Público
Público

PRESENTACIÓ DE LA LLEI DEL REFERÈNDUM El Govern assegura: "el dia 1 votarem com sempre"

El Govern i el grup de Junts pel Sí donen el tret de sortida a la campanya del referèndum recalcant que la convocatòria serà igual que qualsevol altra elecció, i no obliden cridar a la participació dels votants del 'no'

Carles Puigdemont, durant l'acte de presentació de la llei del referèndum. / EFE

"Com sempre". Aquesta ha estat l'expressió més repetida en l'acte públic protagonitzat pel Govern i el grup de Junts pel Sí a Barcelona, en què s'han presentat els trets generals de la llei que ha de regular el referèndum sobre la independència de Catalunya anunciat per a l'1 d'octubre. Un acte en què s'ha posat l'accent, de forma reiterada, que la convocatòria serà formalment igual -amb dues particularitats- a la de qualsevol altra cita electoral. I un acte, també, que ha donat el tret de sortida a la campanya per afavorir la participació l'1-O. Un aspecte tan fonamental en l'estratègia sobiranista que, de fet, la part final de la intervenció estrella de la nit, la del president Carles Puigdemont, s'ha centrat a convidar a participar els votants del 'no'.

"El dia 1 d'octubre votarem com sempre, i ho farem amb totes les garanties". Així ha arrencat la seva intervenció el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, en una sala principal del Teatre Nacional de Catalunya plena de gom a gom. En l'acte, -formalment organitzat per Junts pel Sí-, el propi Turull i la portaveu del grup i número 2 d'ERC, Marta Rovira, han donat inici a la campanya de mobilització al vot en referir-se al dibuixar un referèndum de normalitat gairebé completa, totalment allunyat de la consulta del 9N, en què es votarà "en els mateixos col·legis electorals que sempre", amb "el mateix cens que sempre", i en què els ciutadans "no notaran gairebé cap diferència" amb cap cita electoral dels darrers 40 anys.

Empara internacional de la llei

L'acte de fet ha estat en part la versió per al públic general del que ha tingut lloc al matí al Parlament, en què Junts pel Sí i la CUP han presentat per primer cop la llei del referèndum als diputats sobiranistes i a la premsa. Com a tal, ha tingut un caràcter eminentment didàctic, incloent-hi eslògans -amb l'arxirepetit "com sempre" en lloc preeminent- i sense entrar en detall en l'articulat de la llei.

També com en l'acte del matí, els oradors han destacat que la llei "s'empara en el dret internacional", i més concretament, en paraules de Rovira, en "el primer dret humà, el dret a l'autodeterminació". Rovira ha argumentat que la "jurisprudència internacional" més recent recull aquest dret "deslligat de la fi de l'imperialisme", per la qual cosa també pot aplicar-se al cas català. I que, per la mateixa raó, la llei del referèndum "només podrà ser interpretada d'acord amb els tractats internacionals que regulen els drets fonamentals". En aquest sentit, s'ha assegurat que totes les persones que participin en l'organització del referèndum "siguin funcionaris o no, estaran emparats per aquesta llei, i ningú no els podrà dir que infligeixen res".

Els diputats de Junts Pel Sí posen amb les urnes després de l'acte. / EFE

Diputats de Junts Pel Sí posen amb les urnes després de l'acte. / EFE

Igualment com al matí, s'ha destacat que el resultat del referèndum serà "vinculant", emparant-se en aquesta legalitat internacional a què al·ludeixen. A la vegada, però, -i en una certa contradicció- han insistit també en la necessitat d'aconseguir una alta participació, perquè així el resultat "serà vinculant per sí mateix".

Actes en més de 200 pobles catalans

Amb aquest mateix objectiu d'aconseguir una alta participació s'ha posat en marxa una "campanya informativa", segons ha explicat Turull, que inclou un lloc web amb "més de 50 preguntes amb respostes" sobre el referèndum, i que també inclourà actes "en més de 200 pobles de Catalunya".

Acabades les explicacions, ha arribat el torn del missatge polític, protagonitzat pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras -que han parlat davant d'un farístol i amb imatge de vídeo de suport, a diferència de Rovira i Turull. Junqueras ha incidit en la principal "diferència" del referèndum amb altres comicis, i és que se celebrarà "sota l'oposició directa i descarnada de l'estat", que empra "armes suposadament legítimes" o bé "vinculades a la guerra bruta i a les seves clavegueres" per impedir el referèndum, segons ha denunciat.

"El futur de tota la gent d'aquest país estarà molt millor en mans dels ciutadans que en mans d'un estat que no vol que els ciutadans votin", ha proclamat Junqueras, que ha recalcat que "el referèndum s'empara en la legalitat", perquè "de legalitat només n'hi ha una, i s'inspira en la democràcia".

Oriol Junqueras: "De legalitat només n'hi ha una, i s'inspira en la democràcia"

En un to semblant s'ha expressat Puigdemont, que ha centrat la seva intervenció en animar els ciutadans a votar, prescindint dels previsibles obstacles que pugui posar-hi l'Estat. Així, ha afirmat que els dos "aspectes clau" del referèndum, "la participació i els resultats", depenen "de la gent", i no "de l'Estat Espanyol". I ha encoratjat les files pròpies quan ha dit que, tot i els "riscos" inherents a l'empresa, seria molt pitjor "rendir-se" i "desertar de la democràcia", arribant a dir que les conseqüències les pagarien les generacions futures.

Però Puigdemont encara ha anat més enllà. Després d'animar les seves files, ha fet el mateix amb les rivals, conscient que una baixa participació dels partidaris del 'no' a la independència deslluiria una hipotètica victòria del sí". "Fins i tot si guanya el 'no', res no tornarà a ser el mateix", ha sostingut. Ha argumentat que "votar 'no' des del respecte a la democràcia" i des de l'exercici de la sobirania "també té poder de canvi". I s'ha dirigit directament als contraris a la independència, quan ha explicat que "som la garantia dels ciutadans que legítimament volen votar que no", als quals, segons ha ressaltat, el president del Govern central, Mariano Rajoy "els està dient que no poden votar, que no l'interessa la seva decisió".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?