat per sobre de l'absència de referències al projecte independentista en la intervenció de Turull: "Les urnes ens van dir 'dignitat' i avui proposem un pas d'enorme dignitat. Som l'1 d'octubre: la dignitat que representa Jordi Turull". Pujol ha centrat les seves paraules a criticar la posició de l'Estat espanyol que "ha volgut solemnitzar l'exercici de la por", segons ha dit.

El diputat de Junts per Catalunya també ha defensat a Turull davant les crítiques que ha rebut per un discurs d'investidura qualificat de "pla" i d'"autonomista": "Senyor Turull, el seu millor discurs és el seu testimoni i el seu coratge, i el poble de Catalunya ho sap. Perquè els grans països tenen memòria". Pujol també ha tingut unes paraules per la CUP, de qui ha lamentat no haver estat capaç de formar un "front comú": "Avui no era política de cada dia. Però dissabte, si deu vol i la justícia ho permet, farem més. El país es mereix Govern i som tossuts".

En el torn de rèpliques, Turull ha felicitat Arrimadas per "la seva victòria" el 21D, però li ha reclamat, al seu torn, que "reconegui la legitimitat" de la majoria independentista. I li ha tirat en cara les seves acusacions al soibiranisme de buscar la divisió, quan "nosaltres no vam néixer per dividir els nens a les escoles". L'al·ludida ha respost tronant a acusar l'independentisme de "dividir" la societat catalana.

A Iceta, Turull l'ha criticat per voler ser la "cara amable" del 155, i per parlar-ne "com si no hi tingués res a veure", quan és "igual de responsable, perquè l'ha votat". Aquest ha respost que la seva voluntat és fugir de la "política de blocs"

En quant a Domènech, Turull, conciliador, ha agraït el suport dels Comuns pel que fa "als 155 o els presos polítics", fins i tot si els ha "portat problemes" a la resta de l'Estat. El candidat de JxCat ha agraït el suport d'ERC, sense cap retret, i no ha replicat ni a la CUP ni al PP.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?