Público
Público

RAIMAT LLEIDA Nits d'agost sense descans a Raïmat, on tot el mes hi ha verema nocturna

Més de 30 treballadors cullen el raïm manualment i de nit per aprofitar la climatologia favorable i reduir els costos energètics

Verema nocturna a Raïmat. FOTO: Como Pomona

El celler centenari de Raïmat, del grup Codorniu, ha començat la verema a tot Europa i ho ha fet manualment i durant la nit. Un dels motius del treball nocturn és el d’estalviar costos energètics. El director tècnic de viticultura, Xavier Farré, ha explicat que aquest 2017 la verema s’enceta amb retard a causa de la climatologia. “Ha estat un estiu suau i la maduració ha estat més lenta que altre anys”, afirma Farré.

Enguany es preveu arribar als sis milions de quilos de raïm d'una campanya normal

Un any més el celler de Raimat ha estat el més primerenc de Catalunya i el primer d'Europa en donar el tret de sortida a la temporada de la verema. Amb una extensió de més de 2.000 hectàrees en propietat, la vinya més gran del continent i la totalitat de la seva producció certificada com a Viticultura Sostenible, Raimat ha encetat la verema amb gairebé 400 hectàrees ecològiques. Seguint aquesta tendència, el celler lleidatà es convertirà en els pròxims anys en un dels principals cellers estatals en tenir la superfície més gran amb certificat ecològic.

Veremar a mà i de nit

Els veremadors primer cullen la cara sud del cep perquè rep el sol del migdia i està més madura. Més endavant colliran la cara nord, ara encara verda. Així, aconseguiran aromes més diferenciats. Raïmat preveu recuperar el 10% de la producció perduda l'any passat per una pedregada i arribar als sis milions de quilos de raïm d'una campanya normal.

Els recol·lectors arrosseguen caixes on acuradament dipositaven els raïms triats com si es tractés de fruita molt delicada. Rams que seleccionen gràcies als focus provinents de llanternes que portaven al front. Una feina feta a consciència amb la qual s'asseguren seleccionar un a un els raïms amb els quals s'acabaran elaborant els caves que es consumiran a mig món d'aquí 18 mesos. Perquè la premissa de l’empresa és collir ara, deixar madurar i comercialitzar en el millor moment del vi.

Xavier Farré, director tècnic de viticultura de Raïmat. Foto: Como Pomona.

Xavier Farré, director tècnic de viticultura de Raïmat. Foto: Como Pomona.

Les condicions climàtiques equilibrades que s'han donat aquest any a la zona fan preveure a Raimat "una collita de gran qualitat, que afavorirà un any més la producció de vins d'alta qualitat", segons Farré. El director de viticultura de Raimat ha destacat que "les condicions climàtiques han estat molt favorables i tot i que al juny va fer molta calor encara no havia començat la maduració que fa fer-ho a mig juliol”. 

Aquest fet ha afavorit el desenvolupament del fruit ja que a més ha fet un mes de juliol idoni per la seva maduració amb nits més fresques i dies molt calorosos. “Aquest contrast fa que els vins tinguin un gust molt especial i intens”, assegura Farré.

La DO Costers del Segre es va constituir l'any 1986, i les zones geogràfiques que abraça s'han anat ampliant en el transcurs dels anys. Actualment, Costers del Segre queda definit amb set subzones: Artesa de Segre, Urgell, Garrigues, Pallars Jussà, Raimat, Segrià i Valls del Riu Corb.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?