Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ Rajoy amenaça a la Generalitat: "Ens obligaran a anar on no volem arribar"

El president del Govern aprofita un acte a Barcelona per defensar la intervenció dels comptes de l'Administració catalana com a mesura per frenar el referèndum. Anuncia que la Guardia Civil ha requisat 100.000 cartells de la campanya iniciat aquest dijous.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El president del govern, Mariano Rajoy, presideix a Barcelona la Junta Directiva del PP de Catalunya, en la qual també han intervingut el líder del PPC, Xavier García Albiol, i la secretària general del PP, María Dolores Cospedal. EFE/Quique García

"Estan cometent un error. Ens obligaran a anar on no volem arribar". Aquesta és la darrera amenaça que el president del govern ha enviat a la Generalitat. Mariano Rajoy ha llençat aquest missatge expressament des de Barcelona, com a advertència de les seves possibles respostes als passos que l'executiu català segueixi donant cap a la celebració del referèndum d'autodeterminació del proper 1 d'octubre.

El cap de l'Executiu central no va especificar si feia referència a l'aplicació de la Llei de Seguretat Nacional o l'article 155 de la Constitució -entre altres mesures extremes- però sí que va deixar caure que qualsevol possibilitat està oberta. "Que no subestimin la força de la democràcia espanyola", ha advertit, després de lloar l'"Estat de dret". "Funciona i més li valdria a alguns adonar-se", ha afegit.

Per començar, Rajoy ha defensat la intervenció d'Hisenda en els comptes catalans que aquest matí ha anunciat el titular del ram, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. "Si en 48 hores no hi ha un compromís de compliment de la llei, a partir d'ara els pagaments de la Generalitat els farà el Govern d'Espanya", ha constatat entre els aplaudiments dels membres de la Junta Directiva del PPC que l'escoltaven en una reunió extraordinària que es va celebrar únicament per contrarestar la campanya prorreferéndum.

"I ho farà per garantir que es compleixi una llei que és un compromís europeu i que és decisiva per a la recuperació econòmica: la llei d'estabilitat pressupostària. També per garantir que no s'inverteixi un sol euro en activitats il·legals, inclòs el referèndum; per garantir que la gent coure i per garantir que els serveis públics funcionin ", un míting. "Els ciutadans no tenen per què pagar els errors dels seus governants", va seguir amb el seu discurs.

El president del govern i del PP, Mariano Rajoy al costat de la secretaria general del partit, María Dolores de Cospedal; el president del PPC Xavier García Albiol, la vicepresidenta del govern Soraya Sáenz de Santamaría i la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; arriben a l'hotel on s'ha reunit la Junta Directiva del PPC. EFE/Quique García

Així mateix, ha tornat a llançar un missatge als "alcaldes amenaçats, als regidors, als periodistes, als membres dels partits de l'oposició -PP, PSOE i Ciutadans, va citar sense incloure Podemos-, als militants del PPC, als funcionaris públics i als cossos de seguretat ". "Estem amb vosaltres, som molts, som la majoria i aquesta és una democràcia forta que no acceptarà desafiaments com el que tenim a sobre de la taula", ha afegit.

Un cop més, ha promès que "no hi haurà referèndum" i ha lloat la tasca de la Fiscalia "en defensa de la llei i dels drets de les persones". "Els Mossos són policia judicial i la Fiscalia els obliga a complir la legalitat, que és la seva obligació", ha advertit també al Cos català. De passada, ha anunciat que la Guardia Civil ha retirat 100.000 cartells de la campanya del referèndum iniciada aquest dijous i ha aprofitat per felicitar-los per a això.

Rajoy  ho ha qualificat com "propaganda de la Generalitat" i ha acusat l'executiu autonòmic de Junts pel Sí d'haver sucumbit al "radicalisme" de la CUP i d'haver-se situat "en una posició de força". "Això en política, com en tot a la vida és molt perillós", ha advertit després de denunciar l ' "intent de liquidar, amb procediments antidemocràtics, totes les normes de convivència establertes des de 1977 fins avui".

Rajoy ha descartat -sense explicitar-ho- qualsevol tipus de diàleg com el que el president de la Generalitat Carles Puigdemont, el vicepresident Junqueras, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa Colau li han sol·licitat per carta per intentar solucionar políticament la situació i pactar un referèndum entre l'Administració central i la catalana. "Hi ha gent que té un concepte curiós de diàleg. Nosaltres parlem i dialoguem, però la seva única alternativa era convocar un referèndum o convocar un referèndum", ha exposat Rajoy. "Sabien que jo no convocaria un referèndum perquè li ho vaig dir moltes vegades: jo no puc disposar de la sobirania nacional", ha incidit.

Davant d'això, ha dit, actuarà l'Estat de Dret ... i el polític, també. "Ho dic amb tanta serenitat com fermesa: no hi haurà referèndum .I com més tard rectifiquin, més mal faran al conjunt dels catalans i al conjunt dels espanyols", va continuar amb l'amenaça. "Què passarà ara?", S'ha preguntat. "Que l'Estat seguirà actuant perquè és la seva obligació", ha conclòs.