Público
Público

Puigdemont: "La democràcia espanyola ha emmalaltit"

"Si es veu capaç de fer d'interlocutor entre Donald Trump i Amèrica Llatina, hauria de ser més capaç de fer d'interlocutor actiu amb Catalunya", ha afirmat el President de la Generalitat en una inesperada intervenció al Parlament

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya. Arxiu. EFE/Toni Albir

PÚBLIC

BARCELONA. El president de la Generalitat de Catalunya ha obert el debat al Parlament sobre el significat del judici que té lloc aquesta setmana al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya amb una declaració contundent. "Una democràcia "La democràcia espanyola es permet un judici polític", ha constatat.  "Una democràcia a la que no li importa el que pensin els ciutadans", ha dit en relació al procés participatiu del 9-N de 2014, en el que van participar 2'3 milions de persones, "és una democràcia incompleta". "Una democràcia que envia a judici" a qui va tenir la màxima responsabilitat del govern de la Generalitat perquè va fer possible aquella convocatòria a les urnes, "ha emmalaltit", ha afirmat Carles Puigdemont, que ha articulat un discurs molt crític amb el comportament del govern del Partit Popular en relació a Catalunya.

"Ni diàleg, ni pacte ni propostes. Judici i amenaces", ha lamentat el President. 

"No voler parlar és una decisió errònia i irresponsable", ha dit en relació a l'actitud de Mariano Rajoy. "Si es veu capaç de fer d'interlocutor entre Donald Trump i Amèrica Llatina, hauria de ser més capaç de fer d'interlocutor actiu amb Catalunya", ha exposat davant els diputats en una intervenció inesperada abans de l'inici de la sessió de control.

Puigdemont ha manifestat que Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, que avui seuen al banc dels acusats, només són culpables "d'haver cregut en el Parlament", ha recordat que el mateix Estat que "incompleix fins a 74 sentències", ha utilitzat "informes falsos, pagats amb fons reservats" per desacreditar adversaris polítics.

Obediència o deseobediència

El portaveu de Catalunya SíQueEsPot al Parlament, Lluís Rabell, ha acusat durament Puigdemont d'estar preparant la propera campanya electoral "des del victimisme". Ha cridat a resoldre "políticament" el problema de Catalunya la resta de l'Estat, a negociar sobre el referèndum i a preparar-lo "amb el temps que calgui" Resulta contradictori, segons ell, afirmar que "es desobeeix" i no acceptar les conseqüències.

La representant de la CUP Anna Gabriel ha afirmat que "estem en un moment d'excepcionalitat política" i que el referèndum no serà legal perquè l'Estat no ho permetrà, però ha recordat que qui lluitava contra el règim franquista tampoc obeia les normes de la dictadura. En aquest punt, Gabriel ha entrat en polèmica amb Rabell, per dir-li que quan arribi la convocatòria del referèndum "tindran oportunitat de desobeir".

El lider del PSC, Miquel Iceta, també ha replicat la intervenció de Puigdemont per dir que el judici contra Mas, Ortega i Rigau "és un espectacle innecessari i inútil per resoldre l'encaix de Catalunya amb Espanya", però que no és una causa oberta "contra les seves idees", sino per haver desobeit el Tribunal Constitucional.


Inés Arrimadas, en nom de C's, ha retret Puigdemont el fet que el seu discurs sigui en referència al 9-N i no a altres problemes polítics com el de la corrupció i ha acusat el PDeCat de ser més valent al Parlament que davant els tribunals de justicia.

Per part del PP, Xavier Garcia Albiol ha acusat Puigdemont de no voler dialogar amb el govern central i ha tornat a assegurar que a Catalunya "ningú convocarà un referèndum per a separar-la d'Espanya".

Finalment, en aquest imprevist debat parlamentari, el diputat del PDeCat, Jordi Turull, ha posat en qüestió la consideració de l'Estat espanyol com a "Estat de dret" i ha considerat una vergonya que es persegueixi judicialment Más, Ortega i Rigau, no per desobeir, sinó per haver-ho fet al Parlament de Catalunya.



 





¿Te ha resultado interesante esta noticia?