Público
Público

Puigdemont ofereix un cop més diàleg sense condicions al govern espanyol

El president català no es plega a l'ultimàtum del Govern central i avisa que el Parlament pot proclamar la independència si persisteix el tancament i la "repressió"

El president Carles Puigdemont al Palau de la Generalitat / EFE Andreu Dalmau

públic

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost al segon ultimàtum del president del Govern central, Mariano Rajoy, apel·lat de nou al diàleg i la negociació per buscar una sortida política al conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol. A la vegada, adverteix Rajoy que, si l'Executiu central segueix "impedint" el diàleg i si continua la "repressió", el Parlament pot aixecar la suspensió de la declaració d'independència. Una oferta que ja estat resposta per Rajoy amb l'anunci que tirarà endavant el 155.

En la missiva, Puigdemont recorda que, després d'un referèndum en que els catalans van votar a favor de la independència en un "percentatge superior" al del referèndum de l'Estatut i al del Brexit al Regne Unit, ell mateix va deixar en suspens la declaració d'independència.

"Ho vaig fer per propiciar el diàleg", argumenta Puigdemont, d'acord amb les peticions "reiterades" de la comunitat internacional. Recorda igualment a Rajoy que en la seva carta del dilluns -la resposta al primer termini de l'ultimàtum de Rajoy- li va fer una proposta de reunió "que encara no ha estat atesa".

Carta de Puigdemont a Rajpy

Carta de Puigdemont a Rajpy

Lamenta que la repressió s'ha "incrementat"

"De la mateixa manera, tampoc ha estat atesa la petició de revertir la repressió", continua Puigdemont, que lamenta que, al contrari, aquesta s'ha "incrementat" amb l'empresonament dels líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

Després de les queixes, el president català aclareix que la suspensió continua vigent. I s'avança a la decisió del Govern d'intervenir l'autonomia per la via de l'article 155 lamentant que aquesta hagi de ser "l'única resposta" als "esforços" i la "voluntat de diàleg" de la Generalitat. 

"Si el Govern de l'Estat persisteix a impedir el diàleg i continuar la repressió, el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho estima oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el dia 10 d'octubre", adverteix finalment Puigdemont.

El Govern central ha respost de forma immediata a la nova oferta de diàleg de Puigdemont. El portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat que un Consell de Ministres extraordinari aprovarà aquest dissabte seguir endavant amb el 155 de la Constitució. Aquest Consell de Ministres aprovarà les mesures proposades per intervenir l'autonomia, que després s'elevaran al Senat, en aplicació del 155.

ERC, PDeCAT i Podemos demanen diàleg a Rajoy

El diputat d'ERC al Congrès Joan Tardà ha estat dels primers a donar suport a la resposta de Puigdemont. En declaracions als passadissos del Congrés ha explicat que el que ha fet Rajoy és "ratificar-se" en la seva oferta de diàleg, en deixar "en stand-by" la declaració d'independència, i ha reclamat al Govern central que faci el mateix amb el 155. "Si al al final s'acabarà negociant i parlant, perquè no fer-ho ja?", ha exclamat.

El portaveu del PDeCAT​ al Congrés, Carles Campuzano, ha constatat que l'aplicació del 155 "farà impossible el diàleg" entre el Govern central i la Generalitat, i creu que obrirà un escenari en què es pot "descartar" que l'Executiu de Rajoy abordi "solucions polítiques". Ha subratllat que el Govern català és "en treva" des del 10 d'octubre, quan va deixar en suspens la declaració d'independència, i que aquesta treva continuarà "fins al dissabte", quan previsiblement el Consell de Ministres aprovarà portar al Senat el 155. "Estem a temps d'evitar l'error més gran de la democràcia espanyola", ha afegit, insistint en la crida al diàleg.

També des del Congrés, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha criticat la decisió del Govern de seguir endavant amb el 155, perquè això suposa "tirar més llenya al foc". Igualment ha rebutjat la opció de declarar una "independència que no seria legítima", i ha reclamat "diàleg" per celebrar un referèndum pactat.

JxSí i la CUP, reunits

Just després de fer-se pública la resposta de Rajoy, els grups de JxSí i la CUP han iniciat una reunió al Parlament. Tots dos grups han anunciat aquesta setmana que treballaven per consensuar la manera concreta de fer efectiva la declaració d'independència, en previsió de l'aplicació del 155. La diputada de la CUP Mireia Boya va dir que aquesta proclamació arribaria en qüestió de "dies".

Puigdemont ja havia transmés als seus consellers que contestaria al president del govern espanyol Mariano Rajoy "amb la cortesia institucional" que mereix però que mantindria intacta la seva oferta de donar dos mesos a l'Estat per dialogar i negociar, però que mantindria  els compromisos adquirits davant el Parlament de Catalunya en la seva compareixença després del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre.

El PDeCAT avala aixecar la suspensió si hi ha 155

El Consell Nacional del PDeCAT, el partit del president, li havia demanat aquest dimecres  que, si l'Estat rebutjava l'oferta de diàleg i aplicava l'article 155 suspenent l'autonomia de Catalunya, aixequés la suspensió de la declaració d'independència. "Tindrà tota la nostra complicitat", va declarar Marta Pascal, la coordinadora general del partit de Puigdemont.

D'aquesta manera ja són tots els partits independentistes de l'arc parlamentari -PDeCAT, ERC, la CUP i Demòcrates- els que han demanat al president català que declari la independència si veu que no hi ha cap possibilitat de dialogar amb l'Estat.

La declaración de independencia firmada por Carles Puigdemont y los diputados de JxSí y la CUP, tras la sesión del Parlament.. REUTERS/Albert Gea

La declaració d'independència firmada por Carles Puigdemont  i els diputats de JxSí i la CUP, després de la sessió del Parlament. REUTERS/Albert Gea

Davant aquestes peticions, el president difícilment podria negar-s'hi, ja que són aquests els partits que sustenten al Govern al Parlament i que li donen els vots per poder aprovar els plans de l'Executiu.

El Govern central, per la seva banda, havia donat a conèixer aquest mateix dimecres la seva disposició a no suspendre l'autonomia de Catalunya, a través de l'article 155 de la Constitució si el president de la Generalitat convoca unes eleccions anticipades.

Unitat d'acció independentista

No entra però en els plans del president la convocatòria d'aquests comicis, han explicat fonts del govern català.

En aquest punt també hi ha unitat independentista: tots els partits sobiranistes rebutgen la convocatòria d'eleccions anticipades perquè consideren que seria diluir els resultats de l'1 d'octubre, en què van participar més de dos milions de persones i va guanyar el 'sí' a la independència.

La resta de partits del Parlament rebutgen els plans d'Puigdemont amb diferents accents: CatSíQueEsPot no dóna suport en cap cas a una declaració d'independència, però exigeix ​​al Govern espanyol que s'obri a dialogar i renunciï al 155.

El PP i Cs si avalarien  la suspensió de l'autonomia, mentre que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha animat Puigdemont a dir que no va declarar la independència i evitar el 155, assegurant-li que en cap cas això seria " una derrota" per a ell.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?