Público
Público

CLAVEGUERES D'INTERIOR La policia deté l'excomissari Villarejo per suborn i blanqueig 

L'arrest es produeix dins una operació portada a terme per la Unitat d'Assumptes Interns de la policia espanyola durant la qual han estat detingudes cinc persones més. L'Audiència Nacional l'acusa de lucrar-se amb "serveis especialitzats d'intel·ligència"

El ex comisario José Manuel Villarejo, en su intervención en el programa 'Salvados'.

PÚBLICO

La policia ha detingut aquest divendres a l'excomissari José Manuel Villarejo, acusat dels delictes de suborn i blanqueig de capitals dins d'una operació portada a terme per la Unitat d'Assumptes Interns de la Policia Nacional en la qual han estat capturades també la seva dona, Gemma Isabel Alcalá, i el comissari Carlos Salamanca, exresponsable de la Comissaria de l'aeroport de Barajas.

En aquesta operació s'ha ordenat l'arrest de tres persones més. A més, s'estan practicant més d'una desena registres en domicilis i seus d'empreses a les províncies de Madrid, Màlaga i València. Entre d'altres llocs, s'ha registrat l'oficina de Villarejo a la Torre Picasso de Madrid i el seu habitatge a Boadilla.

Segons que han informat fonts de la investigació, les indagacions s'han dut a terme de forma conjunta amb la Fiscalia Anticorrupció i han estat supervisades pel jutjat d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, davant la qual seran posats a disposició els detinguts.

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló, habilitat com a reforç del Jutjat central d'instrucció número 3, del qual és titular Carmen Lamela, ha ordenat la detenció de Villarejo, a qui acusa de lucrar-se amb "serveis especialitzats d'intel·ligència i de facilitar la entrada il·legal de ciutadans no comunitaris en territori espanyol ", segons informa en un comunicat la Fiscalia.

L'Audiència Nacional situa Villarejo i la resta de detinguts com a integrants d'una organització criminal. També els acusa dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i contra els drets dels ciutadans estrangers.

L'operació, batejada com Tàndem, va ser iniciada per la unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional i té com a objectiu el desmantellament d'una organització criminal el principal objectiu és la "reintroducció a Espanya, i altres països de la Unió Europea, de fons procedents d'activitats il·lícites vinculades a la corrupció internacional en els negocis ".

Els detinguts rebien "elevades sumes de diners" i "regals sumptuaris" a canvi de serveis d'intel·ligència i de facilitar l'entrada il·legal de ciutadans no comunitaris

Segons Anticorrupció, els detinguts es prevalien de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs policials, "especialment sensibles per a la seguretat nacional", amb la intenció de rebre "elevades sumes de diners així com regals sumptuaris diversos, a canvi de la prestació de serveis especialitzats d'intel·ligència i de facilitar l'entrada il·legal de ciutadans no comunitaris en territori nacional ".

'Operación Cataluña'

El veterà comissari va participar activament en l'anomenada Operación Cataluña, empresa per la brigada política del Ministeri de l'Interior per desacreditar polítics i partits sobiranistes catalans.

Recentment, Villarejo també va ser citat com a testimoni en relació amb el pendrive fantasma amb proves sobre l'expresident català Jordi Pujol, després que l'exdirector adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino digués que el seu antic col·laborador s'havia ofert a oferir-li el USB a canvi de diners.

Villarejo, a més, està sent investigat en l'actualitat en els jutjats de plaça de Castilla per diverses causes, una d'elles la seva presumpta relació amb un enregistrament a l'octubre de 2014 a policies i agents del CNI en el marc del cas del petit Nicolás. El seu nom apareix associat també a altres procediments judicials oberts com el presumpte apunyalament de la doctora Elisa Pinto, pel qual s'investiga l'exconseller del Grup Villar Mir, l'empresari Javier López Madrid.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?