Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Puigdemont només convocarà eleccions autonòmiques immediates si guanya el 'No'

El president de la Generalitat assegura que només pot acceptar ´"inhabilitació" de qui ho pot fer, que segons ell és el Parlament de Catalunya. En una entrevista realitzada per Televisió de Catalunya, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras han expressat la seva convicció que el dia del referèndum "hi haurà votació" i que serà una jornada "d'Il·lusió i d'esperança, més que de por i d'amenaces". 

Publicidad
Media: 5
Votos: 1

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont durant l'entrevista realitzada al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat

President i vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras havien de donar resposta als dubtes que tothom es fa sobre com es concretarà la convocatòria del referèndum d'autodeterminació de Catalunya, que han anunciat pel pròxim1 d'octubre, i han volgut transmetre la més absoluta seguretat que ho tenen tot previst, però per 'prudència' o per qualsevol altre motiu, no han volgut entrar en detalls concrets sobre temes tals com el paper dels funcionaris en la crida a les urnes i el desenvolupament de la jornada o la possible apel·lació del govern espanyol a la 'LLei de seguretat nacional'.

El president Puigdemont sí ha estat absolutament clar, però, quan ha parlat sobre l'eventual convocatòria d'eleccions autonòmiques anticipades com a alternativa davant la impossibilitat de realitzar el referèndum. "L'únic escenari per a que aquest govern convoqui eleccions autonòmiques" és que al referèndum guanyi el 'No'. Si fos així, ha dit, en vint-i-quatre hores caldria convocar eleccions, perquè es necessitaria nova majoria i nou govern.

Puigdemont i Junqueras han conTestat durant més d'una hora les preguntes del director de TV3, Vicent Sanchis, en una entrevista totalment dedicada al referèndum i a les previsions del govern sobre la manera d'organitzar aquesta consulta, les seves repercussions, els obstacles previsibles i les amenaces formulades pel govern espanyol.

Sanchis els ha recordat la inhabilitació d'Artur Mas, la pèrdua de l'escó al Congrés per part de Francesc Homs i els ha plantejat si això no ha suposat en certa mesura "un pas enrere". Puigdemont ha contestat amb contundència que ells només poden acceptar "la inhabilitació per part de la entitat que té el dret d'inhabilitar-los", que és el Parlament de Catalunya, ha dit.

"No deixarem de fer el que estem compromesos a fer perquè algú digui que ens vol inhabilitar", ha afirmat Junqueras en relació a les advertències realitzades pel delegat del govern espanyol Enric Millo.

Respecte les inseguretats que, segons s'ha dit, pateixen alguns empleats de l'Administració, el cap del govern català ha afirmat que "qui posa en risc els funcionaris no som nosaltres". "Són ells els que amenacen", ha dit Puigdemont referint-se a l'executiu del PP. Davant la insistència de l'entrevistador, que afirmava que és normal que alguns funcionaris estiguin neguitosos, Junqueras ha afirmat que "ningú ha de patir per això" i que els seus propis representants posen per damunt de tot la seva estima per les llibertats.

"No hem tardat"

Junqueras ha reconegut que han de treballar amb valentia, però també amb prudència. "L'Estat ens ho recorda cada dia", ha dit sobre la necessitat de ser prudents. "Estem compromesos amb un mandat", ha insistit, i per a complir necessiten actuar "amb serenitat i fermesa",

Han reaccionat en contra de qui diu que triguen molt en explicar els seus plans, adduint que des del Pacte Nacional pel Referèndum se'ls va demanar "el marge de temps necessari per fer la seva feina.

"Què farem?" s'ha preguntat Puigdemont, i s'ha contestat: "El que vam dir. Organitzarem el referèndum, el convocarem, el farem i aplicarem el resultat".

"La imprudència seria una greu irresponsabilitat" ha explicat. "El govern s'ha de moure amb decisions ben fonamentades" i "no es pot permetre el luxe" de fer el contrari.

El cens

El director de TV3 els ha preguntat òbviament pel cens i Junqueras ha assegurat que "hi haurà tot el que correspon que hi hagi".

Puigdemont ha precisat, però, que el cens que es faci servir serà "el més semblant possible als que hem utilitzat sempre". "No volem enganyar ningú", ha argumentat, tot reconeixent l'impacte internacional que tindrà la consulta i la importància de deixar clar que tot es fa sense trampes.

"Hi haurà comissions d'observació internacionals", ha afegit per la seva banda Junqueras.

Han garantit que donaran "totes les possibilitats per a que pugui votar tota la gent que viu fora", però han reconegut com una "anomalia" a solucionar en un futur el fet que "molta gent que ha vingut de fora no pugui votar" encara en aquesta ocasió.​

En quant al mínim de participació necessari per donar el resultat com a bo, Junqueras ha manifestat que "no s'han de posar límits" i Puigdemont ha afirmat que els criteris d'homologació han de ser els mateixos que els d'altres referèndum.

La por

El periodista els ha plantejat també la possible o probable voluntat del govern espanyol de posar els Mossos d'Esquadra sota control del ministeri d'Interior. No han donat detalls sobre com pensen fer front a aquest obstacle, si es dona el cas, però en aquest punt Puigdemont, que ha reconegut que el govern espanyol "vol fer por", ha posat especial èmfasi en assenyalar que "el dia 1 d'octubre serà una jornada d'il·lusió i d'esperança, molt més que de por i d'amenaces".

"Estem convençuts que hi haurà votació. El referèndum no pot ser il·legal", ha insistit Junqueras, i Puigdemont, a més de queixar-se de les amenaces ha recordat la funció dels Mossos en el combat contra el terrorisme i la negativa del govern a convocar la Jjnta de Seguretat. "No la convoquen perquè no volen donar eines als Mossos per fer la seva feina".

"Algú ha sentit alguna altra cosa més que amenaces? Tenen alguna altra cosa a dir aquesta gent?", ha lamentat el President.

Pensionistes

En relació a les incerteses del futur, Oriol Junqueras ha posat especial interès en assenyalar que si Catalunya no aconsegueix la independència, qui veurà en perill el seu futur son els pensionistes. L'economia catalana, segons el vicepresident "és prou dinàmica", "creix més del doble de la mitjana europea".

"Qui ha eixugat la guardiola de les pensions, té alguna autoritat moral?", ha preguntat Puigdemont per desacreditar a qui pronostica que una Catalunya independent no podria atendre el pagament de les pensions. "Avui les pensions espanyoles son inacceptables" ha afegit mentre insistia en que estan en condicions de millorar-les.

Transitorietat jurídica

Puigdemont ha reconegut que la "transitorietat jurídica" prevista pel govern de la Generalitat i els dirigents independentistes resulta "difícil d'entendre" per a molta gent, "perquè aquest és un camí que no hem fet mai abans", però davant aquesta incomprensió i els interrogants que encara deixen a l'aire, el President ha assegurat que "totes les preguntes tindran resposta en les pròximes setmanes". "Vollem una transició el més curta possible", ha afegit.

Carles Puigdemont, finalment, ha declarat la seva voluntat d'anar al Congrés dels Diputats a explicar la situació política catalana, perquè està convençut que hi han una bona gran quantitat de qüestions que molts diputats ignoren o no comprenen. El que no farà en cap cas, ha reiterat, és a exposar cap proposta perquè sigui votada en aquella cambra. "Aniré a escoltar i a respondre als dubtes que tinguin".