Público
Público

A L'ENDEMÀ DEL REFERÈNDUM Protestes arreu de Catalunya contra l'actuació de la policia i la Guardia Civil 

Òmnium Cultural, Assemblea Nacional de Catalunya, CCOO i UGT convoquen una jornada de vaga general per aquest dimarts. La Comissió Europa ha subratllat que la violència "mai pot ser instrument en política 

Concentració de protesta a Plaça de Sant Jaume per l'actuació policial

públic i agències

Ciutadans de tota Catalunya han participat aquest dilluns a les concentracions de protesta que han tingut lloc a places i carrers per les actuacions dels cossos policials de l’Estat espanyol en contra de persones que participaven en el referèndum d'autodeterminació. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyats dels seus equips de govern, han encapçalat l'acte massiu que ha tingut lloc a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) havien convocat a tota la ciutadania a concentrar-se davant dels ajuntaments dels municipis com a resposta als episodis de greu violència i la conseqüent vulneració dels drets de la ciutadania. 

Es tracta d'un primer acte protesta, perquè són moltes les entitats, institucions i col·lectius que es manifesten en aquest sentit i, sobre tot, perquè per a demà dimarts hi ha convocada una vaga general o aturada cívica a tot el territori, que compta amb el suport de les entitats sobiranistes i de totes les organitzacions sindicals. En molts centres de treball, els treballadors han secundat la crida de concentracions de 15 minuts aquest migdia per rebutjar la violència policial.

Marxa d'estudiants i protesta davant de comissaria

Unes 15.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, la majoria estudiants, s'han concentrat avui a la plaça de Catalunya de Barcelona en protesta per la violència policial de diumenge. La concentració s'ha iniciat al migdia a la Plaça de la Universitat, on els estudiants han sortit per fer els 15 minuts d'aturada convocats per la Plataforma en Defensa de la Democràcia en repulsa per l'acció policial d'ahir.

Després d'una mitja hora, els concentrats han iniciat una marxa fins a la plaça de Catalunya, a la qual han arribat més estudiants procedents d'altres universitats. Molts joves portaven esparadraps vermells creuats tapant els seus llavis, en protesta pel que entenen que és una la falta de llibertat d'expressió.

Els concentrats, en actitud festiva, han ballat cançons al ritme de la música que sonava a la plaça i han exhibit cartells amb lemes a favor del referèndum i en contra del Govern del PP. Alguns portaven banderes estelades i també ikurriñes i republicanes.

Concentració de protesta davant de comissaria de Via Laietana

Concentració de protesta davant de comissaria de Via Laietana

Després de la lectura d'un comunicat a favor del referèndum i en contra de les intervencions policials d'ahir, la concentració s'ha desconvocat, tot i que un grup  ha desfilat per la Via Laietana fins arribar a la seu de la Prefectura de la Policia Nacional, on han cridat consignes pacifistes, han reclamat que aquest cos marxi de Catalunya i han entonat un cop més el cant de l'Estaca. La Prefectura de la Policia està protegida per dues furgonetes dels Mossos d'Esquadra i set del pròpia Policia Nacional.

Agressions sexuals a dones en algunes càrregues

Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns que l'Ajuntament denunciarà als jutjats les càrregues policials contra els ciutadans en els col·legis electorals del referèndum, després que ja ho hagi fet el Govern. En una entrevista a RAC-1, Colau ha assegurat que "hi va haver una situació d'excepció que no és acceptable sota cap concepte".

"Ahir el que vam viure a Catalunya, en diferents llocs, és la covardia d'un president d'Estat que va enviar a milers de policies amb la consigna de esplaiar i acarnissar-se amb una població indefensa", ha afirmat. "No era una actuació policial normal", ha assegurat, a més d'afirmar que s'han recaptat casos d'agressions sexuals a dones durant algunes càrregues.

"Ahir a Barcelona milers de ciutadans desafortunadament es van veure amenaçats en els seus drets i llibertats, i molts van ser agredits", ha indicat. Segons ella, ara l'obligació de l'Ajuntament és donar suport a la gent afectada per iniciar una causa que exigeixi les responsabilitats corresponents.

Colau ha indicat que va contactar la tarda d'aquest diumenge amb el delegat del Govern, Enric Millo, per dir-li "que era imprescindible aturar l'actuació policial que no tenia cap justificació" i retreure-li que fos una actuació contra la població. Preguntada sobre l'actuació dels Mossos, ha explicat que el seu testimoni directe ha estat "una actuació proporcionada i lògica segons criteris policials de proporcionalitat i oportunitat".

Desperfectes a les escoles

El departament d'Ensenyament de la Generalitat ha xifrat en 314.000 euros els desperfectes ocasionats en els centres educatius a Catalunya durant la jornada d'ahir. Segons una nota emesa pel departament d'Ensenyament, l'import més elevat per desperfectes correspon amb les escoles del Consorci d'Educació de Barcelona, ​​que puja a 98.000 euros. Fonts del Consorci han informat que els desperfectes s'han produït en 16 escoles, 7 instituts, 1 escola d'idiomes i dos centres d'adults.

Els desperfectes en els centres de les comarques de Girona sumen 75.000 euros, a les comarques de Lleida 30.000 euros, i en les de Tarragona 35.000 euros, segons Ensenyament. Els serveis territorials d'ensenyament de la zona Maresme- Vallès Oriental han xifrat els desperfectes en 6.000 euros, al Vallès Occidental l'import arriba als 30.000 euros, en les escoles de Barcelona Comarques, en 25.000 euros, a les comarques de la Catalunya Central sumen 15.000, mentre que no hi va haver desperfectes en les escoles de les Terres de l'Ebre.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?