Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA El PSC dóna instruccions als seus regidors perquè no col·laborin en el referèndum

El president de la CEOE, Joan Rosell, ha reclamat "voluntat política" tant al Govern com a la Generalitat de Catalunya per resoldre el "conflicte".

Miquel Iceta, primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya. Arxiu EFE

agències

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha distribuït entre tots els seus càrrecs electes municipals un document en d'instruccions i motius per a que no col·laborin amb la Generalitat en el referèndum d'autodeterminació anunciat per a l'1 d'octubre, i perquè "protegeixin" els funcionaris dels ajuntaments.

Sota el títol "Referèndum ... Què referèndum?", El PSC explica als seus alcaldes, regidors i càrrecs locals que l' "anunci de la futura convocatòria d'un referèndum no es pot en cap cas confondre amb un referèndum a l'empara de la llei vigent. Fins ara ens trobem amb desitjos i realitat virtual ... qui signarà la convocatòria i sota quin marc legal? amb quina cens? ".

En el document, a què ha tingut accés l'agència Efe, el PSC assegura: "no participarem en un referèndum d'aquestes característiques ni prestarem el nostre suport polític o col·laboració institucional als que pretenguin organitzar-lo".

"En aquest sentit -afegeix el document-, si el Govern de Catalunya demana la col·laboració d'altres administracions (ajuntaments), exigirem que ho faci de manera oficial i per escrit degudament signat pel responsable que correspongui, i abans de prendre qualsevol decisió al respecte, demanarem un informe escrit i signat pel secretari de la corporació ".

"Protegirem al funcionariat -continua el text- perquè no se'ls exigeixi que col·laborin amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal (en l'exercici de les funcions públiques)".

Sobre la posició del partit sobre el referèndum, el PSC recorda que és "unilateral" i "no figurava en els programes de Junts pel Sí i la CUP", a més que "la majoria parlamentària independentista no representa la majoria de vots de la ciutadania ".

Els socialistes subratllen que en el 9N de 2014 "ja es va produir una consulta que no va produir cap canvi en les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, més enllà de les inhabilitacions polítiques i la mala imatge internacional".

Voluntaris en l'organització de la consulta

El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, per la seva banda, ha dit aquest dijous que la idea del Govern d'utilitzar voluntaris per col·laborar en l'organització de la consulta de l'1 d'octubre demostra que no és legal, perquè "si fos legal no farien falta voluntaris".

En declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, Carrizosa ha argumentat que, en qualsevol procés electoral legal, recau sobre funcionaris responsabilitats com l'elaboració del cens i facilitar les claus dels col·legis electorals, entre d'altres.

La consellera de Governació, Meritxell Borrás, ha garantit que qui assumirà les tasques de coordinació del referèndum seran càrrecs polítics, que els sindicats rebran tota la informació sobre la convocatòria a les urnes i que els funcionaris poden estar segurs que el govern no els posarà en perill.

Rosell demana "voluntat política" per buscar solució

El president de la patronal CEOE, Joan Rosell, ha reclamat "voluntat política" tant al Govern com a la Generalitat de Catalunya per resoldre un "conflicte" que els ciutadans, en la seva opinió, no volen.

"Cal voluntat per totes les parts (...) I ha de haver-la perquè la societat vol que no hi hagi conflicte, i si els polítics són els representants de la societat, buscaran una solució", ha defensat Rosell en declaracions als periodistes , després de participar com a ponent en un fòrum organitzat per la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB).

El líder de la patronal ha incidit que "qualsevol conflicte familiar, empresarial o polític" té solució, i confia que aquesta sigui "el més imaginativa, legal i ràpida possible".

Sobre la decisió de la Generalitat d'avançar amb el procés sobiranista, Rosell s'ha limitat a assenyalar que "la legalitat segueix sent la legalitat" i cal "fer una anàlisi sobre com es poden resoldre "aquestes diferències".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?