Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont entén que la Comissió de Venècia emplaça l'Estat a negociar el referèndum

El president de la Comissió de Venècia, Gianni Buquicchio, en la seva resposta al president de la Generalitat ha manifestat que havia rebut amb interès la seva carta però remarca que tal referèndum ha de "desenvolupar-se en ple compliment de la Constitució i de la legislació aplicable " i "d'acord amb les autoritats espanyoles".

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Carta del president de la Comissió de Venècia adreçada al president de la Generalitat, EUROPA PRESS

L'intercanvi de cartes entre un organisme consultiu del Consell d'Europa, l'anomenada Comissió de Venècia, i la Generalitat, sobre el referèndum d'autodeterminació de Catalunya que es convocarà en els pròxims dies, ha donat lloc a tota mena d'interpretacions, valoracions i declaracions contradictòries.

El president de la Comissió, Gianni Buquicchio, en una carta de resposta enviada divendres i que s'ha conegut aquest dissabte recorda que tant el referèndum com qualsevol participació d'aquest organisme en la seva celebració s'ha de fer "d'acord amb les autoritats espanyoles". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ho ha interpretat com un emplaçament al Govern espanyol perquè negociï.

"Avala la nostra posició i fa un emplaçament implícit a negociar el referèndum", ha deixat escrit a xarxes socials en un breu missatge.

Puigdemont, en la seva comunicació inicial a la Comissió de Venècia, va explicar que el Parlament de Catalunya havia aprovat una moció demanant l'aval de l'organisme europeu, format per experts en dret constitucional, a la convocatòria del referèndum, tenint en compte la seva trajectòria i l'experiència i que la prioritat de la Generalitat és una consulta pactada amb l'Executiu espanyol.

Puigdemont també va plantejar que el president del Govern, Mariano Rajoy havia contestat de forma negativa a la possibilitat de dialogar sobre les condicions de tal votació i va concloure que, malgrat aquest 'no', el Govern manté "permanentment oberta la possibilitat de negociar i pactar el referèndum".

El president de la Comissió de Venècia, Gianni Buquicchio,  en la seva resposta a Puigdemont ha manifestat que havia rebut amb interès la seva carta  però remarca que tal referèndum ha de "desenvolupar-se en ple compliment de la Constitució i de la legislació aplicable " i "d'acord amb les autoritats espanyoles".

"Informaré a la Comissió sobre el contingut d'aquesta resolució i he pres nota de la intenció de cooperar amb la Comissió de Venècia" per a la celebració del referèndum, exposa Buquicchio a la carta, datada el divendres, que afegeix a còpia al representant permanent de Espanya a la Comissió de Venècia, Luis Javier Gil.

"Un cop de peu al cul", segons el PP

La nova carta ha estat immediatament aprofitada per afegir una mica més de combustible al foc de la polèmica, que el PP ha intentat fer pujar de to.

El seu lider a Catalunya, Xavier García Albiol, ha interpretat la resposta de la Comissió com un "un cop de peu al cul a Puigdemont i Junqueras", que, segons ha dit, volen "un procés sobiranista que desprestigia les autoritats i les institucions catalanes".

Albiol ha afegit que l'organisme consultiu del Consell d'Europa ha donat "una lliçó de democràcia a Puigdemont" i que d'aquesta manera s'ha posat "en evidència que estem davant d'uns farsants, una classe dirigent independentista que s'està dedicant a enganyar a una part de la població catalana".

Des del PDeCAT, el seu coordinador d'Organització, David Bonvehí, ha considerat que la Comissió de Venècia ratifica les posicions del seu partit, favorables a la "via escocesa" i que el que ha demostrat és que "l'únic que falta és voluntat política" per part del Govern central per complir amb els requisits.